07 februarie 2021

 

Pentru că se consumă „fără număr”

Urmărire „digitalizată” a consumurilor de utilități din unități de învățământ din municipiul Suceava

  •  În 2021, bugetul pentru școli va fi unul de austeritate, finanțat urmând a fi doar patru importante investigații începute încă din anii precedenți  
  • „Fac apel la directori de școli să nu mai propună alte lucrări de la buget, pentru că, oricum, nu o să le aprobăm” a avertizat primarul Lungu, accentuând că „nu există banii necesari”

Unități din învățământul preuniversitar de stat din municipiul Suceava nu se vor mai bucura de o finanța la fel de generoasă precum cea din anii precedenți. Anunțul a fost făcut ieri, de către primarul Ion Lungu, acesta specificând că, în primul rând, face referire la cheltuielile pentru reparații și la cele de investigații, care „în anul s-au ridicat la 5 milioane de euro”. 

Lungu spune că, în 2021, vor continua investigații aferente a patru mari obiective, respectiv cele privind amenajarea Corpului de muncă al Colegiului Național „Petru Rareș”, Sala de gimnastică a Colegiului Național „Spiru Haret”, Sala de sport a Școlii Gimnaziale nr.

10 și de construire a Grădiniței de pe lângă Colegiul Național „Mihai Eminescu”. „Fac apel la directori de școli să nu mai propună alte lucrări de la buget, pentru că, oricum, nu o să le aprobăm” a avertizat Lungu, accentuând că „nu avem banii necesari”. Șeful municipalității evidențiază că alte intervenții, precum cele de reabilitare a clădirilor, înlocuire a instalațiilor de încălzire, schimbare a instalațiilor sanitare, cât și altele vor face obiectul unor finanțări nerambursabile atrase prin proiecte europene. „Există foarte mulți bani pe fonduri europene pentru reabilitarea clădirilor publice și vom prinde toate școlile din municipiul Suceava în aceste reabilitări” a pus în vedere primul gospodar al urbei capitală de județ. Lungu a ținut să mai sublinieze că, în acest an, bugetul pentru școli va fi unul de austeritate, iar în acest sens  implementate vor fi proiecte de digitalizare pentru urmărirea consumurilor de energie și utilități. „Asta este realitatea! Acolo <se consumă fără număr>, pentru că nu plătesc școlile, ci Primăria. Trebuie să înțelegem cu toții că este o perioadă grea și să facem eforturi să reducem costurile ”a explicat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.