19 februarie 2015

 Produsele agricole, vândute la piaţă doar cu atestatul de producător şi carnetul de comerciant 
·        Odată cu introducerea acestor documente, samsarii de produse agricole vor lăsa loc adevăraţilor producători, crede primarul Ion Lungu.  
·        Minim 40% din  spaţiile pieţelor agroalimentare vor fi puse la dispoziţia producătorilor agricoli autohtoni, măsură valabilă şi pentru piaţa de gros.


În pieţele agroalimentare, comercializarea produselor agricole se va face doar în baza a două documente care vor fi eliberate de către primării. Aşa prevede un nou act normativ care instituie obligaţia deţinerii, de către comercianţi, a atestatului de producător şi carnetului de comercializare a produselor agricole. Ion Lungu, primarul municipiului Suceava a declarat că noile reglementări au în vedere protejarea producătorilor autohtoni, pentru eliberarea respectivelor documente urmând a fi instituite şi noi taxe. „Ne pregătim să aplicăm legea care priveşte protejarea producătorilor autohtoni, certificatul de producător urmând a fi înlocuit cu atestatul de producător, document care va fi vizat şi de asociaţia producătorilor. De asemenea, se va introduce şi carnetul de comercializare, ambele documente fiind  eliberate doar de către primării”, a subliniat şeful executivului municipal, Ion Lungu. Astfel, în şedinţa ordinară a Consiliului Local, de la finele acestei luni, taxa de eliberare a atestatului de producător va fi stabilită la nivelul de 80 de lei, iar cea pentru eliberarea carnetului de comercializare a produselor agricole va fi de 20 de lei. Tot în conformitate cu prevederile legale menţionate, minim 40% din spaţiile pieţelor agroalimentare vor fi puse la dispoziţia producătorilor agricoli autohtoni. „Aşa după cum se ştie, există nemulţumiri la adresa, bişniţarilor, samsarilor de produse agricole, dar sper că odată cu introducerea acestor documente să îi putem încuraja pe producătorii locali şi pe cei care vin cu produse mai bune pentru populaţie”, a explicat primarul Ion Lungu, reşedinţei de judeţ, accentuând că măsurile amintite vor fi aplicate inclusiv în piaţa angro din Burdujeni.