27 aprilie 2012


Peste 60 de participanţi la târgul de job-uri au primit pe loc confirmare de angajare
·        Acestea vor putea lucra în meseri precum cele de dulgher, vânzător, zidar, casier, inginer, bucătar, ospătar sau ca muncitori necalificaţi
Mai mulţi participanţi la Bursa generală a locurilor de muncă de ieri, din judeţul Suceava, nu regretă că s-au prezentat la standurile angajatorilor. Este vorba despre 63 dintre cei în aflaţi în căutarea unei slujbe şi care au avut pe loc confirmările de angajare.  Dintre aceştia, câte 15 au luat parte la târgurile de job-uri din municipiul Suceava şi  Cîmpulung Moldovenesc, 9 la Rădăuţi şi 24 la Fălticeni. Persoanele în cauză vor putea lucra în diverse domenii de activitate, respectiv ca dulgher, vânzător, zidar, casier, inginer, bucătar sau ospătar. La acestea se adaugă de 23 de muncitori necalificaţi. La Bursa generală a locurilor de muncă au avut standuri 91 de agenţi economici suceveni, 38 din reşedinţa de judeţ, 16 din Cîmpulung Moldovenesc, 20 din Fălticeni şi 17 din Rădăuţi. Cei interesaţi  au avut de ales dintre 242 job-uri disponibile în Suceava, 112 în Rădăuţi, 147 în Fălticeni şi 30 în Cîmpulung Moldovenesc.  Ofertele de slujbe au fost consultate de 1.852 de oameni fără serviciu, adică de 385 de suceveni, 497 de rădăuţeni, 236 de fălticeneni şi 167 de cîmpulungeni.  Din totalul celor 1.852 de persoane selectate în scopul încadrării 970 sunt din Suceava, 72 din Rădăuţi, 188 din Fălticeni şi 142 din Cîmpulung Moldovenesc. Bursa generală a locurilor de muncă s-a desfăşurat la Casa Culturii din reşedinţa de judeţ, la Casa Germană din Rădăuţi, precum şi la sediile punctelor de lucru ale AJOFM din Fălticeni şi Cîmpulung Moldovenesc.  

Comisarii de mediu vor patrula printre petrecăreţii la iarbă verde
În mini-vacanţa prilejuită de Ziua internaţională a muncii, lucrătorii Comisariatului Regional Suceava al Gărzii Naţionale de Mediu vor efectua acţiuni de patrulare în zonele de afluenţă publică consacrate pentru petrecerea timpului la iarbă verde, anunţă comisarul şef Diana Mihaela Găşpărel, potrivit căruia, în această perioadă, se urmăreşte prevenirea încălcărilor legislaţiei de mediu. Găşpărel spune că, în judeţul Suceava, la acest moment, zonele în cauză nu dispun de toate dotările necesare prevăzute de Legea nr. 54/2012 privind desfăşurarea activităţilor de picnic, motiv pentru care sunt recomandate minime reguli de comportament. „Rezultatele benefice înregistrate în ultimii ani, în urma campaniilor de conştientizare, ne face să sperăm că, şi de această dată, cetăţenii vor înţelege importanţa pentru mediu a respectării unor minime reguli, astfel încât,  aceştia să se reîntoarcă cu plăcere în aceste locuri”, arată comisarul şef.   Diana Mihaela Găşpărel atrage atenţia că este interzisă aprinderea focului în pădure şi amenajarea vetrei de ardere pentru grătare direct pe sol sau pe covoarele vegetale. Autoturismele nu vor fi parcate pe spaţiul verde, deşeurile se vor colecta şi elimina numai la recipientele speciale, fiind exclusă aruncate în cursurile de apă sau în acumulări. Legea nr. 54/2012 prevede că activităţile de picnic se organizează doar în locurile special amenajate sau în cele indicate de către primării, Direcţia Silvică sau operatori privaţi.

Gheorghe Flutur: Dacă lucrurile au mers bine, este pentru că
„Am avut majorităţi cu co-echipierii mei, consilierii PDL”
·        Flutur  crede că este corect ca opoziţia să nu fie de acord cu domnia sa, pentru că „altfel, nu ar mai fi democraţie”
„Cât de nemulţumiţi am fi noi, acum, trebuie să realizăm că am avut multe intrări, mulţi bani care au venit de la Guvernul României, de la Comisia Europeană, datorită demersurilor noastre”, le-a spus Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, membrilor USL ai deliberativului judeţean, care, la şedinţa din această lună, au anunţat că nu vor mai participa la şedinţele în plen.  Flutur  a precizat că este corect ca opoziţia să nu fie de acord cu domnia sa, pentru că „altfel, nu ar mai fi democraţie”. Şeful administraţiei judeţene a precizat că respectă decizia consilierilor PSD şi PNL de a nu se mai prezenta la o ultimă şedinţă a legislativului în actuala formulă, arătând că este mulţumit de coerenţa acestuia din urmă şi că el însuşi nu doreşte decât să asigure continuitatea. Preşedintele Consiliului Judeţean consideră că, dacă proiectele judeţene au avut succes, iar programele o finalitate, se datorează tocmai coerenţei şi majorităţii la vot. „Am avut majorităţi, de cele mai multe ori cu co-echipierii mei, consilierii PDL – şi nu vreau să fiu subiectiv -, dar de multe ori şi cu ceilalţi”,  a subliniat Gheorghe Flutur.  În şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean, alesul PSD, Gheorghe Iacob a reproşat lui Gheorghe Flutur, conducătorului plenului consilierilor judeţeni, cât şi colegilor consilieri PDL din deliberativ, că, deşi a adus foarte multe amendamente în interesul comunităţilor locale, propriile intervenţii de care s-a ţinut cont pot fi numărate pe degetele de la o singură mână. Gheorghe Iacob a pus în vedere că nu se manifestă interes faţă de problemele unităţilor administrativ-teritoriale cu primari PSD şi PNL şi că, în circumstanţele amintite, nu mai are rost ca aleşii USL  să mai participe la şedinţele care au mai rămas din actuala legislatură, fie ordinare sau extraordinare.            

