Judeţul Suceava a contribuit la ridicarea restricţiei la exportul de carne de porc
· La peste 2000 de probe testate pentru pesta porcină clasică rezultatul a fost negativ, arată dr. Petrea Dulgheru, şeful DSVSA
Personalul din reţeaua sanitară veterinară a judeţului Suceava a contribuit la obţinerea, de către România, a dreptului de a exporta carne şi produse din carne de porc în Uniunea Europeană şi în ţările terţe. Afirmaţia aparţine directorului executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dr. Petrea Dulgheru, care spune că aportul constă în implementarea programului de prevenire şi combatere a pestei porcine clasice pentru efectivele de porcine din judeţ, în acest scop efectuându-se examene clinice si recoltări de probe. Conform şefului DSVSA, verificate au fost 1.167 de exploataţii non-profesionale, respectiv 362 care funcţionează în jurul exploataţiilor comerciale, 205 situate în preajma târgurilor de animale şi 600 de exploataţii limitrofe graniţei cu Ucraina. „Cu prilejul verificărilor s-au recoltat probe de sânge de la toţi porcii existenţi, respectiv 2021 probe, acestea fiind testate pentru pesta porcină clasică, iar rezultatul a fost negativ”, arată dr. Petrea Dulgheru. În cadrul aceluiaşi program, testări s-au făcut şi la cele 4 exploataţii comerciale de creştere şi îngrăşare a suinelor, cât şi la toţi mistreţii vânaţi de pe cele 72 fonduri de vânătoare aflate pe teritoriul judeţului, probele fiind, de asemenea, negative. Pe 6 decembrie 2011, România a obţinut dreptul de a exporta carne de porc şi produse din carne de porc în Uniunea Europeană şi în ţările terţe. Decizia a fost luată în cadrul şedinţei Comitetului permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animalelor care s-a desfăşurat la Bruxelles.