Zece producători de produse tradiţionale au dispărut de pe piaţă
·
Diminuarea numărului de
operatori este urmare a concurenţei copleşitoare, precum şi a eliminării producătorilor
impostori, odată cu înăsprirea
legislaţiei.
·
Din totalul celor 126 de
produse tradiţionale atestate în judeţul Suceava, 87 sunt din carne, iar 35 din
lapte.
Din totalul celor 35 de procesatori de produse tradiţionale, atestate în
perioada 2005-2013, în judeţul Suceava mai funcţionează doar 25, se arată
într-o informare a Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Suceava, în care se
precizează că dintre aceştia din urmă 13 îşi desfăşoară activitatea în domeniul
prelucrării laptelui, 11 în cel de procesare a cărnii şi peştelui, iar unul în
domeniul băuturilor, respectiv al berii. Potrivit informării semnate de
directorul executiv Vasile Schipor, diminuarea numărului de operatori este
urmare a concurenţei mari, precum şi a eliminării de piaţă a falşilor producători,
odată cu înăsprirea legislaţiei. „Această
situaţie se datorează în bună
parte mediului concurenţial existent
şi sporirii exigenţelor noilor reglementări în ceea ce priveşte modul
de atestare, măsură luată ca urmare a apariţiei unor produse care
erau comercializate ca produse tradiţionale, dar care nu întruneau criteriile
şi cerinţele unor astfel de produse. De asemenea, o cauză era şi lipsa
de reprezentare unitară a
intereselor acestor producători în relaţiile de piaţă şi cele cu
instituţiile abilitate din acest domeniu”, explică şeful DAJ Suceava,
Vasile Schipor. Din totalul de 126 de produse tradiţionale atestate în judeţul
Suceava, 87 sunt din carne, iar 35 din lapte. În vederea reprezentării unitare
a intereselor producătorilor, în judeţ s-a
înfiinţat Asociaţia Producătorilor de Produse
Tradiţionale şi Ţărăneşti din Bucovina, cu
sediul în comuna Fundu Moldovei, asociaţie care
îşi propune să sprijine activitate membrilor
săi, inclusiv pentru desfacerea
produselor, accesarea de fonduri şi realizarea de proiecte finanţate din
fonduri europene sau de la bugetul de stat, destinate dezvoltării activităţii
şi creşterii competitivităţii pe piaţa
internă, cât şi la export. Pentru a veni în sprijinul producătorilor de
produse tradiţionale atestate din judeţ, Direcţia pentru Agricultură Suceava a organizat un simpozion, ocazie cu
care s-au adus clarificări la Ordinul comun nr. 724/1082/360 privind atestarea
produselor tradiţionale.