De 1 Mai,
Liber pentru picnic la fosta gospodărie de partid
De 1 Mai, Ziua internaţională a muncii, în municipiul Suceava se deschide primul loc destinat activităţilor de picnic. Chiar dacă nu este decât la primele demersuri de amenajare, din cauza că legea a apărut târziu, iar fonduri nu au fost prinse în bugetul local pe anul  acesta, primarul Ion Lungu îi invită pe suceveni să petreacă în locaţia de pe strada „Parcului”, în zona fostei Casei de Oaspeţi a lui Ceauşescu. „Este vorba despre strada „Parcului”, acolo unde Primăria municipiului Suceava a obţinut două hectare de teren de la RAAPPS, adică de la fosta gospodărie de partid, aşa cum mai este cunoscută. Cei care vor să facă grătare, pe 1 Mai pot merge acolo”, a declarat şeful municipalităţii, menţionând că, până la sfârşitul anului, spaţiul respectiv va arăta mult mai frumos. Lungu spune că amatorii de distracţie în aer liber, pe malul iazurilor respective au la dispoziţie şi grătare, ordinea şi liniştea publică urmând a fi asigurată de lucrătorii Poliţiei Locale. De altfel, în 2010, Consiliului Local aprobat o investiţie de 10,8 milioane de lei pentru amenajarea, în acea parte a municipiului, a Zonei de agrement „Tătăraşi”.   Locaţia va avea spaţii verzi, locuri de joacă pentru copii şi alei pietonale, platforme de tip amfiteatru, precum şi construcţii cu destinaţia de cazare, servicii, alimentaţie publică şi manifestări culturale.  Un loc separat este rezervat unui lac ambiental şi spaţiilor verzi, dar şi lacului de agrement pentru ambarcaţiuni uşoare de tipul bărcilor sau hidrobicicletelor. Zona de sport şi servicii va conţine terase, spaţii comerciale şi de alimentaţie publică, terenuri de baschet şi tenis, cu „gradenele” aferente. Nu va lipsi cabinetul medical şi grupurile sanitare. Nu în cele din urmă, trebuie precizat că Primăria are în curs de identificare încă două locaţii pentru picnic, una la marginea pădurii Zamca, iar alta la acolo unde se termină Aleea Dumbrăvii, respectiv la fosta crescătorie de păsări Avicola din Burdujeni.            

Centrul de zi „Sfânta Vineri” vrea să angajeze  8 şomeri 
·        În urma prelungirii contractului cu Primăria, loc de muncă ar putea avea câte coordonator de centru, psiho-pedagog, asistent social, administrator, educator, un medic specialist, precum şi doi asistenţi medicali
Consilierii locali suceveni şi-au dat votul pentru prelungirea contractului  pentru acordare de servicii sociale  semnat de executiv cu Asociaţia „Lumină lină” de pe lângă Parohia „Sfânta Vineri” Suceava. Obiectul contractului îl constituie asigurarea finanţării Centrului social de zi „Sfânta Vineri”, înfiinţat  în cadrul Programului Phare, Schema de servicii sociale, cu fonduri nerambursabile de circa 120.000 de euro.            
Un grup ţintă îl  reprezintă până la 30 de copii care provin din familii monoparentale  sau dintre cele aflate în situaţii de risc şi care nu au posibilităţi pentru asigurarea hranei, educaţiei şi asistenţei medicale.  De asemenea, vizaţi sunt şi bătrânii bolnavi aflaţi în situaţie de dependenţă, fără sprijin, care au nevoie de consultaţii în cabinete medicale ori de tratamente la domiciliu. 
În urma contractului care va fi semnat cu Primăria, Asociaţia „Lumină Lină” îşi propune să angajeze, pentru Centrul social de zi „Sfânta Vineri”, din rândul şomerilor, 8 persoane calificate, respectiv câte un coordonator de centru, psiho-pedagog, asistent social, administrator, educator, un medic specialist, precum şi doi asistenţi medicali.
Contractul de acordare a serviciilor sociale  a fost semnat, prima dată pe 29 aprilie 2005, iar la începutul acestui an a fost prelungit, printr-un act adiţional, până la sfârşitul lunii în curs.         

Astăzi,
Ziua lucrătorilor decedaţi şi accidentaţi
·        Anul trecut, în judeţul Suceava au fost victime ale accidentelor de muncă 67 de persoane, 12 dintre acestea pierzându-şi viaţa
Atât angajatorii, cât şi lucrătorii, sunt de acord că o inspecţie a muncii eficientă are efecte benefice pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor. Acesta este un element indispensabil al sistemului naţional de securitate şi sănătate în muncă şi face parte din sistemul tripartit, autorităţi, patronate şi sindicate”, declară, cu prilejul Zilei internaţionale a securităţii şi sănătăţii în muncă, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Ionuţ Radu Creţulea, precizând că, anul acesta, manifestările specifice au drept temă „Promovarea securităţii şi sănătăţii în muncă într-o economie verde”. Organizaţia Internaţională a Muncii(OIM) sărbătoreşte, anual, Ziua internaţională a securităţii şi sănătăţii în muncă pe 28 aprilie, unul dintre obiective fiind şi promovarea prevenirii accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale. Este vorba despre o campanie de conştientizare menită să atragă atenţia, la nivel internaţional, asupra tendinţelor din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi amploarei accidentelor legate de muncă, bolilor profesionale şi a deceselor angajaţilor. „Aceasta este, de asemenea, ziua în care sindicate din întreaga lume comemorează Ziua lucrătorilor decedaţi şi accidentaţi, pentru a onora memoria victimelor accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale. Oricât de bine ar fi elaborate standardele, sistemele şi politicile, fără o corectă implementare, ele rămân simple documente pe hârtie.”, subliniază inspectorul şef sucevean. Anul trecut, în judeţul Suceava au fost victime ale accidentelor de muncă 67 de persoane, 12 dintre acestea pierzându-şi viaţa.  Ionuţ Radu Creţuleac opinează că, orientarea către o “economie verde”, crearea  de “locuri de muncă verzi” şi  “înverzirea” industriilor au devenit elementul cheie pentru dezvoltarea socială şi economică durabilă din punct de vedere al mediului.

