28 februarie 2015

Societatea în insolvenţă Drumuri şi Poduri are şanse de redresare 
·        Aceasta în ciuda faptului că pe durata anului trecut nu s-a reuşit contractarea de lucrări, o parte din active au fost vândute, iar 36 de angajaţi trimişi în şomaj. 
Redresarea societăţii comerciale Drumuri şi Poduri Suceava este posibilă, relevă o informare prezentată în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean de către administratorul special, întreprinderea individuală „Girigan Eugen”, raport în care se subliniază că firma a respectat prevederile planului de reorganizare confirmat prin sentinţă a Tribunalului Suceava.  „Întrevedem faptul că, până la data prezentă, planul de reorganizare propus demonstrează că redresarea societăţii este posibilă, existând şanse de reorganizare a activităţii, sursele de venituri şi cheltuieli fiind asigurate”, se arată în informarea remisă deliberativului judeţean, în care se accentuează că, potrivit planului amintit, se asigură acoperirea creanţelor în proporţie mai mare decât dacă s-ar fi instituit procedura de faliment. La începutul lui 2014 societatea avea 85 de salariaţi, însă din cauza faptului că pe durata anului nu s-a reuşit contractarea de lucrări, iar o parte din active au fost vândute, numărul angajaţilor a scăzut până la 49, la debut de 2015. Tot potrivit informării citate, anul trecut firma a executat lucrări în valoare totală de 3,84 de milioane de lei, în decembrie  încheind modernizarea a 21 km din drumul judeţean Zvoriştea-Siret, investiţie de circa 12,7 milioane de lei.  Potrivit planului, societatea suceveană de drumuri şi poduri are de achitat 7 milioane de lei în perioada de reorganizare şi încă 1,42 de milioane de lei, la finele acesteia, cu titlul de datorie curentă. Până la sfârşitul anului 2014, s-a reuşit achitarea  a 6,4 milioane de lei, rămânând  de plată, până la expirarea perioadei de reorganizare, încă 600.000 de lei.
Tribunalul Suceava a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei societăţii comerciale Drumuri şi Poduri Suceava pe data de 19 aprilie 2011, iar prin sentinţa aceleiaşi instanţe, din 25 aprilie 2012, a fost aprobat planul de reorganizare judiciară pe o perioadă de 3 ani. Pe 23 septembrie 2014, Tribunalul Suceava a prelungit perioada de reorganizare cu încă două trimestre, respectiv până pe 23 aprilie 2016. Administratorul judiciar, desemnat de Tribunalul Suceava, este firma Multiconsult IPRUL Suceava,  iar administratorul special este, aşa cum am precizat, întreprinderea individuală a lui Eugen Girigan, fost director general al societăţii comerciale Drumuri şi Poduri Suceava. 
În mai 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, opina că intrarea în procedură de insolvenţă şi aducerea în stare de faliment a societăţii de Drumuri şi Poduri Suceava a fost un demers premeditat. Invocând şi un raport la Curţii de Conturi, Şeful administraţiei judeţene afirma că, în urma discuţiilor cu specialişti în domeniu şi alţi factori avizaţi, toate „au fost gândite ca un demers rău voitor din partea fostei conduceri PDL a Consiliului Judeţean”.
Societatea comercială „Drumuri şi Poduri”, a avut ca acţionar unic Consiliul Judeţean, iar ca obiect de activitate construirea, modernizarea, reabilitarea şi repararea drumurilor şi podurilor; întocmirea de studii şi documentaţii tehnice de execuţie pentru lucrări de construcţii şi instalaţii de drumuri, poduri şi tuneluri; producerea şi comercializarea materialelor de construcţii, prefabricatelor de beton; mixturilor asfaltice, produselor bituminoase; extracţia, prelucrarea şi valorificarea petrei, pietrişului şi nisipului pentru construcţii şi altele.

În august 2005, la momentul în care a renunţat la statutul de regie autonomă, noua firmă Drumuri şi Poduri lua în concesiune, pe o perioadă de 10 ani de la data înfiinţării, activitatea de întreţinere şi reparaţii drumuri judeţene.