05 februarie 2015

Controale încrucişate pentru prevenirea plăţii necuvenite a subvenţiilor agricole
·        Pe de altă parte, cu prilejul supracontroalelor se fac analize amănunţite a completitudinii, corectitudinii şi conformităţii dosarelor cu procedurile stabilite.
·        La sesizarea fermierilor, au fost verificate 480 de blocuri fizice, în localitatea Ciocăneşti fiind reclamată suprapunerea a 35 de blocuri fizice.
În anul 2014, Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţiei în Agricultură Suceava  a controlat în teren 10.500 de parcele. Printre altele, prin teledecţie, în cadrul eşantionului de agromediu, s-au operat verificări în cadrul a 2.141 de ferme, 32 de ferme au fost supuse controlului clasic, iar alte 65 de ferme au făcut obiectul verificărilor GAEC. Controlul de eco-condiţionalitate s-a  desfăşurat la 301 de ferme, spracontrolul a vizat 62 de ferme, iar intervenţiile de tip follow-up au urmărit 215 ferme. În afara celor menţionate, inspectorii specializaţi au APIA au controlat 515 blocuri fizice, dintre care 480 au fost verificate la sesizarea fermierilor. În acest cadru, în localitatea Ciocăneşti s-au făcut controale asupra suprapunerii a 35 de blocuri fizice. Directorul executiv al APIA Suceava, Iacob Caciur, informează că activitatea de control administrativ formal sau vizual al cererilor de ajutor, în vederea constatării respectării condiţiilor de eligibilitate, asigură înregistrarea rezultatelor verificărilor, cât şi a măsurilor luate în legătură cu neconcordanţele constatate, incluzând şi controale  încrucişate cu alte baze de date, respectiv cu cele ale Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor etc. „Aceste controale încrucişate se aplică cel puţin parcelelor şi animalelor care fac obiectul unei măsuri de ajutor, pentru a se preveni orice plată necuvenită a sprijinului şi, de asemenea, nerespectarea angajamentelor pe termen lung. Controalele administrative privind eligibilitatea ţin seama, dacă este cazul, de rezultatele verificărilor efectuate de alte servicii, organisme sau organizaţii care controlează subvenţiile agricole”, explică şeful APIA Suceava. Iacob Caciur reliefează că, la un doilea control administrativ, toate cererile de plată verificate, pentru care s-au introdus în sistem datele obţinute la controlul anterior, sunt reverificate pe linia completitudinii, corectitudinii şi respectării procedurilor, dar şi a operării în baza de date. După aceasta, pentru un eşantion de 5% din totalul cererilor de plată, urmează de etapa de supracontrol, care are ca scop efectuarea unei analize amănunţite a dosarelor de sprijin, din punctul de vedere al completitudinii, corectitudinii şi conformităţii cu procedurile stabilite.