26 aprilie 2012


Soţii pensionarilor, copiii minori ai acestora, cât cei ai asiguraţilor, nu mai primesc bilete de tratament
·        Beneficiază de gratuitate persoanele cu handicap, refugiaţii, deportaţii politic, veteranii şi invalizii IOVR, asiguraţii pentru accidente de muncă şi boli profesionale
Judeţului Suceava  i s-a repartizat, în  acest an, 5.009 bilete de tratament pentru pensionari, mai multe cu 61 faţă de 2011, când sucevenilor le-au fost alocate 4.948 de bilete, însă valorificate au fost doar 4.841, informează Monica Tătaru, purtător de cuvânt al Prefecturii.  Potrivit acesteia, repartizarea biletelor început la 19 martie, iar până în prezent folosite 332 de bilete, repartizate în trei serii.  Depunerea solicitărilor se face din ianuarie,  până în prezent disponibile fiind staţiunile din administrarea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale,  respectiv Nicolina, Amara, 1 Mai, Moneasa, Bîla, Geoagiu, Pucioasa, Bizuşa, Sărata Monteoru, cât  şi cele administrate de alte structuri, precum Vatra Dornei, Covasna, Buziaş, Olăneşti, Bălţăteşti, Felix, Techirghiol, Eforie Nord, Slănic Moldova, Sângeorz, Căciulata. Conform noilor criterii pentru anul 2012, contravaloarea biletului de tratament pentru pensionari rămâne 50% din valoare pensiei. Totodată, respectivele dispoziţii prevăd că nu mai pot beneficia de bilete de tratament persoanele neasigurate, soţii pensionarilor, copii minori ai asiguraţilor şi pensionarilor. Monica Tătaru arată că vor beneficiază de gratuitate persoanele cu handicap, refugiaţii, deportaţii politic, veteranii şi invalizii IOVR, asiguraţii cu accidente de muncă şi boli profesionale. „Biletele de tratament vor fi repartizate în transparenţă totală şi doar în baza criteriilor stabilite de ministerul de resort”, a declarat prefectul Sorin Arcadie Popescu, ieri, la întâlnirea cu membrii Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice. 

În judeţul Suceava,
Aproape 100 de milioane de lei pentru prevenirea şi limitarea efectelor inundaţiilor
·        În diferite faze ale procedurii de obţinere a finanţării există 12 studii de fezabilitate, valoarea viitoarelor lucrări ridicându-se la 374 de milioane de lei
Anul acesta, în scopul punerii în siguranţă a lucrărilor de apărare, prin Programul de gospodărire a apelor, în judeţul Suceava  este prevăzută amenajarea unui volum de 41.025 de metri cubi de terasamente şi altuia de 19.560 de metri cubi de apărări de maluri cu anrocamente,  efectuarea de defrişări pe 15,2 km şi regularizări şi reprofilări de cursuri de apă pe o lungime de 6,37 km. Potrivit directorului executiv al Sistemului de Gospodărire a Apelor(SGA), Ioan Corjuc, în judeţ se află în derulare 18 investiţii, scopul acestora fiind prevenirea şi limitarea efectelor inundaţiilor. Suma rezervată pentru anul 2012 este de 94,4 milioane de lei, banii fiind alocaţi de la bugetul de stat, Fondul pentru mediu, Planul Naţional de Dezvoltare Rurală şi Banca de Dezvoltare a Comunităţii Europene.  În diferite faze ale procedurii de obţinere a finanţării există 12 studii de fezabilitate, valoarea viitoarelor lucrări ridicându-se la 374 de milioane de lei. Pe de altă parte, ca urmare a viitorilor din anii 2006, 2008 şi 2010, care s-au lăsat cu importante distrugeri în judeţul Suceava, Sistemul de Gospodărire a Apelor a întocmit 32 de studii de fezabilitate şi teme de proiectare, documentaţii înaintate şi avizate la Administraţia Bazinală a Apelor Bacău şi aflate pe traseul promovării şi obţinerii de finanţare.
Directorul executiv Ioan Corjuc mai face cunoscut că, în scopul monitorizării permanente a precipitaţiilor şi nivelurilor pe principalele râuri din judeţ, în derulare este Programul cu finanţarea externă „DESWAT”, în cadrul acestuia, în 2012, urmând a fi date în folosinţă 15 staţii pluviometrice automate şi 25 de staţii hidrologice automate

Credit necheltuit pe motiv de vreme nefavorabilă
·        De la începutul anului, Primăria Suceava nu a tras niciun ban din sumele puse la dispoziţie de CEC Bank   
În primele 3 luni ale acestui an, municipalitatea suceveană nu a cheltuit niciun ban din suma de 8,61 de milioane de lei, fonduri rămase din creditul contractat de Primărie de la CEC Bank şi prevăzute a se utiliza pe durata lui 2012. Cauza constă, potrivit hotărârii deliberativului local, de aprobare a execuţiei bugetelor municipiului Suceava, în condiţiile meteorologice nefavorabile.  „Din cauza vremii nefavorabile din trimestrul întâi, respectiv a temperaturilor foarte scăzute şi căderilor masive de zăpadă, lucrările la proiectul de reabilitare străzi, pod şi pasaj, modernizare parcuri şi creare de staţii modulare de transport în comun în municipiul Suceava au stagnat, ducând, implicit, la neefecturarea de trageri din creditul pus la dispoziţie de CEC Bank”, se precizează în materialul citat. În treia decadă a lui septembrie 2011, primarul Ion Lungu a semnat cu reprezentanţii CEC Bank Suceava contractul pentru un credit cu garanţie guvernamentală de 15,647 de milioane de lei, adică aproape 4 milioane de euro. Creditul angajat la CEC este menit să asigure co-finanţarea proiectului POR de reabilitare a zonei centrale a municipiului şi amenajarea parcărilor subterane(5,67 milioane lei), precum şi a celui de reabilitare a străzilor, a podului de peste râul Suceava, de modernizare a parcurilor şi de înfiinţare de staţii modulare pentru transportul în comun(9,97 milioane de lei).   CEC Bank a fost declarată câştigătoare după mai multe etape ale licitaţiei, unitatea întrunind 100 de puncte din 100 posibile. Rata internă de rentabilitate este de 7,351 de procente, perioada de acordare a creditului-de 20 de ani, iar totalul costurilor legate de gestionare, comisioane şi dobânzi se ridică la 11,033 milioane lei. Creditul este garantat în proporţie de 80% de Guvernul României şi de 20% de Primăria Suceava. Perioada de graţie este de 2 ani, cu noul împrumut municipalitatea suceveană ajungând la un grad de îndatorare de mai puţin de 20%. Cu o ofertă a venit şi BCR Suceava, această instituţie financiar-bancară adunând doar 97,6 puncte şi, în plus, a avansat rate şi comisioane de valori mai mari.

