02 februarie 2021

 Compensații de 68.000 de lei pentru apicultorii suceveni afectați de fenomene hidrometeorologice nefavorabile

Nu mai puțin de 284 de apicultori din județul Suceava care au avut de suferit de pe urma condițiilor meteorologice neprielnice au înaintat cereri pentru obținerea ajutorului de minimis acordat din bugetul de stat.
Este vorba despre ajutorul financiar de 25 lei de fiecare familie de albine, valoare care avea scopul de a acoperi aproximativ 61% din cheltuielile efectuate de către apicultori pentru asigurarea rezervelor de hrană, conform tehnologiei apicole. Direcția pentru Agricultură Județeană Suceava informează că, în urma analizării dosarelor depuse, de plăți pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile din intervalul martie-mai 2020 au avut parte 293 de crescători de albine suceveni, valoarea totală a sprijinului acordat acestora însumând 67.700 de lei. Conform
Hotărârii Guvernului nr. 716 din 2020, beneficiarii schemei de ajutor de minimis sunt apicultorii persoane fizice care dețin atestat de producător; apicultorii persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale; apicultorii persoane juridice, precum și orice formă asociativă cu sau fără personalitate juridică. Sprijinul financiar se acordă întreprinderilor care își desfășoară activitatea în sectorul apicol, în domeniul producției primare, în scopul asigurării continuării ciclului de producție. Valoarea totală a ajutorului de minimis pentru o întreprindere unică nu poate depăși suma de 20.000 de euro pe durata a trei exerciții financiare. Întreprinderile beneficiare trebuiau să aibă familiile de albine înscrise în baza de dată națională și, de asemenea, acestea după acestea să fie autorizate de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranță Alimentară (DSVSA).