15 februarie 2015

Consiliul Judeţean se îndatorează cu 20 de milioane de lei, pentru încheierea reabilitării Muzeului Bucovinei şi a amenajării gropilor ecologice de deşeuri   
·        Deşi au fost avertizaţi că pun în pericol finalizarea celor două proiecte, consilierii PNL+PDL, în număr de 10, s-au împotrivit contractării creditului respectiv.
·        Gradul de îndatorare al judeţului Suceava va atinge cota cea mai înaltă în anii 2017 şi 2018, acesta ajungând la 15,14% şi, respectiv, 15,31%.

Consilierii judeţeni suceveni au aprobat, în şedinţa extraordinară de ieri, un proiect de hotărâre privind contractarea unei finanţări rambursări interne în valoare de 20 de milioane de lei. Banii astfel obţinuţi ar urma să ia, în principal, calea asigurării co-participării financiare a autorităţilor judeţene la finanţarea a două proiecte sucevene implementate cu fonduri europene nerambursabile. Este vorba despre proiectul „O clădire de patrimoniu-Muzeu pentru mileniul III”, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, înspre care se vor îndrepta  5 milioane de lei şi, de asemenea,  despre Sistemul de management integrat al deşeurilor, cu finanţare asigurată prin Programul Operaţional „Mediu”, care va beneficia de o infuzie  de 15 milioane de lei. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, Cătălin Ioan Nechifor, proiectele cu pricina au ca termen de încheiere sfârşitul anului 2015, iar totalul necesar pentru finanţarea acestora este de 26,12 milioane de lei, incluzând atât cheltuieli eligibile, cât şi cheltuieli neeligibile. „Contribuţia proprie aferentă lucrărilor de executat în anul 2015 este de 1,92 de milioane de lei. Având în vedere că veniturile proprii ale Consiliului Judeţean sunt limitate, iar conform contractelor de finanţare toate proiectele trebuie terminate până la finele anului, este necesară contractarea unei finanţări rambursabile de  20 de milioane de lei, pentru asigurarea părţii de cofinanţare aferentă celor două proiecte”, a subliniat şeful administraţiei judeţene sucevene, Cătălin Nechifor. Maturitatea finanţării contractate de Consiliul Judeţean Suceava este de 10 ani, din bugetul propriu al judeţului asigurându-se integral plata serviciului anual al datoriei publice locale, impozitelor şi taxelor aferente realizării obiectivelor de investiţii cât şi a altor cheltuieli neelegibile. În urma contractării acestei finanţări nerambursabile, gradul de îndatorare al judeţului Suceava va atinge cota cea mai înaltă în anii 2017 şi 2018, acesta ajungând la 15,14% şi, respectiv, 15,31%, „cu mult sub cota admisă de Legea finanţelor publice locale”. Pe de altă parte, conform aceluiaşi act normativ, împrumuturile contractate de unităţile administrativ-teritoriale, pentru asigurarea cofinanţării proiectelor care beneficiază de fonduri   externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, gradul de îndatorarea nu este limitat la 30% din veniturile proprii.  Proiectul de hotărâre a întrunit 21 de voturi „pentru” şi o abţinere. Deşi au fost avertizaţi că pun în pericol finalizarea celor două proiecte, consilierii PNL+PDL, în număr de 10, s-au împotrivit contractării creditului respectiv.