Vremuri de restrişte pentru investiţiile sucevene
· Primăriile care au demarat lucrări la campusuri şcolare în 2007-2008 şi căror finanţare a fost abandonată ulterior, nu vor mai beneficia de fonduri pentru noi obiective
În 2012, autorităţile administraţiei publice locale nu vor mai putea promova nicio o investiţie, anunţă preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, subliniind că deschiderea de noi şantiere este posibilă doar după terminarea lucrărilor pe care primăriile le au în curs. Şeful executivului judeţean pune în vedere edililor şefi suceveni că această interdicţie este prevăzută atât Legea răspunderii fiscale, cât şi în proiectul în dezbatere al Legii bugetului de stat pe 2012. „Obligaţia ordonatorilor de credite, a autorităţilor administrative este să încheie vechile investiţii, dacă doresc să deschidă altele noi. Legea răspunderii fiscale şi proiectul Legii bugetului de stat au în vedere acest lucru. Nu se poate apuca o Primărie de o nouă investiţie, dacă nu şi-a finanţat vechea investiţie. Ştiu, este o problemă care de multe ori încurcă, pentru că sunt foarte multe poziţii din urmă, la unele investiţii, care va trebui să vedem ce vom face cu ele”, a reliefat Flutur.
Preşedintele Consiliului Judeţean a dat ca exemplu campusurile şcolare, la care - consideră domnia sa - lucrările au început „fără cap”, în anii 2007 şi 2008, şi pentru a căror finalizare mai sunt necesare fonduri de zeci de milioane de lei. „Asta va fi o piatră de Moară şi va trebui avută în vedere această restricţie. Era mai bine ca această lege să fie dată mai demult, ca să nu începem mai multe puncte de lucru şi să cheltuim bani publici fără vreo finalitate”, explicat Gheorghe Flutur. Potrivit unei informări din septembrie a Inspectoratului Şcolar Judeţean, suma necesară finalizării lucrărilor de la unităţile de învăţământ din judeţul Suceava era de peste 148,2 milioane de lei. Informarea citată releva că în judeţ erau deschise 102 obiective de investiţii finanţate cu intermitenţă, valoarea iniţială a acestora fiind de 213,9 milioane de lei, iar cea actualizată de 225,8 milioane de lei. Valoarea lucrărilor executate şi neplătite până la 30 iunie 2011 era de 30,5 milioane de lei, iar valoarea celor facturate şi neplătite - de 11,5 milioane de lei. La fel, valoarea lucrărilor executate şi nefacturate se ridica la circa 19 milioane de lei.