Amenajarea cimitirului de la Iţcani va costa aproape 2 milioane de lei
·        O primă  suprafaţă va fi dată în folosinţă la finele lunii mai
Aleşii locali suceveni au aprobat, în şedinţa ordinară de ieri, indicatorii tehnico-economici pentru lucrările de amenajare a noului cimitir din cartierul Iţcani. Conform acestora, investiţia  se ridică la 1,99 de milioane de lei, durata de realizare fiind de 2 ani. Primarul Ion Lungă a declarat că, un prim tronson va fi dat gata până la sfârşitul lunii viitoare şi că demersul nu are nicio legătură cu campania electorală. „Aici intră amenajarea cimitirului, cu locuri de înhumare, spaţii verzi,  parcări căi de acces, conducte de alimentare cu apă, conducte de canalizare, şistâlpi de iluminat. În acest an, noi am îngrădit 1 hectar din suprafaţa prevăzută pentru cimitirul de la Iţcani, care va fi gata cel puţin până la sfârşitul lunii mai, chiar dacă unii au spus că  nu trebuie să mai vorbim de cimitire în campania electorală. Locurile de înhumare ale oamenilor reprezintă o problemă foarte serioasă şi eu cred că trebuie să o tratăm ca atare”,  spus edilul şef sucevean. Începerea lucrărilor este posibilă după ce, prin Legea nr. 203 din noiembrie 2011, legiuitorul a modificat actul normativ prin care municipiul Suceava primise, prin transfer, de la Staţiunea de Cercetări şi Dezvoltare Agricolă, un total de 12 hectare de teren, în două suprafeţe aflate la ieşirea din municipiul Suceava înspre Fălticeni şi, respectiv, în cartierul Iţcani, pe strada „Grigore Alexandru Ghica”. Modificarea a venit pe fondul necesităţii schimbării încadrării cadastrale iniţiale, cele 3 hectare atribuite iniţial fiind într-o zonă cu surplus de umiditate şi improprie amenajării unui spaţiu de înmormântare pentru iţcăneni.  Noua locaţie a viitorului cimitirului se află pe marginea DE 85, înspre Siret. Odată cu executarea amenajărilor, la noul cimitir vor primi zone distincte de înhumare toate confesiunile religioase din cartier.   

Un dramaturg, un muzician şi un inventator,  cetăţeni de onoare ai municipiului Suceava
Trei noi cetăţeni de onoare va avea municipiul Suceava, după ce ieri, Consiliul Local a aprobat o hotărâre în acest sens. Distincţiile vor fi acordate marelui dramaturg Matei Vişniec, fostului rector al Conservatorului de la Iaşi, Viorel Munteanu, precum şi profesorului universitar sucevean, Dorel Cernomazu.  „Marele dramaturg  Matei Vişniec face onoare Bucovinei, iar în măsura în care vom trăi şi vom fi sănătoşi, eu cred că cel mai potrivit nume pentru Teatrul de la Suceava trebuie să fie Matei Vişniec”, a declarat Lungu. Primarul evidenţiază că, anul acesta, profesorul Viorel Munteanu „un sucevean cu care ne mândrim”, va fi preşedintele juriului celei de a 23-a ediţie a Festivalului naţional „Lira de aur”, din intervalul  8-10 iunie 2012, de la Suceava.  Nu în cele din urmă, distincţia va fi decernată şi profesorului universitar Dorel Cernomazu, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, „cel mai mare inovator de pe plan local, cu 230 de invenţii, dintre care 150 brevetate”.  „Sunt personalităţi pentru care, noi, comunitatea, trebuie să ne manifestăm recunoştinţa, măcar prin acordarea titlului de cetăţean de onoare a municipiului Suceava”, a reliefat primarul Sucevei, Ion Lungu.   Potrivit regulamentului Consiliului Local, distincţia de cetăţean de onoare „se poate acorda personalităţilor care, prin performanţele lor, au contribuit la formarea şi creşterea prestigiului oraşului Suceava” şi, respectiv, foştilor deţinuţi politici sau veterani de război care, „prin activităţile lor ulterioare, au adus un aport deosebit la realizarea unei legături între municipiu şi alte localităţi”. Reşedinţa de judeţ se apropie vertiginos de performanţa de a avea aproape 200 de cetăţeni de onoare.

