11 iunie 2014

Primăria Suceava vrea să înlăture din peisajul urban păienjenişul de cabluri suspendate  
·        „În primul rând, aceste cabluri arată urât şi, nu în cele din urmă,  pot fi şi periculoase”, susţine şeful municipalităţii, Ion Lungu, precizând că, pentru „îngroparea” acestora va fi încheiat un parteneriat cu operatorii de servicii prin cablu. 

Primăria municipiului Suceava este hotărâtă să rezolve   „problema cablurilor care atârnă peste tot prin oraş”. Şeful administraţiei locale, Ion Lungu a declarat ieri că o primă tentativă de „îngropare”  a cablurilor suspendate  a avut loc în urmă cu circa 2 ani, când au fost înlocuiţi stâlpii din sistemul de iluminat public şi s-a reparat infrastructura de pe magistrala rutieră principală a urbei capitală de judeţ. La acea dată  finanţatorii proiectelor nu au considerat iniţiativa Primăriei drept una oportună din punctul de vedere al costurilor, iar societăţile de operare prin cablu nu au răspuns chemării autorităţilor.„Noi am încercat o rezolvare atunci când reabilitat trotuarele şi sistemul de iluminat public de la axul principal, însă nu am reuşit, pentru că la Agenţia pentru Dezvoltare Regională nu ne-a aprobat şi amenajarea canalelor pentru cabluri, din cauză că aceasta diminua valoarea proiectului pe partea de reabilitare a străzilor”, a precizat primul gospodar al Sucevei. 


Edilul şef spune că a studiat cum a fost abordată această situaţie în alte localităţi urbane din ţară, precizând că una dintre soluţii ar putea să fie încheierea de parteneriate cu firmele de prestări de servicii prin cablu. „Voi avea o discuţie cu consilierii locali, să încercăm să întocmim o documentaţie pe care să o promovăm în lista de investiţii pentru anul viitor, în ideea de a încheia un parteneriat cu operatorii de cablu. Vom încerca să găsim soluţii pentru a amenaja aceste canale mai mult pe spaţiile verzi, în aşa fel încât să nu afectăm străzile şi trotuarele deja reparate”, a explicat ocupantul fotoliului din Areni. Primarul Ion Lungu a mai precizat că a avut discuţii de principiu cu marii operatori de serviciu prin cablu din reşedinţa de judeţ, precum Orange, RCS&RDS şi alţii, care şi-au arătat disponibilitatea de a intra într-o colaborare cu autorităţile locale. Astfel, Primăria urmează a întocmi studiul de oportunitate şi documentaţia tehnică, iar după includerea listei de investiţii în bugetul local, se va perfecta un parteneriat cu toate firmele interesate. „În primul rând, aceste cabluri arată urât şi, nu în cele din urmă pot fi şi periculoase. Noi, în ani trecuţi, i-am chemat pe proprietarii de cabluri să vină la o inventariere, însă nu au răspuns. După ce le-am tăiat, au venit şi le-au revendicat, spunând sunt ale lor. Este o problemă pe care o avem de rezolvat. De aceea voi demara această procedură de realizarea unui studiu de oportunitate şi fundamentare a indicatorilor tehnico-economici, Primăria urmând a intrat în parteneriat cu terenul”, a explicat şeful executivului sucevean, Ion Lungu.