În perioada premergătoare
Sărbătorilor pascale
Descinderi ale inspectorilor
DSVSA la 131 de unităţi sucevene
> În urma deficienţele constatate, controlorii
au aplicat 18 amenzi într-un însumând 72.900 de lei şi au întocmit 12
avertismente
> Reţinute şi dirijate către
neutralizare au fost 41,5 kg de produse alimentare care nu respectau normele
sanitare veterinare
În perioada 28 martie-21 aprilie 2022,
echipe de inspectori ai Direcţiei
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava au
efectuat, la nivel judeţean, controale oficiale privind modul în care sunt
respectate condiţiile sanitare veterinare în perioada premergătoare
Sărbătorilor pascale. Potrivit unei informări a instituţiei sucevene, semnată
de directorul executiv dr. Mihai Voloşeniuc şi de directorul executiv adjunct
dr. Dănuţ Corneanu, în intervalul menţionat, acţiuni de control au fost
desfăşurate la 44 de obiective din sectorul unităţi de alimentaţie publică de
tip pizzerii, cantine, unităţi de catering, restaurante care asigură hrană
preparată consumatorilor finali în sistem de livrare la comandă, cofetării,
patiserii, precum şi la pensiuni turistice. De asemenea, controale au fost
făcute în 53 de unităţi de tipul magazinelor alimentare, hipermarketurilor,
supermarketurilor, depozitelor alimentare şi carmangerii, dar şi în 15 pieţe
agroalimentare, târgurilor sau expoziţiilor alimente. Totodată, inspectorii
sanitari suceveni au descins în 3 târguri şi oboare în care sunt se comercializate
animale vii, la două ferme de păsări verificate fiind, în acelaşi timp, şi 14
mijloace de transport destinate produselor alimentare şi animalelor vii. Potrivit
informării citate, în perioada care a precedat Sărbătorile pascale, în total au
fost verificate 131 de unităţi, în urma deficienţele constatate inspectorii
DSVSA aplicând 18 amenzi într-un total de 72.900 de lei şi întocmind 12
avertismente scrise. În acelaşi context, s-au dispus măsuri de reţinere
oficială de dirijare către unităţile de neutralizare a 41,5 kg de produse
alimentare, care nu respectau normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor, respectiv 8 kg de produse din carne, 33,5 kg de peşte şi de
produse din pescuit. Printre neconformităţile constatate şi sancţionate de
către controlorii DSVSA, enumerate sunt desfăşurarea activităţilor în spaţii şi
unităţi neînregistrate sanitar veterinar; deficienţe referitoare la
demonstrarea trasabilităţii produselor alimentare; etichetare
necorespunzătoare; lipsa implementării corespunzătoare a programului de
autocontrol; lipsa monitorizării temperaturii în depozit; deficienţe privind
elaborarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP; utilizarea
unor mijloace de transport neautorizate pentru animalelor vii, cât şi transportarea
de animale neidentificate şi fără documente sanitare veterinare. „DSVSA
recomandă tuturor consumatorilor ca achiziţionarea produselor alimentare de
origine animală şi nonanimală să fie făcută numai din unităţi ;i spaţii aflate
sub control sanitar veterinar” se subliniază în informarea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, semnată de directorul executiv dr. Mihai
Voloşeniuc şi de directorul executiv adjunct dr. Dănuţ Corneanu.