17 iunie 2014

Constructorii de la alimentarea cu apă şi canalizarea cu fonduri europene dau cu „bota în baltă”
·        Executanţii trebuiau să predea deja 20 de străzi, însă, în prealabil, inspectorii Primăriei au constatat că, deşi acestea se află la final, pe unele dintre ele există neconformităţi.
·        Primarul Ion Lungu se va adresa ACET, Consiliului Judeţean şi companiei germane Pfeiffer, să se lămurească dacă de vină pentru repetatele amânări este insuficienţa forţei de muncă sau dacă există temei ca lucrările treneze pe motiv de neplată.
·        „Nu este o veste bună sau o bucurie, însă, din păcate, în toate localităţile din judeţ sunt întârzieri la lucrările pe POS Mediu”, a declarat ocupantul fotoliului din Areni.   
Conducerea Primăriei municipiului Suceava este supărată de faptul că, după ce păreau să-şi intre în ritm, executanţii reţelelor de alimentare cu apă şi reţelelor de canalizare, în cadrul proiectului POS Mediu, au dat, din nou, cu „bota în baltă”. Concluzia fără de tăgadă a fost trasă ieri, la sediul executivului local, cu prilejul întâlnirii săptămânale cu responsabilii materializării investiţiei cu fonduri europene, primarul Ion Lungu declarându-se nemulţumit de progresul aproape inexistent din perioada analizată.  Iritat, Lungu avea să constate că „singurele progrese constau în amânarea termenelor de finalizare” de la 30 iunie până la 15 iulie sau chiar până pe 31 iulie. Primarul a exclus din această categorie a neîmplinirilor strada „Zamca”, unde proiectantul a fost nevoit să schimbe soluţia din motive obiective, însă a iterat că se va adresa operatorului regional ACET şi Consiliului Judeţean, care coordonează proiectul la nivelul întregului judeţ Suceava.                   „Este clar că lucrurile nu merg cum trebuie, că nu ne vom încadra în termenul stabilit - sfârşitul anului, sfârşitul toamnei -, de terminare a acestui proiect în municipiul Suceava. Vom avea discuţii la ACET, la Consiliul Judeţean, unde este unitatea centrală de coordonare acestui proiect. Nu este o veste bună sau o bucurie, însă, din păcate, în toate localităţile din judeţ sunt întârzieri la lucrările pe POS Mediu”, a declarat ocupantul fotoliului din Areni.    
Deoarece i se pare că, de fiecare dată, „îşi bate gura degeaba”  mai marele administraţiei municipale sucevene  este hotărât se adreseze conducerii centrale a companiei germane Pfeiffer, astfel încât să se lămurească dacă de vină pentru repetatele întârzieri şi amânări sunt insuficienţa forţei de muncă ori lipsa de mobilizare a acesteia. „Vrem să vedem ce măsuri putem lua, cum putem impulsiona firma Pfeiffer. Aşa după cum se  cunoaşte, acest constructor are subcontractori şi, se pare, probleme există la nivelul acestora din urmă, iar lucrările nu merg cum trebuie. Asta este realitatea, şi nu are rost să ne mai ascundem”, a reliefat ediul-şef sucevean. Acesta susţine că ritmul intervenţiilor trebuie înteţit pe durata verii şi, întrucât Primăria municipiului Suceava nu este contractant direct, Lungu este curios să ştie în ce fază se află decontările financiare, ba mai mult, dacă există temei ca lucrările treneze pe motiv de neplată. După cum precizam cu o săptămână în urmă, constructorii trebuiau să predea deja 20 de străzi, însă, în prealabil, inspectorii Primăriei au constatat că, deşi acestea se află la final, pe unele dintre ele  există neconformităţi. „Fie că mai trebuie balastate şi cilindrate străzile de pământ, pentru a fi aduse la starea iniţială, fie că, pe altele, capacele de canal sunt ridicate deasupra nivelului, putând împiedica circulaţia normală”, a explicat primarul Ion Lungu, cu prilejul întrunirii comandamentului de ieri, de la sediul Primăriei. Reamintim că, prin finanţare europeană POS Mediu, în total, în municipiul Suceava, extinderea cu circa 31,3 km a reţelelor de alimentare cu apă se face pe 76 de străzi, iar reabilitările au drept ţintă 25,4 de km de conducte de pe 67 străzi din toate cartierele.  Reţelele de canalizare de pe 70 de artere vor extinse cu 32,7 km, iar cele de pe alte 15 străzi, în lungime de 6 km, sunt spuse reabilitării.
