27 aprilie 2022

 

În perioada premergătoare Sărbătorilor pascale

Descinderi ale inspectorilor DSVSA la 131 de unităţi sucevene

> În urma deficienţele constatate, controlorii au aplicat 18 amenzi într-un însumând 72.900 de lei şi au întocmit 12 avertismente

> Reţinute şi dirijate către neutralizare au fost 41,5 kg de produse alimentare care nu respectau normele sanitare veterinare

În perioada 28 martie-21 aprilie 2022, echipe de inspectori ai  Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava au efectuat, la nivel judeţean, controale oficiale privind modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare în perioada premergătoare Sărbătorilor pascale. Potrivit unei informări a instituţiei sucevene, semnată de directorul executiv dr. Mihai Voloşeniuc şi de directorul executiv adjunct dr. Dănuţ Corneanu, în intervalul menţionat, acţiuni de control au fost desfăşurate la 44 de obiective din sectorul unităţi de alimentaţie publică de tip pizzerii, cantine, unităţi de catering, restaurante care asigură hrană preparată consumatorilor finali în sistem de livrare la comandă, cofetării, patiserii, precum şi la pensiuni turistice. De asemenea, controale au fost făcute în 53 de unităţi de tipul magazinelor alimentare, hipermarketurilor, supermarketurilor, depozitelor alimentare şi carmangerii, dar şi în 15 pieţe agroalimentare, târgurilor sau expoziţiilor alimente. Totodată, inspectorii sanitari suceveni au descins în 3 târguri şi oboare în care sunt se comercializate animale vii, la două ferme de păsări verificate fiind, în acelaşi timp, şi 14 mijloace de transport destinate produselor alimentare şi animalelor vii. Potrivit informării citate, în perioada care a precedat Sărbătorile pascale, în total au fost verificate 131 de unităţi, în urma deficienţele constatate inspectorii DSVSA aplicând 18 amenzi într-un total de 72.900 de lei şi întocmind 12 avertismente scrise. În acelaşi context, s-au dispus măsuri de reţinere oficială de dirijare către unităţile de neutralizare a 41,5 kg de produse alimentare, care nu respectau normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, respectiv 8 kg de produse din carne, 33,5 kg de peşte şi de produse din pescuit. Printre neconformităţile constatate şi sancţionate de către controlorii DSVSA, enumerate sunt desfăşurarea activităţilor în spaţii şi unităţi neînregistrate sanitar veterinar; deficienţe referitoare la demonstrarea trasabilităţii produselor alimentare; etichetare necorespunzătoare; lipsa implementării corespunzătoare a programului de autocontrol; lipsa monitorizării temperaturii în depozit; deficienţe privind elaborarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP; utilizarea unor mijloace de transport neautorizate pentru animalelor vii, cât şi transportarea de animale neidentificate şi fără documente sanitare veterinare. „DSVSA recomandă tuturor consumatorilor ca achiziţionarea produselor alimentare de origine animală şi nonanimală să fie făcută numai din unităţi ;i spaţii aflate sub control sanitar veterinar” se subliniază în informarea  Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, semnată de directorul executiv dr. Mihai Voloşeniuc şi de directorul executiv adjunct dr. Dănuţ Corneanu.