07 februarie 2021

 În 2020

Două denunțuri penale pentru exploatarea ilegală de nisip și pietriș 

  • Prejudiciul de 1,48 de milioane de lei a fost recuperat, iar exploatarea de agregate minerale fără act de reglementare a fost amendat cu 1,62 de milioane de lei, informează Bogdan Gabriel Piticari, șeful SGA Suceava

Lucrătorii Sistemului de Gospodărire a Apel or (SGA) au avut, în anul 2020, o serie de acțiuni de control la utilizatorii de apă, cât și cei care folosesc lucrări construite pe ape ori în legătură cu apele. Bogdan Gabriel Piticari, director executiv al SGA informează că verificările au urmărit încadrarea în prevederile avizelor și autorizațiile de gospodărire a apelor, cât și funcționarea corespunzătoare a respectivelor obiective. 
Astfel, în vedere constatării contravenționale și aplicații sancțiuni prezentate de legislația în domeniu, pe durata anului trecut inspectorii SGA au făcut 126 de control planificat și 239 de control neplanificat.
În baza neregulilor și deficiențelor descoperite, aplicate au fost 44 de publicitate, dar și 14 amenzi pentru exploatarea de agregate minerale fără act de reglementare a căror valoare a însumat 1,62 de milioane de lei. La fel, pentru această din urmă încălcare a prevederilor legale controlorii au formulat și două denunțuri penale. Conform șefului SGA, două amenzi de câte 35.000 de lei fiecare au sancționat funcționarea spațiilor comerciale fără autorizație de gospodărire a apelor, respectiv nerespectarea măsurilor impuse anterior, cu privire la reglementarea amenajării piscicole și dezafectarea puțului de captare.Două contravenții privind depozitarea de bușteni în albia minoră a apelor curgătoare au fost sancționate cu 16.000 de lei, 4 amenzi totalizând 150.000 de lei fiind date pentru evacuarea de ape uzate neepurate în râuri sau pârâuri. În cele din urmă, pentru depozitarea de deșeuri în albia cursului de apă a fost aplicat sau amendat de 2.500 de lei. „Prejudiciul recuperat a fost de 1,48 de milioane de lei, privind nisipurile și pietrișul, respectiv de 11.384 de lei pentru volum de apă peste cele reglementate” a Inspectorii SGA au aplicat 3 amenzi în sumă de 115.000 de lei pentru funcționarea stațiilor de sortare fără act de reglementare pe linie de gospodărire a apelor, iar altele două de 50.000 de lei s-au dat în cazul unor săpături efectuate fără autorizație în terasă.
precizat directorul executiv Bogdan Gabriel Piticari.  Printre altele, Sistemul de Gospodărire a Apelor are ca obiectiv protection protection, conservarea și restaurarea resurselor de apă, asigurarea exploatării în siguranță a lucrărilor din administrare, în vederea evitării în serviciile specifice, prevenirii calamităților cauzate de fenomene meteorologice periculoase, dar și a accidentelor la lucrări hidrotehnice.