08 aprilie 2022

Războiul Primăriei Suceava cu Termica nu s-a încheiat

> Apelând în mod repetat la instanţă, cei de la fostul operator de termoficare în sistem centralizat vor „să trăiască pe spinarea Primăriei”, opinează primarul Ion Lungu

> Cabinetul de avocatură care reprezintă municipiul Suceava a obţinut decizii favorabile autorităţilor locale, „la Iaşi câştigând un proces de 20 de milioane de euro”

Primăria municipiului Suceava continuă să se confrunte în instanţă cu fostul operator al serviciului de termoficare în sistem   centralizat Termica Suceava, firmă aflată în lichidare judiciară. „Din păcate, războiul cu cei de la Termica nu se termină. Am fost şi eu stupefiat cât de eficienţi sunt de când nu mai au activitate”  arată Lungu. Şeful municipalităţii sucevene spune că, până acum,  de la bugetul local a fost achitată o sumă de 30 de milioane de lei, la care Primăria fost obligată în urma proceselor câştigate de fostul operator al serviciului de alimentare cu apă caldă şi căldură. Autorităţile administraţiei publice locale credeau că, astfel, „se va închide masa credală şi se va merge mai departe”. „Nu este aşa. Ei vor să deschidă alte procese, cu intenţia clară de a trăi pe spinarea Primăriei. Asta este situaţia, nu comentăm. Suntem în România şi totul e posibil!” a punctat şeful executivului municipal. Primarul a făcut aceste afirmaţii pe fondul prelungirii contractului de servicii juridice nr. 35056 din 30 decembrie 2013 încheiat de municipiul Suceava cu Cabinetul de avocatură Rusu Sorin Dumitru, în urma procedurii de achiziţionare a serviciilor juridice de consultanţă, asistenţă şi reprezentare a autorităţilor locale în litigiile cu Termica. Potrivit edilului-şef, cabinetul de avocatură sucevean a obţinut în instanţă mai multe decizii favorabile municipiului Suceava, „la Iaşi câştigând un proces de 20 de milioane de euro”.

 „Cu sume modeste, am câştigat procese şi sperăm să câştigăm şi în continuare. Ca atare, este nevoie să suplimentăm cu 150.000 de lei, onorariul pentru domnul Rusu Sorin, un avocat foarte bun, şeful Baroului avocaţilor din Suceava, care cunoaşte bine cazuistica acestor dosare” a declarat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. O dată cu intrarea în procedura insolvenţei, societatea comercială Termica a iniţiat mai multe procese împotriva municipiului Suceava, consiliului Local şi primarului Ion Lungu, cerând anularea unor hotărâri ale deliberativului local; vânzarea terenurilor în suprafaţă de 155 de hectare; plata pierderilor cauzate de nemodernizarea infrastructurii şi neaprobării tarifului avizat de ANRSC, dar şi anularea hotărârii AGA privind reducerea capitalului social şi a compensării. De cealaltă parte, municipiul Suceava a acţionat în judecată Termica în vederea recuperării bunurilor proprietate care aparţin Serviciului de alimentare cu energie termică (SACET). Reamintim că, pe  30 iunie 2015, Tribunalul Suceava a dispus intrarea în procedura de faliment a societăţii comerciale Termica Suceava, desemnând drept lichidator judiciar provizoriu pe practicienii în insolvenţă MGA Insolvency SPRL Suceava şi Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL. Aceasta după ce, în iunie 2013, judecătorul sindic a constatat că Termica este în incapacitate de plăţi, dispunând deschiderea procedurii generale a insolvenţei.