CET ar putea deveni un jucător important pe piaţa energiei electrice
·        Dacă investitorii se vor implica, există oportunitatea exportului de energie în Republica Moldova
Centrala Electrică de Termoficare(CET) ar putea face obiectul implicării oamenilor de afaceri sud coreeni. Ambasadorul Republicii Coreea de Sud la Bucureşti, Taek a vizitat, marţi după amiază, societatea Termica Suceava, prilej cu care diplomatul a precizat că, în 2011, ţara sa făcut, în exterior, investiţii  în proiecte energetice de circa 60 de miliarde de dolari.  Primarul Sucevei, Ion Lungu a declarat că, de dorit ar fi ca, la Suceava, valoarea investiţiilor să fie de măcar 60 de milioane de euro, astfel încât CET să devină un jucător pe piaţa energiei electrice şi să poată face export în Republica Moldova. „A rămas ca angajaţii din zona comercială a Ambasadei să ţină legătura cu cei de la Termica şi să-i pună în contact cu oameni de afaceri coreeni, care să vină în România, să vadă despre ce este vorba. Ca oportunitate, se poate face o investiţie la Termica, în urma căreia societatea de termoficare să devină un jucător important pe piaţa energiei electrice. De ce nu?, chiar în acest context cu linia de înaltă tensiune Suceava-Bălţi, astfel încât să se poată exporta energie electrică în Republica Moldova”, reliefează ocupantul fotoliului din Areni. Ion Lungu evidenţiază că a prezentat aceste argumente ambasadorului sud-coreean şi că îşi păstrează optimismul că Centrala Electrică de Termoficare va face obiectul unui proiect de energie. Astfel, obiectivul pe huilă din Lunca Sucevei ar urma să treacă printr-un proces de retehnologizare, care, prin creşterea eficienţei, reducerea costurilor şi scăderea tarifelor, se va asigura energie termică la preţuri suportabile pentru populaţie.  La fel, în condiţiile amintite, energia electrică ar urma se devină competitivă pe piaţa de profil, una liberalizată în prezent.                

Bursele pentru elevi vor fi achitate inclusiv pe luna februarie
·        Beneficiari vor fi 863 de şcolari din reşedinţa de judeţ
Primăria Suceava va disponibiliza, după şedinţa de astăzi a Consiliului Local, fondurile pentru achitarea burselor şcolare pe anul în curs.  Este vorba despre un total de 300.000 de lei, în urma repartizării către centrele bugetare şi propunerilor acestora fiind selectaţi 863 de beneficiari. Astfel se vor da 45 de burse de performanţă, 526 de burse de merit, 55 de burse de studiu şi 237 de burse de ajutor social. Bursele de performanţă sunt în valoare de 100 de lei şi au ca beneficiari  pe elevii cu rezultate deosebite obţinute la olimpiade, competiţii şcolare şi concursuri şcolare naţionale. Bursele de mediu se ridică la 80 de lei şi sunt orientate către elevii cu rezultate bune adjudecate după participarea la acelaşi gen de activităţi, însă ţinute la nivel judeţean. Bursele de studiu de 60 de lei pe lună se acordă elevilor care provin din familii cuvenituri mici, iar de bursele sociale, de aceeaşi valoare, vor beneficia elevii care se încadrează în categoriile sociale defavorizate(orfani, cazuri medicale, elevi din mediul rural care învaţă în altă localitate, situaţii materiale grele). „Vom aproba acest proiect în Consiliul Local, în aşa fel încât să putem să dăm banii şi din urmă, din luna februarie, celor care au dreptul la aceste burse”, a explicat primarul Ion Lungu. Legea Educaţiei naţionale stabileşte că bursele se plătesc din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin şcolile din învăţământul pre-universitar de stat.          

De vineri,
Termica nu mai livrează agent termic pentru încălzirea apartamentelor  
·        Startul programului de încălzire a locuinţelor a fost dat pe 15 octombrie 2011, sucevenii plătind facturi la căldură mai mult de 7 luni
De mâine, sucevenii nu vor mai avea parte de căldură în sistem centralizat. Anunţul este făcut de şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu, care a precizat că, de comun acord cu conducerea Termica, s-a decis sistarea livrării energie termice pentru încălzire. Aceasta după ce expiră şi informarea de cod galben de miercuri, temperaturile nocturne fiind încă destul de coborâte. Lungu a precizat că proprietarii care nu vor căldură îşi pot închide gigacalorimetrele de branşament. „Având în vedere codul galben şi  temperaturile de sub 10 grade Celsius de pe timpul nopţii, am decis, împreună, să mai furnizăm căldură inclusiv joi seară, de vineri dimineaţă urmând a fi suspendată încălzirea în municipiul Suceava. Cei care nu vor să mai folosească instalaţiile de încălzire au şi varianta întreruperii de la gigacalorimetrul de bloc”,  a declarat primarul Ion Lungu. 
Conform legislaţiei în vigoare, încălzirea în sistem centralizat încetează după ce timp de 3 zile consecutiv, la ora 6.00 dimineaţa, temperatura atmosferică este mai mare de 10 grade Celsius. Termica a dat startul programului de încălzire a locuinţelor pe 15 octombrie 2011, sucevenii plătind facturi la căldură peste 7 luni.  Preţul energiei termice  a fost cel din iarna 2010-2011, populaţia plătind efectiv un tarif de referinţă de aproximativ 185 de lei pe gicalacalorie, adică unul la jumătatea costurilor de la Termica. În intervalul noiembrie 2011-martie 2012, consumatorii vulnerabili, care au utilizat pentru încălzirea locuinţei energie termică furnizată în sistem centralizat, au beneficiat de ajutor lunar de la bugetul de stat. Aceasta în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie a fost de până la 786 lei, în cazul familiilor, şi de sub 1.082 lei, în cel al persoanei singure. 

Primăria caută firme pentru prinderea câinilor vagabonzi
·        Pe străzi sunt peste 1500 de maidanezi, în timp ce Direcţia Domeniului Public are doar 2 hingheri, un medic veterinar şi un tehnician
·        În această vară, caninele vagabonde vor fi ridicate din oraş şi duse în noul adăpost din Lunca Sucevei
Primăria municipiului Suceava caută firme care au ca obiect de activitate prinderea câinilor fără stăpân. Şeful administraţiei locale, Ion Lungu, spune că la Direcţia Domeniului Public sunt doar 2 hingheri, iar aceştia nu vor putea prinde şi duce toţi maidanezii în noul adăpost în curs de amenajare în Lunca Sucevei.  Lungu arată că societăţile desemnate vor primi pentru activitatea lor sume rezonabile aprobate de Consiliul Local, „animalele netrebuind să fie traumatizate, iar populaţia să se panicheze”. Valoarea investiţiei în adăpostul de pe strada Energeticianului este de peste 614.000 de lei, acesta trebuind a fi funcţional până la sfârşitul lunii iunie. „Suntem în căutare unor firme care au ca obiect de activitate prinderea câinilor fără stăpân, pentru că nu este o acţiune uşoară. Din păcate sunt foarte mulţi câini pe străzi şi avem doar 2 hingheri, un medic veterinar şi un tehnician veterinar”, precizează primarul.   Potrivit  acestuia, singura soluţie este adunarea maidanezilor de pe străzi, până acum sterilizarea animalelor şi redarea lor perimetrelor din care provin neavând rezultatele scontate.„Un lucru care, după părerea mea, în primă fază, trebuie extins la nivelul întregii ţări, este ca aceşti câini fără stăpân să dispară de pe străzi.  Ei trebuie duşi în padocuri, în adăposturi, şi acolo să se găsească măsuri de gestionare, de sterilizare. De 8 ani de zile ne învârtim în jurul cozii: deşi am sterilizat gratuit, cu ajutorul asociaţiilor de protecţie animalelor, peste 1500 de câini, acest lucru nu se cunoaşte, nu este nicio eficienţă”,  subliniază edilul şef, Ion Lungu, asigurând sucevenii că problema câinilor fără stăpân va fi  rezolvată în această vară.      

