12 februarie 2015

Trei sesizări penale pentru muncă la negru
·        Respectivii agenţi economici au primit la muncă mai mult de 5 persoane fără contract individual, faptă care este încadrată ca infracţiune.
·        La 71 de firme, inspectorii de muncă au descoperit 131 de lucrători fără forme legale de angajare , dintre care 52 de femei.    

Din totalul acţiunilor de control întreprinse în perioada ianuarie-decembrie 2014, în domeniul relaţiilor de muncă, o pondere semnificativă o deţin acţiunile de control privind depistarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, respectiv a muncii fără forme legale de angajare, declară Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava.  Astfel, pe durata celor 4.482 de controale efectuate anul trecut, depistaţi şi sancţionaţi pentru muncă la negru au fost 71 de angajatori. La operatorii  economici sancţionaţi lucrau, cu încălcarea normelor legale, 131 de persoane, din care 52  femei. Pe numele a 3 dintre angajatori s-au întocmit sesizări penale, conform Codului muncii republicat şi modificat, pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane fără contract individual de muncă, faptă care este încadrată ca infracţiune. Pe de altă parte, inspectorii de muncă au identificat 154 de persoane ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidenţă al salariaţilor, precum şi 2.094 de persoane ale căror contracte individuale de muncă au fost transmise în REVISAL, însă fără respectarea termenului legal. Valoarea amenzilor aplicate pentru muncă fără forme legale se ridică la 901.000 lei, lucrătorii ITM dispunând şi 71 de măsuri de îndepărtarea neconformităţilor constatate. Pe parcursul lui 2014, în domeniul relaţiilor de muncă, inspectorii de muncă suceveni au desfăşurat 4.482 acţiuni de control tip campanie, tematice şi de fond, precum şi cu caracter preventiv, vizaţi fiind 4.174 de agenţi economici. În urma descinderilor, 733 de angajatori au fost sancţionaţi, cele 1.060 de amenzi aplicate însumând peste 1,9 milioane de lei.