18 februarie 2021

 

Pentru noua programare europeană  2021-2027

Primăria Suceava are un portofoliu de proiecte de aproape 130 de milioane de euro

> „Vrem să atragem finanțări europene cât mai consistente, acestea fiind una dintre cele mai bune soluții pentru dezvoltare a municipiului Suceava”  susține  viceprimarul Lucian Harșovschi, precizând că atacate sunt POR și PNRR

Primăria municipiului Suceava are ca prioritate atragerea unui volum cât mai mare de fonduri europene nerambursabile, în acest sens fiind urmărită pregătirea personală, dar și atragerea de specialiști în domeniu.

Potrivit viceprimarului Lucian Harșovschi, această dată, în organigrama Serviciului „Proiecte europene” figurează 8 angajați specializați, „persoane tinere, optimiste și care vor să se implice”, doi dintre aceștia fiind în concediu pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani . De la celelalte compartimente ale executivului, Serviciul amintit au fost detașați 4 salariați, alte două persoane fiind angajate cu contract de muncă. „Nu ne vom opri, vom merge cu extinderea până la 20 de persoane. Vrem să atragem finanțări europene cât mai consistente, acestea fiind una dintre cele mai bune soluții pentru dezvoltare a municipiului Suceava ”a punctat Lucian Harșovschi. În perioada 2007-2013, prin intermediul personalului specializat, municipiul Suceava a atras finanțare europeană nerambursabilă în valoare de 22,4 milioane de euro. În programarea europeană 2014-2020 angajate sunt proiecte europene cu valoare de 46,6 de milioane de euro, cu mențiunea că procedurile sunt încă în curs, după regulă finanțării „n + 2”. În ceea ce privește noua programare europeană 2021-2027, portofoliul de proiecte la Primăriei municipiului Suceava se ridică la 84,2 milioane de euro pe Programul Operațional Regional (POR), cât și 44 de milioane de euro în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).  Serviciul „Proiecte europene” se va bucura de un spațiu mult mai generos. „Vom detașa, iar dacă este cazul vom face și angajări, pentru că este foarte important să aducem și specialiști” a punctat Lucian Harșovschi, viceprimarul Sucevei. În prezent, scos la licitație este Proiectul „Sistem integrat de management și modelare urbană destinat fluidizării traficului și îmbunătățirilor calității vieții”, acesta are valori de 7,5 milioane de euro.