02 iunie 2014

Taxa stâlp” umflă facturile pe care populaţia le va plăti la Termica
·        Este evident că orice taxă, orice cheltuială, trebuie să se regăsească, în tarife”, a declarat Ovidiu Dumitrescu, administratorul firmei de termoficare în insolvenţă din Lunca Sucevei.
Taxa pe construcţiile speciale înrăutăţeşte situaţia financiară a societăţii comerciale în insolvenţă Termica Suceava. Potrivit noilor prevederi legale, o primă plată din totalul datorat de 2,3 milioane de lei pe an trebuia făcută până pe 25 mai, însă firma suceveană de transport, distribuire şi furnizarea a agentului termic nu a avut bani pentru a-şi onora obligaţiile către bugetul statului.  „De la intrarea în vigoare a noii legislaţii, începând cu 1 ianuarie 2014, trebuie plătită o taxă pentru construcţii speciale. În cazul Termica, aceasta se cifrează la circa 2,3 milioane de lei anual, obligaţii către bugetul de stat. Prima scadenţă a fost la 25 mai, dar, din păcate, nu am putut să achităm această sumă, ceea ce a dus la creşterea datoriei pe care o avem către bugetul consolidat al statului”, a precizat Ovidiu Dumitrescu, administratorul special al Termica.
Dumitrescu arată că deocamdată, aflându-se în procedură de insolvenţă şi reorganizare judiciară, la suma amintită nu se vor calcula penalităţi şi majorări de întârziere. „Dacă ieşim din insolvenţă, sigur că se vor calcula şi achita şi penalităţi de întârziere pentru această datorie, dar şi pentru altele pe care le are societatea”, relevă oficialul firmei din Lunca Sucevei.       
Ovidiu Dumitrescu nu ezitat să sublinieze că taxa pe construcţii speciale va duce la creşterea costurilor, care, în cele din urmă, ar putea să se regăsească în tarife şi, implicit, în mărimea facturilor achitate de consumatori pentru serviciile de alimentare cu apă caldă şi căldură. „Este evident că orice taxă, orice cheltuială, trebuie să se regăsească, în tarife. Însă, eu înţeleg că oricine ar gestiona activitatea, construcţiile speciale sunt taxate, iar suma respectivă  trebuie achitată”, a  reliefat administratorul special al Termica.

Ovidiu Dumitrescu a mai menţionat că OUG nr. 25, recent publicată în Monitorul Oficial, stipulează, printre altele că creanţele în favoarea bugetului consolidat al statului pot fi convertite în acţiuni. „Pe acestea le primeşte tot statul, în cazul de faţă, municipiul Suceava. Deci, acele acţiuni în care se pot converti nişte datorii pe care le are societatea noastră sau oricare altă societatea al cărei acţionar unic sau majoritar este statul, sunt atribuite a administraţiei locale, în cazul în care acţionarul este aceasta din urmă, sau ANAF, dacă acţionarul este statul”, a explicat Ovidiu Dumitrescu, administratorul special al Termica.