03 februarie 2015

Trei luni de creştere a ratei şomajului
·        „Aceasta este în creştere de la debutul sezonului rece, ca urmare a sistării temporare a activităţilor din construcţii, silvicultură şi alimentaţie publică”, reliefează Anca Capverde, purtător de cuvânt al AJOFM.
Rata şomajului,  înregistrată la sfârşitul lunii decembrie 2014 în judeţul Suceava, a fost de 6,58%, în scădere cu 0,3 procente faţă de valoarea cu care debutat acelaşi an, informează purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Anca Capverde. Însă, potrivit oficialului AJOFM, ultimele 3 luni ale anului precedent au fost marcate de creşteri consecutive ale valorii acestui indicator. Tendinţa în ascensiune este motivată, de către responsabilul instituţiei judeţene, prin aceea că a venit frigul, iar multe dintre firmele cu activitatea sezonieră  şi-au lăsat lucrătorii la „vatră”. „Rata şomajului este în creştere constantă de la debutul sezonului rece, adică din octombrie, lună ce marchează începerea perioadei de sistare temporară a activităţilor din domeniul construcţiilor, silvicultură şi alimentaţie publică”, reliefează Anca Capverde.
La finele anului 2014, în  baza de date a Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă erau înregistraţi 16.440 de şomeri, Conform distribuirii acestora, cei mai mulţi, 5.518, sunt din zona Suceava, iar cei mai puţini, adică 721, sunt arondaţi municipiului Vatra Dornei. Din zona Rădăuţi sunt luaţi în evidenţă 3.310 şomeri, din Gura Humorului 1.929, iar din zona Cîmpulung Moldovenesc provin 1.201 de şomeri din baza de date  a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.