04 iunie 2014

La Iaşi,
Se semnează contractul prin care Suceava va primi 5 autofreze şi o autoşenilată pentru intervenţii pe timp de iarnă    
·        Procedura de achiziţie va fi declanşată imediat după parafarea contractului de finanţare, astfel încât, până la iarnă „noile utilaje să ajungă în ograda proprie”.
Astăzi, în Iaşi, este semnat contractul de finanţare aferent Proiectului „Îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţii în situaţii de urgenţă, în condiţii de iarnă”, derulat  de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Euronest”, a făcut public preşedintele Consiliului judeţean Suceava, Cătălin Nechifor. Proiectul este finanţat din fonduri europene în cadrul Programului Operaţional 2007-2013 şi presupune achiziţionarea de autofreze pentru deszăpezire şi autovehicule şenilate destinate intervenţiilor în zone greu accesibile, pe durată iernii, judeţul Suceava urmând a primi utilaje de circa 4,3 milioane de lei. Este vorba despre 5 autofreze pentru îndepărtarea  zăpezii, în valoare cumulată de 3,9 milioane de lei, dar şi o autoşenilată, în valoarea de 327.000 de lei. Partea de cofinanţare a Consiliului Judeţean Suceava este de 87.124 de lei, adică de 2% din valoarea proiectului. Copartciaparea locală este apreciată drept una mică, Călin Nechifor opinând că administraţia judeţeană nu ar fi putut vreodată achiziţiona respectivele utilaje cu alocări de fonduri din bugetul propriu. „Un asemenea proiect nu ar fi putut implementat până acum şi nici în viitorul apropiat, pentru că o sumă de aproximativ 1 milion de euro este foarte greu de găsit în bugetul Consiliului Judeţean Suceava. Această investiţie este deosebit importantă, deoarece, pe timp de iarnă, aceste autofreze şi autoşenilate sunt foarte necesare”, a explicat şefului executivului judeţean sucevean.
·        Utilajele vor fi distribuite cu prioritate în zonele Fălticeni, Suceava, Siret, dar şi în funcţie de urgenţele de moment.

Preşedintele Consiliului Judeţean a arătat că procedura de achiziţie va fi declanşată imediat după semnarea contractului de finanţare, astfel încât, până la iarnă „noile utilaje să ajungă în ograda proprie”. Nechifor spune că, astfel, se va crea o bază operaţională de intervenţii la nivel de judeţ, în special în perimetrele sensibile la viscol. Respectivele autofreze vor fi distribuite în teren, cu prioritate în zonele Fălticeni, Suceava, Siret, dar şi în funcţie de necesităţi de moment, lucrându-se în colaborare cu ISU „Bucovina”, precum şi cu Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri. L nivel de Euronest”, valoarea totală a proiectului 20,8 milioane de lei, cheltuieli eligibile, la care se adaugă 660.000 de lei, cheltuieli neeligibile, în funcţie de dotările primite de judeţele în cauză. Dacă fiecare dintre cele 6 judeţe va avea parte de câte un transportator autoşenilat, la Botoşani şi Bacău vor ajunge câte 4 autofreze, la Neamţ şi Vaslui, câte 3, în timp ce Iaşi şi Suceava vor beneficia de câte 5 asemenea utilaje de îndepărtarea a zăpezii.