20 decembrie 2011

Sucevenii nu sunt prea interesaţi de asigurarea obligatorie a locuinţelor
·        La 31 iulie, în judeţul Suceava erau asigurate 3% din totalul locuinţelor, în 4 luni şi jumătate numărul asiguraţilor crescând cu doar 1,13%
·        În ciuda faptului că legea prevede amenzi între 10 şi 500 de lei, până cum primarii nu au aplicat nicio sancţiune
Sucevenii nu dau năvală să-şi asigure locuinţele, cu toate că  după 15 iulie, cei care nu au poliţe de asigurare riscă amenzi  destul de consistente. Potrivit unei informări a Prefecturii Suceava, din cele 258.092  de locuinţe asigurabile înainte de recensământ, până zilele trecute asigurate fuseseră doar 10.648, aducă numai 4,13% din total. Cei mai mulţi asiguraţi, raportat la numărul de locuitori, se întâlnesc în comuna Moldova Suliţa, unde şi-au luat poliţe de asigurare 21,51% din totalul proprietarilor. În top urmează oraşul Salcea cu 15,45% locuinţe asigurate şi comunele Voitinel(11,80%), Pătrăuţi(10,57%), Vultureşti(10,06%), Bosanci(9,67%), Capu Cîmpului(9,63%) şi Vereşti(9,54%).
În rândul municipiilor, la asigurări se detaşează Rădăuţi, cu 5,22% de locuinţe asigurate, urmat fiind de Suceava(3,9%), Cîmpulung Moldovenesc(3,7%), Fălticeni(2,9%) şi Vatra Dornei(2,27%). La Siret procentajul de asigurare era de 3,39%, la Gura Humorului de 5,67%, iar la Solca de 1,84%. De menţionat este faptul că, la 31 iulie, în judeţul Suceava asigurate erau 3% din totalul locuinţelor, în 4 luni şi jumătate numărul poliţelor crescând cu doar 1,13%. Purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Monica Tătaru a ţinut să menţioneze că, în afara asigurărilor obligatorii, există proprietari de locuinţe care au apelat la cele facultative, care le includ şi pe primele. „În mod sigur, mai sunt şi alte locuinţe asigurate de către diferite societăţi specializate, cu asigurări mai complexe, care cuprind şi asigurarea obligatorie. Din păcate, nu deţinem o asemenea situaţie”, a spus Tătaru, adăugând că, din câte are cunoştinţă, până cum nu a fost dată nicio amendă celor care nu şi-au luat poliţa de asigurare obligatorie.
Conform legii, nivelul sancţiunilor contravenţionale care se pot aplica este cuprins între 100 şi 500 de lei, amenzile fiind de competenţa primarului unităţii administrativ-teritoriale sau de persoanelor împuternicite în acest sens. Totodată, acelaşi act normativ prevede că, în situaţia producerii unor inundaţii, proprietarii locuinţelor afectate nu vor mai beneficia de sprijin de la bugetul de stat, despăgubirile urmând a fi achitate doar în baza poliţei de asigurare încheiate. Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale are valabilitate o perioadă de 12 luni şi este înscrisul care atestă încheierea contractului de asigurare a locuinţelor, în temeiul căruia asiguratorul se obligă să plătească asiguratului despăgubirea totală sau parţială pentru prejudiciul produs ca urmare a producerii riscului asigurat. Pentru construcţii cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, prima de asigurare este de 20 euro, iar suma asigurată de 20.000 euro. Pentru construcţii cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi /sau chimic este prima asigurare este de 10 euro, iar suma asigurată de  10.000 euro. În cazul persoanelor fizice beneficiare de ajutor social şi care au în proprietate construcţii cu destinaţie de locuinţă,  asigurarea locuinţelor împotriva dezastrelor naturale se plăteşte de către  Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale.