05 iunie 2014

Regiunea de Dezvoltare Nord-Est şi judeţul Suceava, o nouă abordare în perspectiva europeană 2014-2020
·        „Guvernul a hotărât ca pentru această regiune să fie realizat un program special de dezvoltare, în care să fie incluse toate  sursele de finanţare, a declarat ieri, în Suceava, vicepremierul Liviu Dragnea.
·        Abordarea integrată urmăreşte micşorarea decalajelor faţă de celelalte regiuni, dar şi cele din interiorul regiunii, în cadrul căreia există diferenţe de dezvoltare între diferite zone. 
În judeţul Suceava, în perioada 2017-2013, în cadrul Programului Operaţional Regional(POR) unităţile administrativ-teritoriale au depuse 109 proiecte, valoarea acestora fiind de circa 120 de milioane de euro, a informat, ieri, preşedintele Consiliului judeţean, Cătălin Nechifor, cu prilejul întâlnirii pe care primarii au avut-o, la Palatul Administrativ, cu vicepremierul Liviu Dragnea. Potrivit lui Nechifor, autorităţile locale sucevene se mai laudă cu 8 proiecte, în valoarea de 1,1 milioane de euro, în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Capacităţii Administrative(POSCCA) şi alte 31 de proiecte, cu o valoarea de 5,6 milioane de euro, derulate prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova.„Am prezentat doar pe scurt ceea ce a însemnat zona de administraţie publică. Însă, au fost beneficiari foarte mulţi şi în zona organizaţiilor neguvernamentale, dar şi cea a întreprinderilor. Relaţia pe care noi am avut-o cu Agenţia de Dezvoltare Nord-Est este una constructivă şi sunt convins că, în perioada următoare, vor fi foarte multe proiecte şi va fi mult de muncă,” a arătat şeful administraţiei judeţene sucevene. Cătălin Nechifor a evidenţiat că România, ca stat membru, este pregătit pentru accesarea viitoarelor proiecte  europene şi că Guvernul este preocupat să găsească soluţii de sporire a capacităţii de dezvoltare a administraţiilor locale, în vederea modificării structurale a vieţii economice şi sociale.  
Vicepremierul Liviu Dragnea a evidenţiat că, în intervalul 2014-2020, Regiunea de Dezvoltare Nord-Est - a doua cea mai săracă regiune din UE - şi, în special, judeţele Suceava şi Botoşani, se vor bucura de o nouă abordare. „Guvernul a hotărât ca pentru această regiune să fie realizat un program special de dezvoltare în care să fie incluse toate  sursele de finanţare, respectiv POR, PNDR şi alte programe de dezvoltare susţinute din fonduri europene, dar susţineri financiare de la bugetul de stat”, a subliniat Dragnea, adăugând că, în cadrul POR, Regiunea de Dezvoltare Nord-Est are alocată cele mai consistente fonduri, în comparaţie cu celelalte 7 regiuni  din ţară. În ceea ce priveşte Programul Naţional de Dezvoltare Locală(PNDL), Liviu Dragnea a precizat că proiectele în derulare vor căpăta susţinere financiară cu prilejul rectificării bugetare de la jumătatea anului, vicepremierul ţinând să pună în vedere că, în etapa următoare, accentul va fi pus pe promovarea de investiţii noi. „Nu vrem să stopăm iniţierea obiectivele noi de investiţii, pentru că o comunitate nu poate fi pedepsită să nu mai beneficieze de nicio sursă de finanţare, până nu sunt finalizate proiectele începute. Mai ales în această regiune, în care este nevoie de o abordare integrată, pentru a micşora decalajele atât în comparaţie cu alte regiuni, dar şi în interiorul regiunii, pentru că şi în cadrul acesteia există diferenţe de dezvoltare”, a explicat vicepremierul Liviu Dragnea.