15 februarie 2015

Salariile personalului din subordinea Consiliului Judeţean, neacoperire pe tot anul    
·        Cu toate că s-au făcut majorări de salarii în asistenţa socială şi că trebuie achitate drepturile obţinute în instanţă, sumele pentru acoperirea cheltuielile de personal sunt mai mici decât cele de anul trecut.
·         Şeful executivului judeţean sucevean, susţine că, totuşi, în acest an, judeţul Suceava a primit de la „Centru” fonduri diminuate cu mult sub 1% faţă de cele alocate în 2014.   

Lucrătorii Consiliului Judeţean Suceava şi cei ai instituţiilor subordonate executivului nu au siguranţa încasării salariilor cuvenite pe toată durata noului an.  Potrivit expunerii de motive la hotărârea privind aprobarea bugetului pe anul 2015, în baza Ordinului comun al ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice  şi ministrului Finanţelor Publice, la fundamentarea cheltuielilor de personal pentru bugetul propriu, judeţului Suceava i s-a alocat suma de 138,81 de milioane de lei, cu 1,17 milioane de lei mai puţini faţă de anul trecut. Astfel, respectiva alocare nu acoperă în totalitate fondul de salarii necesar pentru anul în curs, înregistrându-se un deficit de 13,61 de milioane de lei, „care va trebui acoperit la o eventuală rectificare bugetară”. Această situaţie vine pe fondul prinderii în bugetul pe 2015, inclusiv a fondurile necesare plăţii drepturilor obţinute pin hotărâri judecătoreşti de către angajaţii din sistemul de învăţământ special. Pe de altă parte, şeful administraţie judeţene, Ioan Cătălin Nechifor precizează că numai în asistenţa socială, ca urmare a majorării salariilor, necesarul pentru susţinerea acestora pe întreg anul 2015 a crescut în mod simţitor. „Doar pe partea de asistenţă socială, la cheltuielile de personal, nevoia de finanţare pentru plafonul de salarii a crescut cu circa 7 milioane de lei, bani care trebuie asiguraţi cu prioritate. Există creşteri de salarii, pentru că Guvernul le-a majorat cu 100 de lei, pentru toate persoanele care lucrează în asistenţă socială şi, de aceea, lucrurile stau cum stau. De asemenea, există şi hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile, care vor fi puse în operă în acest an”, a reliefat preşedintele Consiliului Judeţean. Pentru anul 2015, în contul hotărârilor judecătoreşti pentru plata salariilor din învăţământul special şi ale personalului din centrele de resurse şi asistenţă educaţională a fost prinsă o sumă de 4,81 de milioane de lei, în timp ce cheltuielile de personal din domeniu se ridică la 22,95 de milioane de lei. Şeful executivului judeţean sucevean, susţine că, totuşi, în acest an, judeţul Suceava a primit de la „Centru” fonduri cu mult sub 1% mai mici decât cele alocate în 2014. Chiar şi aşa, per total, în 2015 bugetul judeţului Suceava  este prevăzut a fi în creştere comparativ cu cel anterior, lucru care ar putea fi explicat prin sporirea veniturilor proprii, precum şi prin încasările aferente proiectelor cu finanţare externă nerambursabilă. „În acest an, bugetul prognozat este mai mare decât execuţia pe anul anterior. În 2014, am avut execuţia de circa 380 de milioane de lei, iar în anul acesta propunerea de buget este de aproximativ 408 milioane de lei”, a explicat Ioan Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.