25 iunie 2014

Pentru a beneficia de conversia arieratelor în acţiuni,
Termica cere Primăriei să achite 2,5 milioane de lei aport la capitalul social subscris în 2013
·        Municipiul Suceava a virat, în primul an, 75% din valoarea aportului în numerar, adică 7,5 milioane de lei,  deşi legislaţia prevedea obligativitatea virării a 30% din valoare la data subscrierii”, se arată într-un raport al Direcţiei „Buget, contabilitate şi fiscalitate”.
Conducerea societăţii comerciale în insolvenţă Termica Suceava se adresează Primăriei municipiului Suceava, atenţionând că aceasta nu a vărsat încă suma de 2,5 milioane de lei, reprezentând o parte a aportului la capitalul subscris în anul 2013, potrivit hotărârilor Consiliului Local şi Adunării Generale a Acţionarilor de la firma de termoficare. Administratorul judiciar şi administratorul special fac acest demers întrucât Termica ar putea să beneficieze de prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 25/2014 privind unele măsuri pentru diminuare a arieratelor bugetare. Actul normativ stipulează că, la operatorii economici la care statul este acţionar integral sau majoritar, cum este şi cazul Termica, se poate aproba, în condiţiile legii şi cu respectarea procedurilor privind ajutorul de stat, conversia în acţiuni a obligaţiilor fiscale administrate de Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală. Însă, după cum pun în vedere oficialii Termica, potrivit legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, „nu se vor putea emite noi acţiuni până ce nu vor fi plătite cele din emisiunea precedentă”, respectiv deferenţa de 2,5 milioane de lei din totalul subscris anul trecut, de 10 milioane de lei.  De cealaltă parte, conducerea Primăriei Suceava consideră că plata aportul  subscris la capitalul social al Termica a fost făcută conform legii, diferenţa urmând a fi virată până la finele acestui an. „Având în vedere dificultăţile financiare cu care s-a confruntat Termica, în cursul anului 2013, la solicitările societăţii, municipiul Suceava a virat, în primul an, 75% din valoarea aportului în numerar, adică 7,5 milioane de lei,  deşi legislaţia prevedea obligativitatea virării a 30% din valoare la data subscrierii”, se arată într-un raport al Direcţiei „Buget, contabilitate şi fiscalitate”. Conform prevederilor Legii nr.30/1991 a societăţilor comerciale „acţiunile emise în schimbul aporturilor în numerar vor trebui plătite, la data subscrierii, în proporţie de cel 30% din valoarea lor nominală şi, integral, în termene de cel mult 3 ani de la data publicării în Monitorul Oficial a hotărârii adunării generale”.   

OUG nr. 25/2014 prevede că instituţia publică care exercită calitatea de acţionar în numele statului la data efectuării conversiei, în speţă Primăria municipiului Suceava, exercită drepturile şi obligaţiile statului român în calitate de acţionar pentru acţiunile emise în favoarea statului şi înregistrează în evidenţele contabile aceste acţiuni. La operatorii economici cu capital integral sau majoritar de stat la care s-a deschis procedura insolvenţei, cum este şi cazul Termica, conversia creanţelor bugetare în acţiuni poate fi prevăzută prin planul de reorganizare, cu acordul expres, în scris, al creditorului. În această din urmă situaţie, CFR Marfă, unul dintre creditori, a cerut Termica să confirme, până pe 30 iunie, suma înscrisă la masa credală reprezentând contravaloarea prestaţiei de transport cărbune efectuată de compania amintită pentru operatorul de termoficare din Lunca Sucevei.