> „Acestea trebuie să fie
sigure pentru sănătatea consumatorilor şi să nu conţină germeni patogeni care
să producă toxiinfecţii alimentare la om” arată dr. Mihai Voloşeniuc, director
executiv al DSVSA
Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea pieţelor agroalimentare verifică modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare pentru transportul, depozitarea şi comercializarea laptelui şi a brânzeturilor obţinute în centrele de prelucrare a laptelui. În condiţiile în care Sărbătorile pascale se apropie, dr. Mihai Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava informează că laptele şi comercilizarea laptelui şi a brânzeturilor în pieţele agroalimentare şi în târguri de către producătorii agricoli se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară eliberate de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară. Laptele crud destinat vânării directe către consumatorul final sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli transmisibile la om şi care sunt crescute în exploataţii autorizate sau înregistrate sanitar veterinar. Micii producători care vând direct lapte crud către consumatorul final în pieţe trebuie dă deţină fişe de sănătate care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completat de medicii veterinari din localităţile de origine.
Brânzeturile obţinute în centrele de prelucrare a
laptelui, şi care sunt destinate comercializării directe către consumatorul
final, pot fi expuse la vânzare în spaţii special amenajate, în pieţe
agroalimentare şi târguri, în vitrine destinate acestui scop, în tăvi
confecţionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat
(plastic, inox, ceramică). Pe durata transportului şi expunerii la vânzare, brânzeturile
vor fi protejate corespunzător împotriva contaminării, folosindu-se recipiente
din plastic şi pungi din plastic incolore. Permisă este păstrarea şi transportarea
în recipiente confecţionate tradiţional, respectiv în putini, în condiţiile în
care acestea sunt curate şi identificate
corespunzător. În vedere asigurării trasabilităţii, brânzeturile vor fi
însoţite de informaţii referitoare la denumirea produsului, numele
producătorului, locul producerii şi data obţinerii. În acest sens sunt recomandate
metode diverse de etichetare, precum aplicarea pe ambalajul de transport a unor etichete adezive, utilizarea de pagini
imprimate sau afişarea, pe durata comercializării, a unor tăbliţe sau panouri
aplicate în dreptul produsului prezentat. Comercializarea directă către consumatorul
final în pieţele agroalimentare şi târguri a brânzeturilor obţinute în centrele
de prelucrarea a laptelui se face în ambalaje de desfacere
corespunzătoare, adică pungi din plastic
alimentare şi din hârtie cerată alimentară
sau în alte recipiente curăţate şi igienizate corespunzător. „Laptele şi
brânzeturile obţinute în centrele de prelucrarea a laptelui trebuie să fie
sigure pentru sănătatea consumatorilor şi să nu conţină germeni patogeni care
să producă toxiinfecţii alimentare la om” arată dr. Mihai Voloşeniuc, direcor
executiv la Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor
Suceava.