O sută de suceveni, evaluaţi
în privinţa stării de nutriţie şi tipului de alimentaţie
·
DSP Suceava veghează la protejarea sănătăţii publice prin
prevenirea îmbolnăvirilor asociate factorilor de risc alimentar şi de nutriţie.
·
În anul 2014, în judeţul Suceava au fost înregistrate 5
focare de toxiinfecţie alimentară, cu 37 de cazuri de îmbolnăvire.
În cadrul Programului naţional de sănătate a familiei şi copilului, anul
trecut, Direcţia de Sănătate Publică Suceava a achiziţionat lapte praf în
valoare de 276.000 de lei. Acesta, prin intermediul primăriilor din judeţ, a
fost distribuit, prin prescripţie medicală, către 2.096 de copii beneficiari.
Tot prin acest program, Direcţia de Sănătate Publică Suceava a asigurat, produse
pentru profilaxia malnutriţiei la copiii cu greutate mică la naştere. Drept
urmare, au beneficiat de aceste produse 470 de copii, profilaxia anemiei
feriprive aplicându-se la 3.184 de copii şi 1.385 de gravide. Pe de altă parte,
DSP Suceava a vegheat la protejarea sănătăţii publice prin prevenirea
îmbolnăvirilor asociate factorilor de risc alimentar şi de nutriţie. În acest
scop, Direcţia de Sănătate Publică a evaluat starea de nutriţie şi tipul de
alimentaţiei a populaţie pe un lot de 100 de „subiecţi”, prin aplicarea de
chestionare şi investigaţii de laborator. De asemenea, a fost monitorizat consumul
de aditivi alimentari, calitatea suplimentelor alimentare, alimentele tratate
cu radiaţii, alimentele cu adaos de vitamine, minerale şi alte substanţe,
precum şi consumul apelor minerale naturale îmbuteliate. De asemenea, acţiunile
de monitorizarea au vizat nivelul de iod din sarea iodată; riscul chimic şi
bacteoriologic al alimentelor cu destinaţie nutriţională specific specifică;
factorii de risc ai materialelor care vin în contact cu alimentele, cât şi
conţinutul de zaharuri din unele produse alimentare destinate copiilor. În anul 2014, în judeţul Suceava au fost
înregistrate 5 focare de toxiinfecţie alimentară, cu 37 de cazuri de
îmbolnăvire, acestea din urmă fiind „monitorizate conform metodologie
specifice”.