DSP controlează
unităţile care organizează mese de Paşte
> În cazul apariţiei suspiciunilor de toxiinfecţii
alimentare, la unităţile incriminate vor fi recoltate probe
Unităţile de
alimentaţiei publică organizatoare de evenimente festive cu ocazia Sărbătorilor
pascale sunt verificate de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică. Directorul
executiv Olivia Ioana Vlad anunţă că urmărite vor fi condiţiile de alimentare
cu apă potabilă curentă; felul în care se face colectarea şi îndepărtarea
reziduurilor; asigurarea circuitelor funcţionale; condiţiile de funcţionare a
instalaţiilor frigorifice; dotarea cu materiale de întreţinere a igienei şi
existenţa sistemelor de protecţie împotriva rozătoarelor şi insectelor. De asemenea, verificate sunt prezenţa echipamentului
de protecţie şi celui de lucru ale personalului, dar şi întreţinerea grupurilor
sanitare, cabinelor de duş şi boxelor pentru reziduuri. Importantă este
inclusiv păstrarea, timp de 48 de ore, la o temperatură de + 4 grade Celsius, a
probelor de meniuri servite turiştilor. La toate acestea, se adaugă verificarea
respectării intervalului de 3 luni între acţiunile de dezinsecţie şi a celui de
6 luni în cazul operaţiunilor de deratizare. Nu în cele din urmă, inspectorii
Direcţiei de Sănătate Publică verifică respectarea condiţiilor de colectare a
deşeurilor solide, sub aspectul dotării unităţii cu recipiente metalice sau
cutii, cu pungi de material plastic etanş, asigurarea unei evacuări ritmice a
acestora, recipientele urmând a fi spălate şi dezinfectate după golire.
Potrivit directorului executiv Olivia Ioana Vlad, în cazul apariţiei de
suspiciuni de toxiinfecţii alimentare, la unităţile incriminate vor fi
recoltate probe de apă pentru examene bacteorologice şi chimice, probe de
alimente pentru examene bacteorologice, precum şi probe de sanitaţie de pe suprafeţe,
utilaje şi tegumente.