24 aprilie 2012


Adrem Invest cere amânarea începerii lucrărilor la noua centrală de termoficare a Sucevei 
·        Astfel, lucrările de montaj ar începe în noiembrie, începerea furnizării energiei termice fiind prevăzută pentru luna august 2013
·        Realizarea centralei urma să aibă loc în etape, iniţial, prima componentă, una pe gaze naturale, trebuind să intre în focuri din decembrie 2012
Compania bucureşteană Adrem Invest cere Primăriei Suceava, printr-o adresă din 20 aprilie 2012, decalarea termenelor de începere, execuţie şi finalizare a investiţiilor la noua centrală în cogenerare de înaltă eficienţă  care urmează să fie amenajată în Lunca Sucevei, conform contractului de concesiune nr. 16.363/2011. Solicitarea urmează a fi supusă aprobării Consiliului Local Suceava în şedinţa de joi, decalarea fiind justificată prin noi reglementări legale, „majore şi imporedictibile”, care au impus modificarea proiectului tehnic.   „Aceste documente provoacă influenţe semnificative asupra rezultatului tehnico-economic al noii centrale, Adrem Invest fiind nevoită să opereze completări succesive ale proiectului tehnic de bază, ceea ce a dus la prelungire a perioadei necesare pentru începerea, execuţia şi finalizarea lucrărilor”, se arată în adresa amintită.  Astfel, lucrările de construcţii pe amplasament ar urma să demareze în luna iunie 2012, cele de montaj în noiembrie, finalizarea probelor tehnice şi începerea furnizării energiei termice fiind prevăzută pentru august 2013. Adrem Invest mai informează că a urmărit, pe tot parcursul promovării investiţiei, acea configuraţie a centralei de cogenerare care să poată asigura preţul asumat prin contract, în condiţii de sustenabilitate pe termen lung. Contractul de concesionare a unor active din incinta CET Suceava, în vederea realizării şi operării, prin atragerea capitalului privat, a unei centrale de cogenerare de înaltă eficienţă, dimensionată pentru necesarul de energie  termică a municipiului Suceava, a fost semnat pe 9 mai 2011. Realizarea centralei urma să aibă loc în etape, prima componentă, pe gaze naturale, trebuind a fi gata în decembrie 2012, dată la care era prevăzută şi furnizarea de energie termică în sistem. Ulterior, execuţia a fost stabilită pentru 9 mai 2012, termen care nu poate fi respectat, după cum rezultă din solicitarea Adrem Invest.   Pin contractul de concesiune, preţul energiei termice la „gardul centralei” va fi de 116 lei pe gigacalorie. 

Lungu nemulţumit de haosul în care au re-demarat asfaltările cu fonduri europene
·        „S-a început cu stângul şi nu sunt de acord cu acest stil haotic de lucru”, a declarat Ion Lungu
Primarul Sucevei, Ion Lungu, i-a criticat dur, ieri, în comandamentul de la sediul executivului, pe constructorii din cadrul proiectului de asfaltare cu fonduri europene a 14 artere din reşedinţa de judeţ. După o pauză de aproape jumătate de an, intervenţiile au fost reluate în cursul nopţii de luni înspre marţi, pe partea a doua magistralei care traversează oraşul, însă primele demersuri au lăsat mult de dorit. Lungu spune că, deşi se vorbeşte de reluarea lucrărilor încă de la începutul anului, firmele constructoare au dat dovadă de totală lipsă de organizare. „Nu sunt mulţumit de organizare, despre care discutăm încă din ianuarie, de trei luni. Vreau, frezat şi turnat, din urmă curăţenie şi mers la gata. S-a început cu stângul şi nu sunt de acord cu acest stil haotic de lucru”, a declarat Ion Lungu. Edilul şef este nemulţumit de lungimea mică a carosabilului decopertat, depozitarea materialului rezultat pe trotuare şi blocarea nejustificată a parcărilor laterale. De aceea, şeful municipalităţii a convocat pe şefii asociaţiei de firme care au câştigat licitaţia la discuţii menite să deblocheze actuala stare de lucruri. „Eu mai glumesc şi spun că oamenii sunt de trei feluri: buni, răi şi constructori. Asta este viaţa şi mergem înainte. Voi avea o discuţie cu directorii firmelor implicate, astfel încât să ne organizăm în mod corespunzător”, a reliefat Ion Lungu, menţionând că mai bine s-a lucrat în zona Bazarului. Ordinul de începerea a reabilitării celor 14 străzi a fost dat în septembrie 2011, înainte de venirea sezonului rece ajungând-se, cu un prim strat de bitum, până în centrul municipiului. Conform contractului, execuţia din proiectul cu finanţarea europeană în cadrul POR urmează a fi încheiată  la finele lui 2012. Indicatorii economici iniţiali pentru proiectul de reabilitare au fost de circa 50 de milioane de lei, însă după licitaţie, consorţiul de firme Con Bucovina, Florconstruct, Cominco şi Symmetrica  a sub-licitat, câştigând cu ofertă de aproximativ 40 de milioane de lei.      

