Direcția Județeană pentru Agricultură se implică în reducerea riscurilor alimentare
> Instituția suceveană se oferă să intermedieze între operatorii economici donatori și cei receptori, firmele care donează produse alimentare cu parte de facilități fiscale
> Este interzisă donarea către consumatorul final a cărnii proaspete, tocate sau preparate, laptopuri și produse din lapte crud, peștelui și produselor proaspete din pește, ouălor și produselor din ouă crude
Direcția Județeană pentru Agricultură Suceava desfășoară acțiuni de informare, monitorizare și control la operatorii economici care activează pe lanțul agroalimentar, respectiv în producție, procesare, depozitare, distribuție și comercializare a alimentelor, dar și cei din sectoarele industriale hoteliere și servicii alimentare. Vizați sunt inclusiv operatorii receptori, cu activități înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar, asociații și fundații, întreprinderile sociale sau servicii sociale ale furnizorilor publici, acțiunile în cauză cu menirea de a preveni risipa alimentară. Elena Claudia Gogu, director executiv al DAJ arată că, atât operatorii economici din sectorul agroalimentar, cât și cei receptori au obligația, potrivit Legii nr. 217 din 2016, să transmită către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, până pe 31 martie, rapoartele anuale pentru perioada cuprinsă în intervalul 1 ianuarie-31 decembrie a anului precedent. „Ne dorim să informăm și să responsabilizăm pe toți factorii care activează pe lanțul alimentar, inclusiv consumatorul final, asupra importantei diminuării riscurilor alimentare. În acest sens, reamintim că operatorii economici trebuie să pună la dispoziția autorităților cu atribuții de reglementări rapoarte anuale prin care să prezinte planurile de diminuare a riscurilor alimentare, prezentând acțiunile întreprinse și rezultatele obținute ”precizează șeful DAJ. Rapoartele pot fi descărcate de pe site-ul Direcției Agricole Județene Suceava la adresa: „Ne dorim să informăm și să responsabilizăm pe toți factorii care activează pe lanțul alimentar, inclusiv consumatorul final, asupra importantei diminuării riscurilor alimentare. În acest sens, reamintim că operatorii economici trebuie să pună la dispoziția autorităților cu atribuții de reglementări rapoarte anuale prin care să prezinte planurile de diminuare a riscurilor alimentare, prezentând acțiunile întreprinse și rezultatele obținute ”precizează șeful DAJ. Rapoartele pot fi descărcate de pe site-ul Direcției Agricole Județene Suceava la adresa: „Ne dorim să informăm și să responsabilizăm pe toți factorii care activează pe lanțul alimentar, inclusiv consumatorul final, asupra importantei diminuării riscurilor alimentare. În acest sens, reamintim că operatorii economici trebuie să pună la dispoziția autorităților cu atribuții de reglementări rapoarte anuale prin care să prezinte planurile de diminuare a riscurilor alimentare, prezentând acțiunile întreprinse și rezultatele obținute ”precizează șeful DAJ. Rapoartele pot fi descărcate de pe site-ul Direcției Agricole Județene Suceava la adresa: prezentând acțiuni întreprinse și rezultate obținute ”precizează șeful DAJ. Rapoartele pot fi descărcate de pe site-ul Direcției Agricole Județene Suceava la adresa: prezentând acțiunile întreprinse și rezultatele obținute ”precizează șeful DAJ. Rapoartele pot fi descărcate de pe site-ul Direcției Agricole Județene Suceava la adresa:https://dajsuceava.ro/risipa-alimentara-formulare/
si transmise către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, adresa adresa risipa.alimentara@madr.ro .
> Exceptate de la donații sunt băuturi alcoolice, încălcarea acestei prevederi fiind sancționate cu amendă de până la 10.000 de lei
Elena Claudia Gogu că informează că operatorii economici care transferă alimente prin donare, beneficiază de facilități fiscale prezentate Legea nr.227 din 2015 privind Codul Fiscal. „Ne propunem să informăm asupra posibilităților includerii pe lista operatorilor receptori a celor care sunt dispuși să primească donații de produse alimentare, astfel încât să fie un element de legătură între operatorii economici donatori și cei receptori” subliniat Elena Claudia Gogu, director executiv al Direcției Județene pentru Agricultură, accentuând că exceptate de la donații sunt băuturi alcoolice, încălcarea acestei prevederi fiind sancționate cu amenzi cuprinse între 1.000 de lei și 10.000 de lei.
De asemenea, este interzisă donarea către consumatorul final a alimentelor perisabile microbiologic de origine animală cum ar fi carnea și organele proaspete, carnea tocată, carnea pregătită, laptele crud și produsele din lapte crud, pește și produsele din pescuit proaspete, ouăle și produse din ouă brut. Acestea pot fi donate numai către operatorii receptori și doar în vederea transformării acestora în produsul final destinat consumatorului final. Doritorii de donații vor depune la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în scris sau on-line, o cerere la cărei model se regăsește pe adresa menționat mai sus, aceasta trebuind a fi însoțită, în mod obligatoriu, de copie documentului de înregistrare sau autorizare sanitară veterinară.Se estimează că în Uniunea Europeană sunt generate anual 88 de milioane de tone de deșeuri alimentare, însemnând 173 de kilograme pe cap de locuitor.