07 februarie 2021

 

Cadrele medicale nu sunt interesate să lucreze în cele cinci centre de vaccinare din Suceava

  • Până acum și-au manifestat disponibilitatea de încheiere contracte doar 3 medici, iar din cauză că nu se acordă remunerație suplimentară, aceștia nu vor să fie coordonatori de centru
  • La r â ndu-i, Direcția de Sănătate Publică a pus dispoziția o platformă pentru înscriere, „dar, din păcate, nu există foarte mult lume doritoare”
  • Vrem (...) să vaccinăm cât mai mulți oameni din orașul nostru, pentru că noi am pătimit cel mai mult din cauza coronavirusului” reliefează primarul Ion Lungu    

Semnarea de contracte de prestatii servicii cu cadru de medicale si inregistratori pentru cele 5 centre de vaccinare COVID-19 din municipiul Suceava bate pasul pe loc. „Din păcate, avem o mare problemă: nu sunt doritori” a declarat ieri, Ion Lungu, primarul reședinței de județ. Edilul-șef sucevean precizează că a purtat discuții cu responsabilități Direcției de Sănătate Publică, Colegiului Județean al Medicilor și ai Asociației Medicilor de Familie, însă, până acum, acestea nu au avut ecoul scontat. Potrivit lui Lungu, numai pentru „un singur flux” de vaccinare necesară ar fi o „structură” de minim 10 medici, 20 de asistenți medicali și 10 înregistratori. Însă, până ieri, și-au anunțat participarea doar 3 medici, în condiții în care, pentru început,     Primăria intenționează să deschidă centrele de vaccinare din sălile de sport   ale Colegiului Național „Ștefan cel Mare” și Școlii Gimnaziale nr. 11 „Miron Costin” din Burdujeni. Șeful municipalității sucevene susține că niciun medic nu-și asumă sarcina de a coordona centrele de vaccinare, lipsa de interes putând fi pusă inclusiv pe seama nediferențierii plății cu ora, coordonatorul, cel care ar avea și cea mai mare responsabilitate, nebeneficiind de vreo remunerație suplimentară . Conform reglementările în vigoare, pentru activitatea desfășurată în centru un medic ar urma să primească 90 de lei pe oră, un asistent-45 de lei pe oră, iar regitratorii.20 de lei pe oră.             

  • Totuși, trebuie să facem un efort, astfel și acum campanie de vaccinare să fie fie reușită” arată primarul Ion Lungu

„Fac un apel de suflet la cadre
le medicale, în mod special la medicii disponibile, cei de familie, pensionari sau cei din policlinici private, pentru că, până la urmă, este un gest de solidaritate, de responsabilitate civică.
Nu avem voie să ratăm această etapă de vaccinare. Chiar dacă există aceste sincope cu aprovizionarea cu doze de vaccin, așa cum spune Guvernul se va intra în normalitate și vor trebui să fie funcționale toate centrele. Primăria vrea să avem o campanie de vaccinare reușită, să vaccin cât mai mulți oameni din orașul nostru, pentru că noi am pătimit cel mai mult din cauza coronavirusului ”a punctat Lungu, menționând că„ există dorință din partea populației ”și că mulți suceveni l -au contactat pentru cere lămuriri în vederea programării. Pentru încheierea contractelor de servicii, medicii, asistenții și viitorii registratori se pot adresa Direcției de Asistență Socială din Burdujeni, schemele astfel completate, inclusiv cu medicii coordonatori de centru, urmând să trimise la Direcția de Sănătate Publică, instituție care se află într-o postură la fel de delicată. „Ridică și ei din umeri. Au creat o platformă, au pus-o la dispoziția cadrelor medicale, dar, din păcate, nu există foarte mult lume doritoare. Am discutat cu medicii de familie - sunt și ei obosiți -, au fost sacrificați în această perioadă, au avut mult de lucru, dar, totuși trebuie să facem un efort, astfel încât campania de vaccinare să fie fie reușită ” instituție care se află într-o postură la fel de delicată. „Ridică și ei din umeri. Au creat o platformă, au pus-o la dispoziția cadrelor medicale, dar, din păcate, nu există foarte mult lume doritoare. Am discutat cu medicii de familie - sunt și ei obosiți -, au fost sacrificați în această perioadă, au avut mult de lucru, dar, totuși trebuie să facem un efort, astfel încât campania de vaccinare să fie fie reușită ” instituție care se află într-o postură la fel de delicată. „Ridică și ei din umeri. Au creat o platformă, au pus-o la dispoziția cadrelor medicale, dar, din păcate, nu există foarte mult lume doritoare. Am discutat cu medicii de familie - sunt și ei obosiți -, au fost sacrificați în această perioadă, au avut mult de lucru, dar, totuși trebuie să facem un efort, astfel încât campania de vaccinare să fie fie reușită ”
  a conchis   Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.