15 decembrie 2011

Sumele mai mici de la bugetul de stat, compensate prin creşterea veniturilor proprii
·        Primarul Lungu vrea mărirea bazei de impozitare, prin identificarea celor care se sustrăgeau de la plata obligaţiilor legale
Este posibil ca diminuarea sumelor alocate de la Centru pentru echilibrarea bugetelor locale să nu se răsfrângă prea mult asupra bugetului municipiului Suceava. Cel puţin aceasta este părerea primarului Ion Lungu, care se bazează pe faptul că anul acesta, spre exemplu, intrările în vistieria locală din taxe şi impozite locale sunt cu 3% mai mari în raport cu 2010. „Este adevărat, an de an sumele de la bugetul de stat au fost mai mici. Pe de altă parte, şi în acest an, comparativ cu anul 2010, bugetul va fi mai mare, atât la venituri proprii, cu aproape 3%, cât şi pe total, cu circa 1%. Par nişte procente nesemnificative, dar, totuşi, importante”, declară Lungu.   
În 2011, faţă de anul trecut, la Suceava a sosit de la bugetul de stat cu aproximativ 1 milion de euro mai puţin. Însă, potrivit  edilului şef, prin eforturile făcute, veniturile proprii au fost sensibil sporite. Este vorba, în principal, despre mărirea bazei de impozitare, prin identificarea celor care, sistematic, se sustrăgeau de la plata obligaţiilor legale. „Şi în 2012, sper ca, din veniturile proprii, să reuşim să compensăm ceea ce pierdem de la bugetul de stat”, a explicat şeful administraţiei locale sucevene, Ion Lungu.