07 decembrie 2011

Dealurile Zamca şi Teodoreni riscă să o ia la vale la primele ploi torenţiale sau căderi masive de zăpadă

• „Am avut noroc că a fost această secetă prelungită, datorită căreia versanţii respectivi nu au mai lucrat”, relevă edilul şef Ion Lungu

Primăria Suceava îşi reînnoieşte solicitările de fonduri pentru stabilizarea versanţilor Zamca şi Todoreni. Municipalitatea a obţinut vizele Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, însă anul trecut de la Centru nu a fost alocată nicio sumă în scopul stopării alunecărilor. Primarul Ion Lungu arată că versanţii au intrat în repaus datorită secetei prelungite, atrăgând atenţia că, la căderi masive de precipitaţii, terenurile o vor lua, cu siguranţă, la vale. „Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a vizat rapoartele pe care noi le-am înaintat. În 2011 nu am primit fonduri, însă noi ne facem datoria şi cerem bani şi în 2012. Anul acesta am avut noroc că a fost secetă prelungită şi că versanţii respectivi nu au mai lucrat. Dar oricând acest lucru este posibil, în măsura în care vin ploi torenţiale sau căderi masive de zăpadă. Noi repunem problema pe tapet, pentru că sunt aspecte care ne preocupă, având în vedere că pot să reapară riscul alunecărilor de teren”, semnalează şeful executivului din reşedinţa de judeţ.

Potrivit indicatorilor tehnico-economici pentru consolidarea versantului Zamca, aprobaţi de către deliberativul municipal în martie 2010, valoarea investiţiei este aproximată la 6,9 milioane de lei, finanţarea trebuind a fi atrasă de la Administraţia Fondului pentru Mediu. Durata execuţiei este estimată la 27 de luni, perioadă în care se vor realiza 28 de chesoane, 5310 metri lineari de drenuri colaterale, 700 de metri lineari de conducte de transport, consolidarea cuprinzând o suprafaţă de 8615 metri pătraţi. Versantul face legătura zonei Şcolii „Filadelfia” din Zamca cu terasa platoului Şcheia, fenomenele de alunecare punând în pericol stabilitatea întregului areal. În acea parte a municipiului există atât locuinţe, cât şi obiective culturale, deplasările fiind cauzate de apa subterană din straturile nisipoase situate sub un pachet de argilă. Procesul a căpătat amploare în ultimii ani, în urma studiilor de fiind trasă concluzia că se impune, de urgenţă, intervenţii de sprijinire a taluzului de la partea superioară a dealului. În caz contrar, există riscul pierderii stabilităţii şi punerii în pericol a obiectivelor respective.

În iulie 2010, Consiliul Local a aprobat şi indicatorii tehnico-economici pentru lucrările de consolidare care ar urma să fie efectuate pe Dealul Teodoreni din cartierul Burdujeni, respectiv pe versantul care a luat-o serios la vale în timpul căderilor masive de precipitaţii din luna anterioară anului respectiv. Necesarul este de peste 5,7 milioane de lei, pentru stabilizarea terenului fiind necesară amenajarea a 9 chesoane, 2430 de drenuri colectoare, 261 de metri liniari de conducte de transport şi 261 metri liniari de canal deschis pentru evacuarea apei. Pe o suprafaţă de 8615 de metri pătraţi se vor face consolidări cu geocelule, în timp ce protecţia prin ramforsare va viza 2685 de metri pătraţi. Durata de realizare a investiţiei este de 26 de luni, în primul an urmând a se aloca 1 milion de lei, iar în anul al doilea – 3,8 milioane de lei.

Până acum, municipalitatea a reuşit să stabilizeze versantul de nord-est al municipiului Suceava, unde, în 1995, au avut loc masive mişcări de teren. Alunecările au afectat atât infrastructura rutieră, cea de alimentare cu apă, cât şi locuinţele riveranilor. Drept urmare, la acea dată, pe strada care face parte din DE 85, asigurând legătura cu frontiera cu Ucraina, circulaţia a fost interzisă. După lucrări de reabilitare, artera a fost redată traficului abia în partea doua a anului 2010.