12 iunie 2014



Tariful local la energia termică rămâne neschimbat
·        Este oportun să dăm o gură de oxigen Termica, iar aceasta să meargă şi la Bioenergy, în aşa fel încât să avem asigurată apa caldă şi în perioada următoare”,  a subliniat edilul-şef Ion Lungu
·        Neaprobarea majorării „creează premisele falimentului Termica, precum şi prejudiciu Bioenergy, susţine administratorul judiciar, MGA Insolvency SPRL.
Consilierii municipali suceveni, întruniţi ieri, în şedinţă extraordinară, au respins proiectul de hotărâre privind aprobarea majorării de la 267 de lei pe gigacalorie la 341,55 de lei pe gigacalorie a preţului local pentru energia termică destinată populaţiei. 
În deschidere, iniţiatorul proiectului, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a evidenţiat că la Termica este o situaţie destul de delicată în ceea ce priveşte asigurarea serviciului de termoficare, atât pe partea de producţie, cât şi pe cea de transport şi distribuire. „Se ştie că este o situaţie de blocaj, Termica având datorii de aproape 3 milioane de euro către Bioenergy, în timp ce aceasta are restanţe la plata masei lemnoase. În acelaşi timp, populaţia are de plătit circa 4 milioane de euro către Termica, iar dacă s-ar achita măcar jumătate din această sumă, am debloca situaţia de acolo. Primăria face eforturi, chiar în aceste zile virând în contul Termica 1 milion de lei, o parte din aceşti bani urmând a ajunge şi la Bioenergy. De acea cred că este oportun să dăm un aviz favorabil, să dăm o gură de oxigen Termica, iar aceasta să meargă şi la Bioenergy, în aşa fel încât să avem asigurată apa caldă şi în perioada următoare”,  a subliniat edilul-şef Ion Lungu, subliniind că va creşte doar subvenţia achitată de la bugetul local, consumatorii casnici urmând să achite, la fel ca şi până acum, doar 185 de lei pe gigacalorie.                 
Liderul consilierilor PDL, Lucian Harşovschi, a precizat că Termica a mai venit cu solicitări de majorare, avizate de Autoritatea Naţională pentru Reglementare Energiei(ANRE), potrivit acestora cheltuielile cu munca vie fiind de 50% din total. „Între timp, noi speram ca ei să se reorganizeze mai bine, în aşa fel încât acest cost să scadă, pentru că Primăria nu poate suporta, mai ales în sezonul rece, o creştere mare”, a specificat Lucian Harşovchi, exprimându-şi, totuşi, acordul pentru majorare, „pe o perioadă foarte scurtă”, astfel încât Termica să funcţioneze până desemnarea noului operator, în urma licitaţiei de concesionare a serviciului  de transport.              

MGA Insolvency SPRL, administratorul judiciar al Termica în insolvenţă, printr-o a adresă transmisă autorităţilor locale, arată că neaprobarea majorării preţului local pentru transportul şi distribuirea agentului termic, alături de neacceptarea acoperirii pierderilor induse de prestarea serviciului public respectiv, „creează premisele falimentului SC Termica SA, precum şi posibile prejudicii în dauna SC Bioenergy SRL Suceava, a celorlalţi creditori ai SC Termica SA, motiv pentru care deliberativul local poartă întreaga vină”.  Proiectul hotărâre supus dezbaterii a căzut la vot cu 9 opţiuni „pentru” şi 10 abţineri.