17 februarie 2021

 În 2020

Legumicultorii suceveni cultivatori de roșii s-au ales cu sprijin total de 16.000 de lei

> Anul trecut și-au pierdut calitatea de beneficiari 14 fermieri care au acces schema de minimis încă din 2017, alții 22 continuând programul

Mai mulți fermieri din județul Suceava au încheiat Schema privind ajutorul de minimis pentru aplicația programului de susținere a produsului tomate cultivate în spații protejate , se arată în Raportul privind activitatea desfășurată de
Direcția pentru Agricultură Județeană Suceava în anul 2020. Conform după DAJ, în cauză sunt 14 legumicultori care au acces la program încă din 2017, alții 22 rămânând în evidențele instituționale agricole sucevene, mai exact acei fermieri care au „aplicat” ulterior pentru sprijinul financiar acordat din bugetul statului.
Astfel, în baza HG nr. 248 din 2020, anul trecut către legumicultorii din județul Suceava s-au făcut deconturi de 15.983 de lei, cu mențiunea că situația cu privire la valorificarea tomatelor înaintată Ministerului Agriculturii Dezvoltării Rurale este cea a nivelului sfârșitului ultimei decade a lunilor decembrie. Beneficiarii ajutorului de minimis pentru cultivarea roșiilor în spații protejate sunt producători agricoli persoane fizice care dețin atestat; producătorii agricoli persoane fizice autorizate (întreprinderi individuale și întreprinderi individuale), cât și producători agricoli persoane juridice. Legumicultorii  trebuie să cultive tomate în spații protejate, respectiv în solarii sau sere, pe o suprafață de cel puțin 1.000 de metri pătrați. Până 2020, producția obținută nu putea fi mai mică de 2 kg de tomate pe fiecare metru pătrat, iar cantitatea valorificată de 2.000 kg, trebuia dovedită cu documente justificative. Pentru fiecare 1.000 de metri pătrați se acordă un sprijin financiar care reprezintă echivalent în lei a 3.000 de euro pe an. Începând din martie 2020, prin hotărâre a Guvernului au fost aduse modificări actului normativ inițial care se consacră în bani. Astfel, pe lângă cele precizate, de această dată legumicultorii trebuie să obțină o  producție de minimum 3 kg de tomate pe metrul pătrat, introdus fiind înregistrat de evidență a tratamentului cu produse de protecție a plantelor.