Sanitar veterinarii suceveni declanşează
seria controalelor premergătoare Sărbătorilor pascale
> În cazul în care sunt
constatate încălcări ale reglementările în vigoare, controlorii vor aplica
sancţiuni sau vor dispune suspendarea activităţii unităţii în neregulă, atrage
atenţia dr. Mihai Voloşeniuc, şeful DSVSA
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava
intensifică seria controalelor pentru verificarea condiţiilor de igienă în care
sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de miel şi
ouăle, dar şi alte alimente de origine
animală destinate consumului uman. Potrivit dr. Mihai Voloşeniuc, director
executiv la DSVSA, în scopul prevenirii
apariţiei toxiinfecţiilor alimentare, în perioada Sărbătorilor pascale în care,
în mod tradiţional, creşte consumul de alimente de origine animală, medicii sanitari
veterinari vor verifica modul în care sunt respectate reglementările în vigoare
în pieţele agroalimentare, abatoarele şi centrele cu activitate temporară de
sacrificare a mieilor, unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare
şi în cele de depozitare a alimentelor de origine animală. Controalele vor viza
inclusiv carmangeriile, măcelăriile şi unităţile de alimentaţie publică de
tipul pizzeriilor, take-away, dreve-in şi al restaurantelor care prepară hrană
în incinte sau în sistem de livrare la comandă. În vizorul inspectorilor
sanitari veterinari vor fi, totodată, pensiunile, cofetăriile, laboratoarele de
cofetărie şi laboratoarele de patiserie, cafenelele, supermaerketurile,
hipermarketurilor, magazinele alimentare şi depozitele alimentare. Până pe 24
aprilie 2022, la sediul Direcţiei Sanitare şi pentru Siguranţa Alimentelor este
asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, consumatorii
putând sesiza aspecte privind în încălcarea normelor sanitare veterinare. Directorul
executiv dr. Mihai Voloşeniuc recomandă ca aprovizionarea cu carne de miel să
se facă numai din abatoare autorizate şi din centrele sau spaţiile amenajate
temporar pentru sacrificarea ovinelor. În toate pieţele agroalimentare şi în
alte locuri amenajate şi autorizate în care este valorificată carnea şi alte
produse de origine animală este asigurat personal sanitar veterinar permanent. În
cazul în care, cu prilejul controalelor, se constată că nu sunt respectate
condiţiile sanitare veterinare inspectorii sanitari veterinari vor aplica
sancţiuni contravenţionale sau vor dispune măsura suspendării, până la înlăturarea
deficienţelor, a pieţelor agroalimentare, unităţilor de procesare şi unităţilor
de comercializare.