10 februarie 2015

Ecologizarea Exploatării miniere Călimani, la jumătatea drumului  
·        Până acum s-au făcut lucrări în valoare de 23,31 milioane de lei, adică mai puţin de 50% din totalul de 51,17 milioane de lei calculat pentru închiderea şi reabilitarea perimetrului minier.
·        Intervenţiile au demarat în anul 2008, cu lucrări de dezafectare a instalaţiilor, ecologizare a traseului conductei de steril şi de evacuare a apelor poluate.


Lucrările în perimetrul minier Călimani din judeţul Suceava au continuat şi în anul 2014, acestea desfăşurându-se în baza programului de reabilitare ecologică a zonelor miniere cu activitatea sistată. Conform Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava, în cadrul proiectului de închidere şi ecologizare a carierei Călimani, inclusiv a iazului de decantare, valoarea totală a lucrărilor realizate este de 23,31 de milioane de lei, constructorul fiind Trustul de Instalaţii, Montaj şi Construcţii Cluj Napoca. Intervenţiile de închidere şi ecologizare a Exploatării miniere de explotarea a sulfului Călimani au un nou prestator din anul 2011. Aceasta după ce, în conformitate cu prevederile contractului de execuţie încheiat de Conversim SA Bucureşti, în calitate de beneficiar, pe data de 10 octombrie anului amintit, lucrările de la cariera Călimani au fost încredinţate Trustului de Instalaţii, Montaj şi Construcţii Cluj Napoca, lider în asociaţia cu Hidepito ZRT Budapesta şi MIS Grup SRL Maieru. Monitorizarea factorilor de mediu, adică a solului, apei subterane şi de suprafaţă, precum şi a aerului din perimetrul minier Călimani-Pietricelu-Negoiu Românesc, pe durata executării lucrărilor de reabilitare ecologică, este asigurată de societatea comercială Cartel Bau SA Cluj Napoca. Lucrările de reabilitare ecologică la Exploatarea minieră Călimani au demarat în anul 2008. În program au fost prinse intervenţii pentru dezafectarea instalaţiilor aferente unităţii de exploatare şi a celei de preparare a sulfului tehnic, amenajarea depozitelor de resturi miniere şi uzinale, ecologizarea traseului conductei de steril, precum şi lucrări de evacuare a apelor poluate. Executantul a fost, până în anul 2010, firma germană Wittfeld Ro, execuţia încetând, temporar, după ce contractul dintre societatea comercială Conversim Bucureşti, reprezentat al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, şi compania din Germania, a fost reziliat. Aventura sulfului sucevean a datează de la începutul anilor 70, cercetările geologice efectuate anterior în zona Călimani, imediat în vecinătatea judeţelor Bistriţa şi Harghita, reliefând prezenţa unui presupus munte subteran de sulf nativ. În anul 1992, ICPM Baia Mare a elaborat un studiu de prefezabilitate, prin care s-au propus câteva soluţii de creştere a eficienţei economice, lucru posibil prin realizarea unei fabrici de acid sulfuric în Călimani. Construcţia acesteia din urmă trebuia demarată în cursul anului 1993, doar dacă erau acordate, de la bugetul de sta, fondurilor de investiţii necesare. Însă, fondurile respective nemaifiind alocate, până în anul 1995 s-a continuat exploatarea cuarţitelor feruginoase, după care  EM Cîlimani a fost închisă.