Daţi pe mâna inspectorilor pentru lucrări prea rapide
·        Inspectorii Primăriei vor controla calitatea lucrărilor de la Centrul de conservare a tradiţiilor populare, la care intervenţiile decurg „nesperat de bine”  
 Conducerea Primăriei sucevene s-a declarat surprinsă de  rapiditatea cu care înaintează lucrările de construire a Centrului pentru conservarea tradiţiilor populare. Primarul Ion Lungu şi-a arătat satisfacţia de încadrarea în grafic şi posibilitatea inaugurării în avans, dar a cerut oficialilor firmei constructoare ca intervenţiile să fie unele de calitate. De altfel, Lungu  a solicitat inspectorilor Primărie să facă o verificare în acest sens.  
„Lucrurile merg bine, chiar nesperat de bine, din punctul meu de vedere. Am cerut inspectorilor din Primărie cât şi diriginţilor de şantier să verifice dacă acest lucrări se fac şi de calitate. Am fost la faţa locului şi execuţia este într-o fază destul de avansată: s-a lucrat la instalaţiile sanitare, s-au montat geamurile, iar acum se intenţionează montarea centralei termice şi îmi doresc ca lucrările să fie şi de calitate”, subliniată şeful administraţiei locale sucevene, adăugând că nu „lucrează electoral” şi că nu vrea ca execuţia să se încheie până pe 10 iunie, când sunt ţinute alegerile locale. Execuţia la Centrul pentru conservarea tradiţiilor populare, adjudecată de firma suceveană Muha,  a fost prevăzută a se desfăşura pe durata a 24 de luni,  pentru suma de 4,9 milioane lei fără TVA.
Imobilul care va  găzdui viitoarea instituţie culturală este ridicat pe strada Universităţii, în apropierea Patinoarului artificial şi va fi structurată pe demisol, parter, două etaje şi mansardă.  Potrivit proiectului, demisolul este alocat spaţiilor tehnice, depozitelor şi arhivei, la parter vor funcţiona două puncte de informare turistică şi specificul activităţii instituţiei, iar etajul întâi este rezervat sălii multimedia de conferinţe - locaţie de închiriat pentru acţiuni sociale, culturale şi educative. Cel de al doilea al etaj va avea 7 ateliere meşteşugăreşti în suprafaţă de 207 metri pătraţi, inclusiv cu depozitele aferente, toate oferite spre închiriere, în ideea prezentării turiştilor şi altor vizitatori a modului în care sunt produse obiectele tradiţionale. Este vorba despre ateliere de confecţionare măşti, încondeiere ouă, ţesături, pielărie, ceramică, pictură icoane şi prelucrare lemn, întreaga activitate a acestora putând fi observată continuu şi direct, începând de la materie primă la produsul finit. Mansarda este compusă din doua spaţii expoziţionale acoperite, care vor deservi parţial atelierele meşteşugăreşti, în scopul expunerii obiectelor tradiţionale create. 

Suceava, final pentru dosarele privind despăgubirile acordate ca urmare a stării de război
·        Din 158 de dosare admise, pentru 120 s-au emis hotărâri cu valoare despăgubiri
·        Dintre acestea, 28 sunt transmise experţilor, în vederea evaluării
Prefectura Suceava a finalizat acţiunea de adunarea a cererilor depuse de persoanele îndreptăţite să beneficieze de prevederile legale referitoare la  acordarea de despăgubiri sau compensaţii pentru bunurile proprietate sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa, ca urmare a stării de război şi aplicării Tratatului de pace dintre România şi Puterile Aliate şi asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947.     
Într-o informare a Comisiei judeţene de specializate de pe lângă Prefectura Suceava se arată că, în baza Legii nr. 290/2003, în judeţul Suceava au fost adunate 2044 de cereri, dintre care 507 au fost transmise la Instituţia Prefectului Bucureşti, respectiv la Comisia municipală bucureşteană pentru aplicarea prevederilor legale în cauză. Aceasta potrivit art.5, alin. 2, din Legea nr.290/2003 care stipulează că, atunci când moştenitorii domiciliază în judeţe diferite, cei în cauză vor trimite dosarele la structura din Capitală. După ce 16 documentaţii au fost retrase de către petenţi, la Prefectura Suceava au rămas 1.521 de dosare. Dintre acestea din urmă 1.408 au fost soluţionate, 158 fiind admise, iar 1.250 respinse. La comisia tehnică judeţeană, în curs de soluţionare mai sunt încă 113 de dosare. Informarea Prefecturii Suceava arată că, din totalul de 158 dosare admise pentru 120 s-au emis hotărâri cu valoare despăgubiri, 28 dintre ele fiind transmise experţilor, în vederea evaluării. În că 10 dintre ele au fost luat calea Comisiei municipale Bucureşti pentru aplicarea Legii nr.290/2003, deoarece, aşa cum am amintit, moştenitorii beneficiarilor legislaţie cu specific locuiesc în judeţe diferite.
Pe de altă parte, din totalul de 1250 dosare respinse la nivel local, 84 au ordin sau decizie de admitere la Autoritatea Naţională pentru  Restituirea Proprietăţilor,  66 fiind transmise experţilor pentru evaluare, în timp ce au 18 ajuns tot la Instituţia Prefectului municipiului Bucureşti, cu motivaţia precizată mai sus. ANRP a emis ordin sau decizie de respingere în 233 de cazuri. În ceea ce le priveşte pe acestea din urmă, instanţele au  dat 58 de hotărâri judecătoreşti de admitere a contestaţiilor, anulându-se ordinele sau deciziile atacate, şi acestea orientate fiind către experţi, în scopul evaluării. ANRP are în curs de soluţionare 171 dosare la care s-au făcut contestaţii, la restul de 762 de documentaţii, solicitanţii neformulând obiecţii. Pe rolul instanţelor judecătoreşti se află mai multe dosare, după cum urmează: la Tribunalul Suceava-37; la Curtea de Apel Suceava-11 dosare; la Tribunalul Arad-două dosare, în timp ce un dosar se află la Curtea de Apel Arad. 

