Judeţul Suceava, primul loc pe ţară la numărul de operatori din agricultura
ecologică
·
Certificate ecologic sunt 17.300
de hectare de terenuri, 7.800 de vaci de
lapte şi 5.486 de familii de albine.
Conform
statisticii naţionale privind numărul operatorilor înscrişi în agricultura ecologică în perioada 2007-2013, judeţul Suceava deţine primul loc pe ţară din
acest punct de vedere. Aşa s-a prezentat ieri, în şedinţa Colegiului
prefectural de pe lângă Instituţia Prefectului, într-o informare potrivit
căreia rezultate semnificative s-au obţinut în anii 2011 şi 2012, când
numărul celor înscrişi la Direcţia Judeţeană
pentru Agricultură a fost de 3.188 şi,
respectiv, de 4.358 de operatori. „Analizând dinamica
operatorilor înregistraţi în
agricultura ecologică a judeţului
Suceava în perioada 2007-2013, reiese că an de an numărul
operatorilor din acest domeniu a crescut şi, chiar dacă în 2013 au fost
înregistraţi numai 2006 de operatori, comparativ cu situaţia din celelalte
judeţe suntem tot pe
primul loc”, a declarat Vasile
Schipor, directorul executiv al DJA,
Astfel,
dacă în anul 2007 în sistemul de
agricultură ecologică erau înregistrate 13.844 de hectare, la finele anului
trecut suprafaţa ajunsese la 17.300 de hectare. În sectorul zootehnic ecologic
figurau, în 2007, efective de 10.171 de capete de bovine, dintre care 6.110 de
vaci de lapte, în anul 2013 acestea sporind
până la 15.730 de capete, dintre care 7.800 de vaci de lapte. În 2012, apicultura
ecologică suceveană avea înregistraţi 35
apicultori, cu 3.191 de familii de albine certificate ecologic, în 2013
cei 45 de apicultori fiind înregistraţi cu 5.486 de familii de albine
certificate ecologic. „În
concluzie, putem aprecia că în
judeţul Suceava gospodărirea ecologică a fondului pastoral montan este o
premisă sigură de realizare a unor produse de origine animală ecosanogene, de
conservare a biodiversităţii şi de dezvoltare durabilă a satului bucovinean”,
a apreciat şeful Direcţiei Judeţene pentru Agricultură, Vasile Schipor,
subliniind că se acţionează pentru atragerea unui număr cât mai mare de
producători agricoli către acest sector.