Mieii de Paşte vor fi sacrificaţi doar în abatoare autorizate
> Admise la sacrificare pentru
consumul public vor fi doar animalele sănătoase, crescute în gospodării, în
ferme şi în localităţi în care nu evoluează boli transmisibile
> Funcţionarea locurilor temporare
este permisă în perioada 9-16 aprilie, cea premergătore Paştelui catolic,
respectiv în intervalul 9-23 aprilie, cel anterior Paştelui ortodox
Dr. Voloşeniuc
precizează că este interzisă organizarea şi amenajarea locurilor pentru
sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricţii din motive de
sănătate a animalelor, atrăgând atenţia că admise la sacrificare pentru
consumul public vor fi doar animalele sănătoase, crescute în gospodării, în
ferme şi în localităţi în care nu evoluează boli transmisibile. „Carnea de miel
rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar va fi obţinută
numai la cerea directă a consumatorilor şi nu poate fi livrată către alte
unităţi din domeniul alimentar înregistrate sau autorizate sanitar veterinar.
Este interzisă depozitarea şi comercializarea cărnii de miel în spaţii
improvizate, în care nu sunt asigurate o temperatură adecvată şi condiţiile
corespunzătoare de igienă” punctează dr. Mihai Voloşeniuc, directorul executiv
Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Funcţionarea
locurilor de sacrificare a mieilor este permisă între orele 7.00 - 17.00, doar în
perioada 9-16 aprilie 2022, cea premergătoare Paştelui catolic, respectiv în
intervalul 9-23 aprilie, cel anterior Paştelui ortodox. Transportarea mieilor
se va face numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar, animalele fiind
însoţite de documente privind starea de sănătate şi lanţul sanitar alimentar. Loturile
de carne de miel livrate din abatoare vor fi însoţite, de asemenea, de
certificate sanitare veterinare, carcasele trebuind a fi marcate cu o marcă de
sănătate de formă ovală.