11 aprilie 2022

 Mieii de Paşte vor fi sacrificaţi doar în abatoare autorizate

> Admise la sacrificare pentru consumul public vor fi doar animalele sănătoase, crescute în gospodării, în ferme şi în localităţi în care nu evoluează boli transmisibile

> Funcţionarea locurilor temporare este permisă în perioada 9-16 aprilie, cea premergătore Paştelui catolic, respectiv în intervalul 9-23 aprilie, cel anterior Paştelui ortodox

Sacrificarea mieilor de Paşte se va face în unităţile autorizate sanitar veterinar pentru abatorizarea ovinelor, informează dr. Mihai Voloşeniuc, directorul executiv Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. În cazuri excepţionale, sacrificarea mieilor este permisă şi locurile organizate şi amenajate temporar, sub supraveghere sanitară veterinară şi cu respectarea regulilor de igienă. Astfel, în baza cererii scrise a primăriilor sau a mai multor fermieri, DSVSA va decide asupra amenajării acestor spaţii speciale, în baza unei analize privind capacitatea de sacrificare a abatoarelor din judeţ, distanţele mari faţă de aceste unităţi, numărului mieilor sacrificaţi în perioada premergătoare Sărbătorilor pascale, cât şi în funcţie de personalul sanitar veterinar permanent.
Dr. Voloşeniuc precizează că este interzisă organizarea şi amenajarea locurilor pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor, atrăgând atenţia că admise la sacrificare pentru consumul public vor fi doar animalele sănătoase, crescute în gospodării, în ferme şi în localităţi în care nu evoluează boli transmisibile. „Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar va fi obţinută numai la cerea directă a consumatorilor şi nu poate fi livrată către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate sau autorizate sanitar veterinar. Este interzisă depozitarea şi comercializarea cărnii de miel în spaţii improvizate, în care nu sunt asigurate o temperatură adecvată şi condiţiile corespunzătoare de igienă” punctează dr. Mihai Voloşeniuc, directorul executiv Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Funcţionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă între orele 7.00 - 17.00, doar în perioada 9-16 aprilie 2022, cea premergătoare Paştelui catolic, respectiv în intervalul 9-23 aprilie, cel anterior Paştelui ortodox. Transportarea mieilor se va face numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar, animalele fiind însoţite de documente privind starea de sănătate şi lanţul sanitar alimentar. Loturile de carne de miel livrate din abatoare vor fi însoţite, de asemenea, de certificate sanitare veterinare, carcasele trebuind a fi marcate cu o marcă de sănătate de formă ovală.