19 iunie 2014

Proiectul iluminatului public sucevean tip LED, aprobat de elveţieni 
·        Proiectul sucevean este primul agreat la finanţare dintre cele depuse de Suceava, Cluj, Arad şi Braşov, parteneri în Programul de Cooperare Elveţiano-Român.
Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) din cadrul Consiliului Federal Elveţian a aprobat proiectul „Management modern şi eficient al iluminatului public din municipiul Suceava”, depus înspre finanţare în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în interiorul Uniunii Europene. Anunţul este făcut de către şeful administraţiei locale, Ion Lungu, care a precizat că, înaintat pe Aria de concentrare 4 „Îmbunătăţirea mediului înconjurător”,  proiectul sucevean  este primul agreat la finanţare dintre cele depuse de Suceava, Cluj, Arad şi Braşov, partenere municipii în programul de cooperare amintit.  Valoarea totală a proiectului este de 6,41 de milioane de franci elveţieni, adică circa 5,52 de milioane de euro. Partea de participarea financiară a Primăriei municipiului Suceava este de 15% din total, adică de aproximativ 900.000 de euro. Prin implementarea proiectului, 3.816 corpuri de iluminat clasice vor fi înlocuite cu surse de lumină tip LED, moderne, economice şi cu durată de viaţă mai mare. În acelaşi timp, va fi amenajat un sistem de telegestiune la distanţă a sistemului de iluminat, cu posibilitatea de monitorizare, control şi intervenţii în situaţii deosebite. La această dată, este în lucru documentaţia aferentă proiectului tehnic, iar în măsura în care contractul de finanţare va fi semnat în luna viitoare, se va trece la iniţierea procedurilor de organizare a licitaţiei pentru desemnarea constructorului. „Sperăm ca în luna iulie să semnăm contractul de finanţare”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu. Modernizat va fi sistemul de iluminat public de pe raza Sucevei, cu excepţia celui de pe magistrala rutieră principală, care deja a trecut printr-un proces de reabilitare.   

În cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român, Suceava a depus şi proiectul „Electromobilitate-Vehicule electrice pentru o municipalitate verde”, investiţie apreciată la 11,2 milioane de lei, coparticiparea Primăriei municipiului Suceava fiind de circa 2,65 de milioane de lei.  Proiectul prevede achiziţionarea a 11 autovehicule electrice, 2 furgonete electrice, o automăturătoare electrică, o autocisternă electrică şi a 10 biciclete electrice, precum şi înfiinţarea a 28 de puncte de încărcare a acumulatorilor. Un al treilea proiect intitulat „Piaţa regională sustenabilă-Bazar Suceava”, are valoarea de 16,3 milioane de euro, municipiului Suceava revenindu-i o cofinanţare de 2,37 milioane de lei. Obiectivul proiectului este cel privind reabilitarea şi asigurarea confortului termic şi vizual în Complexul comercial „Bazar”.