·        În judeţ, valoarea plăţilor efectuate până pe 31 decembrie 2013, a fost de 75 de milioane de lei, înregistrându-se un progres financiar de 20%.
Obiectivul ,,Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Suceava” este finanţat din Fonduri de coeziune, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, Axa prioritară 1, Faza I, având valoarea iniţială totală a contractului de finanţare de peste 494,7 milioane de lei. Investiţia pentru serviciile de apă şi apă uzată din judeţul Suceava cuprinde 18 contracte, dintre care 12 contracte de execuţie de lucrări, 3 contracte de servicii şi 3 contracte de furnizare echipamente. Obiectul acestora îl fac 6 municipii şi oraşe cuprinse în program, respectiv Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei, Gura Humorului şi Salcea. Promovarea investiţiei prin Programul Operaţional Sectorial Mediu s-a făcut prin intermediul Asociaţiei Judeţene pentru Apă şi Canalizare Suceava(AJAC) Suceava, de către societatea comercială pe acţiuni ACET Suceava(operatorul regional), în baza contractului de finanţare dintre Ministerul Mediului şi Pădurilor, în calitate de Autoritate de Management şi ACET  Suceava, în calitate de beneficiar. Costurile iniţiale în cadrul Programului POS Mediu au fost stabilite prin master plan, studiul de fezabilitate, proiectul tehnic şi documentaţia de atribuire întocmite de consultantul EPTISA România şi aprobate de consiliile locale beneficiare finale ale investiţiei, membre ale AJAC Suceava, şi coordonate de Consiliul Judeţean Suceava. Finanţarea Programului POS Mediu este asigurată după cum urmează: 76,49 % grant al  Uniunii Europene, din Fondul de coeziune; 11,70% din bugetul de stat; 1,80 % din bugetele celor 6 consilii locale beneficiare finale ale POS Mediu, în timp ce 10,01% reprezintă cofinanţarea operatorului regional ACET Suceava. Costurile finale ale POS Mediu au rezultat în urma licitaţiilor organizate pentru atribuirea celor 18 contracte, făcându-se o economie de circa 108 de milioane de lei. La începutul anului 2014, erau atribuite, aflându-se în diferite stadii de execuţie, 11 contracte de lucrări dintre cele 12 semnate. La aceeaşi dată, erau atribuite toate contractele de servicii şi cele de servicii. Valoarea totală a contractelor, atribuită până la începutul anului  2014 se ridică la suma de 302,6 milioane de lei. Singurul contract de lucrări care nu fusese atribuit este cel privind Reabilitarea staţiei de epurare din aglomerarea urbană Rădăuţi, cauza constituind-o contestaţia depusă la Curtea de Apel Suceava şi care viza aspecte procedurale privind atribuirea. În cele din urmă, contractul de  atribuire a fost semnat pe 14 februarie 2014.  Potrivit informaţiilor pe care le avem, valoarea plăţilor efectuate în cadrul Proiectului ,,Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Suceava”, până pe 31 decembrie 2013, a fost de 75 de milioane de lei, înregistrându-se un progres financiar de 20%.
În prezent consultantul EPTISA pregăteşte revizuirea master planului pentru serviciile de apă şi apă uzată din judeţul Suceava, iar în baza listelor de prioritare întocmite cu acest prilej, valoarea investiţiei va fi de circa 197,4 milioane de euro. Faza a doua  cuprinde 12 localităţi, adică Suceava, Salcea, Şcheia, Fălticeni, Cîmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Vicovu de Sus, Marginea, Siret, Suceviţa, Putna şi Dolhasca.