18 februarie 2021

 

Din cauză că nu sunt vaccinuri”

Două centru de vaccinare din Suceava revin la destinația de săli de sport

> „Este important să dăm posibilitatea ca elevii să folosească aceste săli de sport, să facă mișcare, mai ales după ce au stat foarte mult în fața calculatorului” a spus viceprimarul Harsovschi

Sălile de sport ale Școlii gimnaziale nr. 9 „Ion Creangă” din cartierul Obcini și Școala Gimnazială nr. 7 „Grigore Alexandru Ghica” din cartierul Ițcani ale municipiului Suceava sunt redate elevilor, după ce acestea fuseseră avizate de Direcția de Sănătate Publică pentru a avea funcția de centru de vaccinare COVID-19.

Anunțul este făcut de viceprimarul  Lucian Harșovschi, potrivit căruia decizia a fost luată în urma discuțiilor purtate cu oficiali Direcției de Sănătate Publică, Inspectoratului Școlar Județean și unităților de învățământ, centrele cu prețuri fiind „în stand by” „din cauză că nu sunt vaccinuri”. „Sălile de sport vor putea fi folosite de către copii. Acele cabine de vaccinare modulare pot fi date la o parte și depozitate, însă circuitele rămân aceleași, fiind avizate de către DSP. Atunci când vom putea, le vom remonta, însă este important să dăm posibilitatea ca elevii să folosească aceste săli de sport, să facă mișcare, mai ales după ce au stat foarte mult în fața calculatorului din cauză că școlile au fost închise ”a spus adjunctul șefului executivului municipal. La începutul acestei săptămâni, în reședința de județ au fost deschise centrele de vaccinare de la Sala de sport ale Școlii Gimnaziale nr. 11 „Miron Costin” din cartierul Burdujeni și Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din centrul Sucevei, acestea administrând vaccinul Oxford Astrazeneca în varianta clasică bazată pe coronavirus inactiv. Vaccinate, între orele 8.00-20.00, de luni până duminică, pot fi persoane cu vârsta între 18 și 55 ani, cu rapel la 56 de zile după prima inoculare, programarea putându-se face pe platforma dedicată acestei campanii. Luni, la centrul de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” s-au vaccinat 53 de suceveni, marți-45, iar miercuri au fost programați 59 de doritori. La Școala Gimnazială nr. 11 „Miron Costin” din Burdujeni în prima zi vaccinul a fost inoculat la 40 de persoane, în a doua-la 31, iar în treia zi erau programate 17 persoane. „În perioada următoare a încercat să se deschidă și alte centre de vaccinare. Ține de strategie națională, și nu de Primăria municipiului Suceava, însă important este să-și poată folosi sucevenii de să-și aleagă modul de vaccinare. Avem autorizate vaccinul Pfizer, Moderna și Oxford  Astrazeneca. De asemenea, trebuie precizat că aceste centre de vaccinare din Suceava nu merită doar municipiul reședință și unități administrativ-teritoriale învecinate, fiind accesibile tuturor locuitorilor județului ”a decalrat Lucian Harșovchi, viceprimarul municipiului Suceava.      

În municipiul Suceava au fost avizate de DPS centrele de vaccinare de la Sala de sport a Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” din Obcini,   Sala de sport a Școlii Gimnaziale „Miron Costin” din Burdujeni, Sala de sport a Școlii Gimnaziale „Grigore Alexandru Ghica ”din Ițcani, Sala de sport a Colegiului Național„ Ștefan cel Mare ”, cât și centrul din incinta Iulius Mall Suceava.