18 aprilie 2022


Minimum patru centre de sacrificare a mieilor în fermele din jurul Sucevei

>  Nu încurajăm oamenii să cumpere carne din portbagaje, ci direct de la fermieri, unde există garanţia că aceasta este proaspătă, de calitate, verificată sanitar veterinar” a declarat dr. Mihai Voloşeniuc, şeful DSVSA

Trei centre de sacrificare a mieilor au fost autorizate, până ieri, în judeţul Suceava. Anunţul este făcut de dr. Mihai Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentelor Suceava, „Pentru sacrificarea tradiţională a mieilor de Paşte aceste centre sunt organizate în ferme. Este vorba despre trei fermieri importanţi de la marginea municipiului Suceava şi unul din Pătrăuţi care, ca în fiecare an, organizează asemenea centre, excepţie făcând anul trecut, când a fost pandemie” arată dr. Voloşeniuc. Cumpărătorii îşi poate alege singur mielul, sacrificarea se face sub control sanitar veterinar, carcasele sunt verificate şi marcate corespunzător, dar animalele vor fi comercializate numai la poarta exploataţiei, fie în pieţele agroalimentare, cu respectarea strictă a regulilor igienico-sanitare. Şeful DSVSA ţine să precizează că atâta oferta, cât şi cererea, pot creşte începând de astăzi. De aceea, nu este exclus ca să mai fie înregistrate cereri pentru autorizarea a încă unul-două centre de sacrificare a mieilor. „După estimările noastre vom avea minimum patru centre de sacrificare în jurul Sucevei. Bineînţeles, fermierii în cauză trebuie să respectate condiţiile existenţei unei camere special amenajate, cu sursă de apă, astfel încât poată face spălarea. De asemenea este obligatoriu asigurarea unui loc de depozitare a resturilor nedestinate consumului uman, a intestinelor, precum şi contractul cu o firmă de incinerarea a acestora” evidenţiază directorul executiv al DSVSA, menţionând că a acestea centre provizorii de sacrificare pot funcţiona până sâmbătă 24 aprilie, inclusiv. „Nu încurajăm oamenii să cumpere carne din portbagaje, ci direct de la fermieri, unde există garanţia că aceasta este proaspătă, de calitate, verificată sanitar veterinar” a declarat dr. Mihai Voloşeniuc, şeful Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.