24 februarie 2021

 

Având o durată efectivă de funcționare dublă

APIA Suceava a casat și scos din uz toate calculatele primite cu finanțare din fonduri PHARE

> În intervalul 2015-2019 s-au făcut achiziții de echipamente și softuri de ultimă generație, în prezent „fiecare funcționează APIA având propriul calculator cu care se lucrează”

În anul 2020, Centrul Județean al Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) Suceava a casat 21 de unități de calcul și două laptop-uri. Din uz au fost scoase toate unitățile primite cu finanțare din fonduri europene de preaderare, respectiv echipamente fiind depozitate și păstrat până la închiderea oficială a Programului PHARE.

Potrivit unei informații a instituției, la accesarea dată Centrul Județean Suceava, cât și cele 9 centre locale sunt dotate cu computer legat în rețeaua VPN (virtual private network) a Agenției Naționale de Plăți și Intervenții în Agricultură, prin rețelele locale (local area network) , dar și cu imprimantă și multifuncționale. Dezvoltarea infrastructurilor hardware a avut loc atât prin achiziții finanțate din bugetul național, cât și prin finanțări PHARE. Acestea au fost organizate fie la nivel central, în anii 2006 și 2007, fie de către Centrul Județean Suceava, în intervalul 2008-2020, adică din momentul în care Sucursala Suceava a dobândit personalitate juridică. Conform informării instituție județene sucevene, uzura morală și cea fizică - la o durată efectivă de funcționare dublă a calculatoarelor și a laptop-urilor, cu precădere a acelora achiziționate încă anii 2006, 2007 și 2008 - au condus la scoaterea funcției a unui mare număr de PC -uri, fapt care a impus achiziționarea de calculatoare noi.  Astfel, 18 noi calculatoare au intrat în dotarea APIA Suceava în anul 2015; 20 în anul 2016; 23 de unități și 30 de monitoare în anul 2017, 30 de unități în anul 2018 și 27 de unități de calcul, în anul 2019.  Computerele și laptop-urile au de la 1 GB la 8 GB memorie RAM, cu viteză de procesare de la 1 GHz la 3,30 GHz, cu sisteme de operare Windows 7 Professional, Windows 8 Professional, Windows 10 Pro și Windows 2003 Server. În ceea ce privește stațiile de lucru, „este îndeplinită cerința că fiecare funcționează APIA să aibă propriul calculator cu care să lucreze”. Nu în cele din urmă, pentru a face față volumului mare de printuri, în perioada amintită s-au achiziționat inclusiv 22 de multifuncționale A3 / A4 și două imprimante A4. Pe lângă acestea, în baza unui contract de custodie, cele 9 centre locale ale APIA Suceava au fost dotate cu 92 de imprimant duplex și de multifuncționale Lexmark.