25 iunie 2014

Cel mai mare creditor al Termica,
Unicom Holding consideră nelegală scoaterea la concesionare a serviciului de transport agent termic    
·        Având în vedere că nu există nicio hotărâre judecătorească prin care s-a dispus încetarea/rezilierea contractului de concesiune nr. 33.689 din 14 decembrie 1999, considerăm că este nelegal să fie desfăşurată o procedură de atribuire a unui nou contract de  concesiune, care s-ar suprapune peste contractul de concesiune existent”, se explică în plângerea prealabilă a Unicom Holding adresată autorităţilor locale sucevene                 
Unicom Holding Voluntari, cel mai mare creditor al societăţii comerciale Termica în insolvenţă Termica Suceava solicită autorităţilor sucevene, printr-o plângere prealabilă, să revoce, în tot, procedura de licitaţie pentru concesionarea serviciului public de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice produse în sistem centralizat în municipiul Suceava. Aceeaşi cerere de revocare venită din partea fostului furnizor de cărbune al Termica se referă şi la studiul de oportunitate, caietul de sarcini, contractul cadru şi regulamentul serviciului public de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic, toate cele amintite fiind considerate drept nelegale. Mai mult, Unicom Holding cere revocarea însăşi a HCL nr. 214/2013 privind aprobarea gestiunii prin concesionare a serviciului public de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice produse în sistem centralizat.
Compania cu sediul în Voluntari precizează că la începutul sezonului rece 2013-2014, autorităţile sucevene au refuzat să ralieze la propunerea de încetare de comun acord a contratului de concesionare nr. 33.689 din 14 decembrie 1999, astfel Termica fiind obligată la continuarea activităţii şi acumularea unor mari datorii „care nu pot fi recuperate decât prin restructurarea şi reorganizarea societăţii şi, implicit, continuarea activităţii, în vederea producerii de venituri şi achitării datoriilor existente către creditori”.
·        Termica SA intenţionează să continue activitatea în baza  contractului de concesiune, în scopul reinserţiei în circuitul economic.
„Având în vedere faptul că autorităţile administraţiei publice locale nu au dat curs solicitărilor de încetare a contractului de concesionare înainte de sezonul rece, Termica SA intenţionează să continue activitatea în baza  contractului de concesiune, în scopul reinserţiei în circuitul economic”, se arată în plângerea prealabilă. Unicom Holding susţine că procedura de atribuire prin licitaţie public deschisă este ilegală, întrucât „nu se poate hotărî concesionarea unui serviciu public care face obiectul unui contract de concesiune aflat în curs de derulare”. Astfel, conform art. 4, alin. 1 din contractul de concesionare nr. 33.689 din 14 decembrie 1999, durata acestuia este de 30 de ani, respectiv până în 2029. De asemenea, Legea nr. 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică stipulează că „contractele de concesiune aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei Legi operează până la expirarea sau, după caz, până la rezilierea acestora, în condiţiile legii”.  „Având în vedere că nu există nicio hotărâre judecătorească prin care s-a dispus încetarea/rezilierea contractului de concesiune nr. 33.689 din 14 decembrie 1999, considerăm că este nelegal să fie desfăşurată o procedură de atribuire a unui nou contract de  concesiune, care s-ar suprapune peste contractul de concesiune existent”, se explică în plângerea prealabilă a Unicom Holding.