29 iunie 2014

Zece producători de produse tradiţionale au dispărut de pe piaţă
·        Diminuarea numărului de operatori este urmare a concurenţei copleşitoare, precum şi a eliminării producătorilor impostori, odată cu  înăsprirea legislaţiei.
·        Din totalul celor 126 de produse tradiţionale atestate în judeţul Suceava, 87 sunt din carne, iar 35 din lapte.
Din totalul celor 35 de procesatori de produse tradiţionale, atestate în perioada 2005-2013, în judeţul Suceava mai funcţionează doar 25, se arată într-o informare a Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Suceava, în care se precizează că dintre aceştia din urmă 13 îşi desfăşoară activitatea în domeniul prelucrării laptelui, 11 în cel de procesare a cărnii şi peştelui, iar unul în domeniul băuturilor, respectiv al berii. Potrivit informării semnate de directorul executiv Vasile Schipor, diminuarea numărului de operatori este urmare a concurenţei mari, precum şi a eliminării de piaţă a falşilor producători, odată cu înăsprirea legislaţiei. „Această  situaţie se datorează  în  bună  parte  mediului concurenţial existent şi sporirii exigenţelor noilor reglementări în ceea ce priveşte  modul  de  atestare, măsură  luată ca urmare a apariţiei unor produse care erau comercializate ca produse tradiţionale, dar care nu întruneau  criteriile  şi cerinţele  unor astfel  de produse. De asemenea, o cauză era şi lipsa de reprezentare unitară a  intereselor  acestor  producători în relaţiile de piaţă şi cele cu instituţiile abilitate din acest domeniu”, explică şeful DAJ Suceava, Vasile Schipor. Din totalul de 126 de produse tradiţionale atestate în judeţul Suceava, 87 sunt din carne, iar 35 din lapte. În vederea reprezentării unitare a intereselor  producătorilor, în judeţ s-a înfiinţat Asociaţia Producătorilor de Produse  Tradiţionale  şi  Ţărăneşti din  Bucovina, cu  sediul în comuna Fundu Moldovei, asociaţie care îşi propune să sprijine activitate membrilor  săi,  inclusiv pentru desfacerea produselor, accesarea de fonduri şi realizarea de proiecte finanţate din fonduri europene sau de la bugetul de stat, destinate dezvoltării  activităţii  şi  creşterii  competitivităţii  pe piaţa  internă, cât şi la export. Pentru a veni în sprijinul producătorilor de produse tradiţionale atestate din judeţ, Direcţia pentru Agricultură  Suceava a organizat un simpozion, ocazie cu care s-au adus clarificări la Ordinul comun nr. 724/1082/360 privind atestarea produselor tradiţionale.