23 februarie 2015

Termen ferm:
Cererile de plată pentru proiectele europene din agricultură mai pot fi depuse până pe 30 septembrie 
·        „În cazul în care beneficiarii nu respectă acest termen, nu vor mai putea primi fondurile solicitate, iar sumele acordate anterior vor fi recuperate în totalitate”, a declarat Mihai Moraru, directorul executiv al OJFIR.
·        Structura suceveană are în evidenţă 2.900 de proiecte, la finele anului trecut volumul plăţilor nerambursabile  ajungând la 158,5 milioane de euro.
În 2014, Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Suceava a verificat 158 de cereri de finanţare, informează directorul executiv al instituţiei, Mihai Moraru. La acestea se adaugă, 842 de modificări de contract, procesarea a 803 de dosare de achiziţii, a 1.675 de dosare aferente cererilor de plată, precum şi realizarea a 447 de rapoarte de progres. Mihai Moraru declară că în ceea ce priveşte programarea 2007-2013, aferentă Planului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), în judeţul Suceava OJFIR are în evidenţă un portofoliu de 2.900 de proiecte cu contracte de finanţare în derulare sau cu decizii de acordare a susţinerii financiare europene. Astfel, la sfârşitul anului trecut, volumul plăţilor nerambursabile  ajunsese la 158,5 milioane de euro. Şeful OJFIR Suceava semnalează că exerciţiul financiar amintit se va încheia în acest an, în 2015 urmând a fi lansate sesiuni de depunere de proiecte pentru noua programare PNDR 2014-2020. Astfel, cererile de plată din actualul exerciţiu mai pot fi depuse până pe 30 septembrie 2015, în conformitate cu reglementările europene „termenul fiind ferm şi neacceptându-se prorogări de la acesta”. „În cazul în care beneficiarii nu respectă acest termen, nu vor mai putea primi fondurile solicitate. În consecinţă, proiectul nu va mai putea fi finalizat, iar în conformitate prevederile contractului de finanţare, se va constitui debit total pentru întreaga investiţie, iar sumele acordate anterior vor fi recuperate în totalitate”, a declarat Mihai Moraru, directorul executiv al Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Suceava.   
Totodată, în anul 2014, specialiştii OJFIR Suceava au oferit informaţii şi sprijin beneficiarilor, consultanţilor şi altor categorii interesate de accesarea fondurilor europene disponibile în cadrul Planului Naţional de Dezvoltare Rurală, în paralel fiind ţinute şi evenimente de promovare. Reamintim că, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 41 din 18 iunie 2014, la nivel naţional s-a înfiinţat şi organizat Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Astfel, pe plan judeţean funcţionează oficii ale Agenţiei amintite, acestea fiind constituite pe structurile Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP). Reorganizarea a venit pe fondul începerii unei noi perioade de programare financiară la nivelul Uniunii Europene, precum şi al optimizării activităţii, în sensul debirocratizării şi eficientizării proceselor derulate de către această instituţie.