18 februarie 2021

 Anul trecut,

66.555 de cărți funcționale au fost convertite din format de hârtie în format electronic   

În județul Suceava, în cadrul lucrărilor de înregistrare sistematică, în anul 2020 au fost deschise 37.543 de cărți funcționale, informează Oficiul Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OJCPI) Suceava. Este vorba despre înregistrarea sistematică a imobilelor în cadastru și cartea funciară prin Programul Național de Cadastru și Funcționare (PNCCF), situație valabilă și potrivit căreia, începutul anului 2021, depuse instituția suveveană erau, în diferite stadii de verificare și recepție, alte 7.467 de documentații.         Obiectivul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) 2015-2023 prin lucrări de înregistrare sistematică a circa 5,75 de milioane de hectare din 660 de unități administrativ-teritoriale situate în zone rurale ale României.Valoarea totală a proiectului este de 312,891 de milioane de euro, dintre care 265,957 de milioane de euro sunt fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, iar 46,93 de milioane de euro explică cofinanțare de la bugetul de stat.

Pe de altă parte, potrivit unei informații a OJCPI, în ceea ce privește înregistrarea sporadică a imobilelor în cadastru și cartea funciară, pe durata anului trecut la instituția cu sediul în reședința de județ au fost înregistrate 224.171 de cereri de primăvară în evidență, cereri de intabulare a dreptului de proprietate, cereri de intabulare a dreptului de primă ipotecă, cereri de „notare” de acte și de fapte juridice, cereri-extras de carte funciară, cereri de eliberare de copii după documente de arhivă, cereri de actualizare de dată , cereri de alocare de număr cadastral și, respectiv, de cereri de rectificare de înscrieri.
Tot la nivelul Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OJCPI) Suceava, în 2020 au fost înregistrate 87.945 de extrase de carte funciară, certificate de sarcini, cereri de consultare și de eliberare de documente de arhivă, precum și de certificate de identificare de imobile sau de proprietar. Anul trecut, au fost întocmite și înregistrate 584 de documentații pentru înscrierea din oficiu a imobilelor înscrise în titlurile de proprietate, ulterior emiterii acestora după. Conform informațional OJCPI, în anul 2020 au fost convertite din format de hârtie în format electronic 66.555 de cărți funcționale.