03 aprilie 2022

 

Sucevenii care au primit în propriile case refugiaţi ucraineni vor fi recompensaţi financiar  

> Cererile trebuie depuse în primele 3 zile lucrătoare ale lunii, cei în cauză urmând primi, pentru fiecare zi, 20 de lei pentru hrană şi 50 de lei pentru cazare

Sucevenii care au oferit adăpost cetăţenilor ucraineni sunt aşteptaţi să depună cereri în vederea compensării unor cheltuieli făcute în acest sens, anunţă Ion Lungu, primarul reşedinţei de judeţ. Baza legală o constituie Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 28 din 23 martie 2022 şi Hotărârea Guvernului nr. 336 din 11 martie 2022 care prevăd posibilitatea decontării unor cheltuieli către persoanele fizice din România care au cazat ucraineni refugiaţi.  „În perioada 1-3 aprilie, trebuie depuse aceste solicitări, cu documente justificative de cazare a peroanelor din Ucraina. Noi face centralizarea, iar conform legislaţiei sumele sunt decontate de inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă. Vom trimite centralizarea la ISU, care după 10 zile ne va face confirmarea şi ne va trimite banii. Apoi, în 3 zile, Primăria Suceava trebuie să trimită banii la persoanele care au dreptul” arată şeful municipalităţii sucevene.

Cererile vor fi depuse în primele trei zile lucrătoare ale fiecărei luni la Direcţia de Asistenţă Socială, respectiv la sediul Primărie din cartierul Burdujeni, cei în cauză urmând primi, pentru fiecare zi şi persoană 20 de lei pentru hrană şi 50 de lei pentru cazare.  „Ştiu că pare birocratic, aşa sunt etapele de parcurs, exact cum sunt prevăzute prin lege. Am fost contactat de persoane care au cazat imigranţi din Ucraina, îi rog să se prezinte la Direcţia de Asistenţă Socială şi sperăm ca, în termenul prevăzut de lege, banii să vină de la ISU şi să noi să îi repartizăm celor care au dreptul”  a subliniat Ion Lung, primarul municipiului Suceava. În cerere, cei în cauză  vor preciza numărul persoanelor găzduite, numele şi prenumele acestora, localităţile din care declară că provin şi intervalul de timp pentru care solicită decontarea cheltuielilor. Cererea va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere cu privire la realitatea informaţiilor cuprinse în cerere, o copie a actului de identitate al solicitantului şi documente care atestă dreptul de folosinţă asupra locuinţei în care au fost găzduite persoanele din Ucraina.