11 februarie 2021

   Jumătate din bugetul pe 2021 ia calea dezvoltării Sucevei

> Pentru infrastructură rutieră este propus o alocare de 26,16 milioane de lei, subvenții pentru termoficare și transport de călători fiind dimensionate la peste 21 de milioane de lei

> „Deocamdată nu sa aprobat bugetul la nivel național, dar sper ca până pe 15 martie să putem să aprobăm și noi bugetul local ” precizează primarul Ion Lungu

Municipiul Suceava are aproape terminat proiectul bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2021, așteptate fiind dezbaterile și aprobarea Legii bugetului de stat. O primă variantă a bugetului Sucevei prevede venituri de 486,317 milioane de lei, dintre care 242,621 de milioane de lei pe partea funcțională, iar 243,965 de milioane de lei la secțiunea de dezvoltare. Primarul Ion Lungu subliniază că, astfel, 49,89% din cheltuieli sunt destinate dezvoltării, „marea șansă fiind fondurile europene”.
Edilul-șef a ținut să reliefeze că, prin proiectul de buget, capitolul infrastructură rutieră este propus o alocare de 26,16 milioane de lei, din această 15,65 de milioane de lei fiind pentru repararea străzilor, iar 10,53 de milioane de lei pentru investigații.
Subvențiile acordate din bugetul local sunt dimensionate la 21,14 milioane de lei, element mai mic cu 3 milioane de lei decât cea din 2020, reprezentând influența din scăderea tarifului la energia termică aprobată de ANRE și de Consiliul Local Suceava. Astfel, serviciul de alimentare cu apă caldă și căldură va fi susținut cu 12,69 de milioane de lei, iar firma de Transport Public Local (TPL) va beneficia de un sprijin de 8,45 de milioane de lei. Șeful executivului sucevean a arătat că pentru fundamentarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2021 a avut consultări inclusiv cu grupurile politice ale consilierilor municipali ai opoziției. Astfel, Adelina Paiu (PSD) a propus prinderea în buget a unei sume pentru construirea unei creșeri în cartierul Burdujeni, pe terenuri disponibile pe Dealul Mănăstirii sau în curtea Colegiului Național Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”. De asemenea, Anca Gîtlan (PMP) a venit cu propunerea financiară amenajării unui centru de îngrijire pentru persoane în vârstă, identificat urmând a fi o clădire care să fie reabilitată în acest sens. 69 de milioane de lei, iar firma de Transport Public Local (TPL) va beneficia de un sprijin de 8,45 de milioane de lei. Șeful executivului sucevean a arătat că pentru fundamentarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2021 a avut consultări inclusiv cu grupurile politice ale consilierilor municipali ai opoziției. Astfel, Adelina Paiu (PSD) a propus prinderea în buget a unei sume pentru construirea unei creșeri în cartierul Burdujeni, pe terenuri disponibile pe Dealul Mănăstirii sau în curtea Colegiului Național Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”. De asemenea, Anca Gîtlan (PMP) a venit cu propunerea financiară amenajării unui centru de îngrijire pentru persoane în vârstă, identificat urmând a fi o clădire care să fie reabilitată în acest sens.