29 aprilie 2022

 

În 2022

Plăţi de aproape 32 de milioane de lei pentru lucrările abandonate de la Axa rutieră strategică Iaşi-Suceava

> Din cauza rezilierii contractului de lucrări urmează „a fi demarată, în cel mai scurt timp, procedura de achiziţie a expertizării restului de executat”

După primul trimestru al anului 2022,  în ceea ce priveşte latura de dezvoltare a bugetului de cheltuieli al judeţului Suceava, plăţile eferente proiectelor în curs de derulare s-au făcut doar în proporţie de 48,59% din totalul programat. Conform proiectului de aprobare a execuţiei bugetelor, supus aprobării deliberativului judeţean, aceasta înseamnă 14,92% din prevederea bugetară pentru întregul an, cea mai mare ponderea în cadrul proiectelor aflate în implementare având-o „Regiunea Nord-Est. Axa rutieră strategică 1 Iaşi-Suceava”. Potrivit cursei citate, în perioada trecută din anul 2022, în conturile Proiectului  s-au făcut plăţi de aproximativ 31,71 de milioane de lei, „în urma rezilierii contractului de lucrări urmând a fi demarată, în cel mai scurt timp, procedura de achiziţie a expertizării restului de executat”. Conform sursei citate, în dreptul cheltuielilor de capital, nivelul plăţilor este de 17,83%, comparativ cu planul pentru cele 3 luni ale lui 2022, reprezentând 10,08% din totalul anului în curs. Astfel, în cadrul obiectivelor de investiţii  finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare Locală plăţile au fost de doar 879.521 de lei, respectiv de 17,83% în raport cu ceea ce se planificase pentru cel dintâi trimestru din 2022. O  pondere redusă, de numai 1,77% din prevederea bugetară trimestrială este consemnată, de asemenea, la cheltuielile Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului Suceava.       

La unităţile subordonate Consiliului Judeţean Suceava, cheltuielile de capital au atins 14,19% faţă de cele estimate a fi făcute în trimestrul întâi, ceea ce înseamnă 3,03% din prevederea anuală. Pentru obiectivele de investiţii prinse în bugetul Spitalului Judeţean de Urgenţă  „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, unitate deţinând cea mai mare parte aprobată în primul trimestru, plăţile au fost de puţin peste 1 milion de lei, însemnând 15,475 din alocarea programată pentru aceste primele 3 luni ale anului 2022.