Inspectorii
sanitari veterinari suceveni, 150 de ordonanţe de închidere a activităţii unor
agenţi economici
·
Valoarea sancţiunilor aplicate anul trecut este
de 132.760 de lei, reprezentând aproape o dublare în comparaţie cu anul 2013.
În cursul anului 2014, lucrătorii Direcţiei
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava au emise 150 de
ordonanţe. Dintre acestea, 144 sunt ordonanţe de interzicere a activităţii,
comparativ cu 130 de asemenea documente emise în anul precedent. De asemenea,
inspectorii sanitari veterinari au emis 15 ordonanţe de suspendare a activităţii
a unor agenţi economici, cu una în minus faţă de anul 2013. Pe parcursul anului
recent încheiat, pentru încălcarea legislaţiei în domeniul sanitar veterinar şi
al siguranţei alimentare controlorii DSVSA au procedat la sancţionarea
contravenţională a 108 de agenţi economici şi persoane fizice, înregistrându-se
cu 29 mai mulţi sancţionaţi decât în anul anterior. Valoarea sancţiunilor
aplicate este de 132.760 de lei, respectiv
cu 70.600 de lei mai mult decât în anul 2013, reprezentând aproape o dublarea a
totalului amenzilor date. Potrivit directorului Leon Postolache, diferenţa se explică prin creşterea numărului
de controale desfăşurate în raport cu anul 2013, dar şi „prin încadrarea,
conform legislaţiei, a faptelor săvârşite”. În cadrul Planului de supraveghere
şi control, în anul 2014 inspectorii specializaţi au efectuat 1.225 de acţiuni
de control, cu 22 de inspecţii mai multe în comparaţie cu anul 2013. Astfel, 25
controale au vizat unităţile de fabricare a sucurilor naturale; 210 s-au
desfăşurat în brutării, covrigării şi gogoşerii, iar 205 de verificări au avut
ca ţintă laboratoarele de cofetărie şi patiserie. Inspectorii sanitari
veterinari au făcut, de asemenea, 440 de descinderi în unităţi de vânzare cu
amănuntul, inclusiv în supermarketuri, hipermarketuri, în pieţe agroalimentare
şi magazinele specializate de tipul cramelor, punctelor de comercializare a
produselor naturiste, iar 119 controale s-au oprit asupra depozitelor
alimentare. Totodată, 40 de verificări au fost întreprinse în unităţi de morărit;
28 controale s-au desfăşurat în unităţi de fabricare a băuturilor răcoritoare
nealcoolice şi în unităţile de producere a apelor minerale şi de alte ape
îmbuteliate. Alte 10 controale s-au concentrat asupra unităţilor de prelucrare şi ambalare a
ceaiului; 5 au fost organizate la unităţi de fabricare a condimentelor, iar 4 în
unităţi de fabricare a biscuiţilor şi a napolitanelor.