Campania de primăvară, în mică întârziere din cauza ploilor
·        Ultima zăpadă şi precipitaţiile lichide ulterioare, au diminuat o parte din seceta din toamnă”, susţine purtătorul de cuvânt al DADR, Vasile Tofan
·        Înaintea valului de ploi, la cultura cartofului plantările ajunseseră la 60%.
Campania agricolă a demarat anul acesta cu însămânţările de primă urgenţă, respectiv cu cerealele păioase, adică orz, ovăz şi orzoaică de primăvară, o parte din leguminoase, mazărea furajeră şi borceagurile. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Vasile Tofan declară că aceasta a continuat la cultura cartofului, la care, înaintea valului de ploi, plantările ajunseseră la 60%. Din totalul arabil de 118.248 de hectare, până în prezent, semănăturile au fost făcute în proporţie de peste 40%.  Lucrările sunt, totuşi, în mică întârziere din cauza recentelor precipitaţii. Nu este nicidecum un lucru rău, pentru că solul era uscat încă de pe vremea secetei de la sfârşitul anului trecut. „Campania este puţin întârziată din cauza ultimelor ploi, însă bine că acestea au venit, pentru că era nevoie.  Se mai elimină o parte din deficit, ultima zăpadă şi precipitaţiile lichide ulterioare, diminuând o parte din seceta din toamnă”, accentuează purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Tofan spune că la rând vine porumbul, cultură aflată în epoca optimă, la care urmează a se intra în câmp în cursul acestei săptămâni. „Urmează culturile termofile, iar dacă este vreme bună, în maxim o săptămână şi jumătate campania ar putea fi dusă la capăt în totalitate”, relevă oficialul DADR. Vasile Tofan susţine că meteorologii anunţă condiţii favorabile şi că, pe terenurile pe care apa se drenează mai uşor, se poate pătrunde cu maşinile şi utilajele agricole.   

22 aprilie 2012


În Regiunea de Dezvoltare Nord Est,
Suceava, rată a şomajului mai mare decât în Botoşani
·        În judeţul Suceava, ponderea şomerilor în totalul populaţiei stabile în vârstă de 18-62 ani  este de 2,8%
La începutul lunii martie 2012, judeţul Suceava se afla pe un loc favorabil în Regiunea de Dezvoltare Nord Est, cu a doua cea a mică rată a şomajului între judeţele componente ale acestei structuri. Conform datelor Direcţiei Judeţene pentru Statistică, pe prima poziţie, cu cel mai coborât nivel al indicatorului social din Regiune, se evidenţia judeţul Botoşani.  Astfel, la momentul la care facem referire, ratele şomajului erau de 4,1% în judeţul Botoşani; în Suceava de 4,9%; în Neamţ-5,0%; Iaşi-5,3%; Bacău-5,8%, pe ultimul loc, cu 10,1%, fiind judeţul Vaslui.  De altfel, Vaslui are şi cea mai ridicată rată a şomajului din ţară, cea mai scăzută fiind consemnată în judeţul Ilfov(1,7%). Potrivit Direcţiei Judeţene pentru Statistică, la finele lui februarie 2012, judeţul Suceava avea o rată a şomajului de 4,9%, valoare egală cu cea înregistrată în luna precedentă, însă una cu două puncte procentuale mai mică faţă de cea din urmă cu un  an, de 6,9%. De asemenea, remarcat este faptul că, Suceava, era cu 0,4% sub rata media a şomajului de la nivel naţional, de 5,3%. Pe de altă parte, în informarea citată se evidenţiază că  ponderea şomerilor în totalul populaţiei stabile în vârstă de 18-62 ani, era, în judeţul Suceava, de 2,8%,  valoare similară celei din luna precedentă. La femei rata şomajului a fost, la sfârşitul lunii februarie 2012, de 4,6%, iar la bărbaţi, de 5,2%, ambii indicatorii fiind sub nivelurile medii naţionale. 

Peste 20 de firme scot locuri de muncă bursă 
Vineri, de 27 aprilie 2012, cu începere de la ora 10.00, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă(AJOFM) Suceava organizează o nouă ediţie a Bursei generale a locurilor de muncă. Acţiunea este ţinută la Casa Culturii din municipiul Suceava, la sediile punctelor de lucru ale AJOFM din Fălticeni şi Cîmpulung Moldovenesc, precum şi la Casa germană din Rădăuţi. Oficialii AJOFM informează că, din cei 132 de agenţi economici contactaţi la nivelul judeţului, 23 au confirmat deja participarea, oferta Bursei ajungând, până în prezent, la 131 de locuri vacante. Cele mai multe locuri de muncă sunt disponibile în industria alimentară, construcţii, colectarea deşeurilor, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte şi în sectorul activităţilor de asigurări. În schimb, potrivit Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, cele mai solicitate meserii sunt  cele de confecţioner, bucătar, dulgher, tâmplar, ospătar şi agent de asigurare. În timpul acţiunii, consilierii AJOFM Suceava vor oferi celor interesaţi asistenţă pentru întocmirea unui curriculum vitae Europass, dar şi a unei scrisori de intenţie.

Teste de integritate pentru personalul de la ghişeele de lucru cu publicul
·  La acestea, riscul de comitere a faptelor de corupţie este ridicat, se arată într-un material al Prefecturii
În judeţul Suceava, principalele obiective ale politicii fiscale pentru anul 2012, urmăresc întărirea disciplinei financiare, se arată în Planul de acţiuni pe anul 2012 întocmit de Prefectura Suceava, în baza Programului de guvernare. Concomitent, se sublniază în respectivul Plan, accent se pune pe  descoperirea şi stoparea evaziunii fiscale; creşterea eficienţei activităţii de control fiscal; sprijinirea mediului de afaceri,  ridicarea gradului de colectare a veniturilor bugetare curente şi reducerea arieratelor recuperabile; urmărirea şi combaterea fraudelor cu produse accizabile, precum şi pe combaterea fraudelor vamale. „Un accent deosebit se va pune pe combaterea evaziunii fiscale  care reprezintă un obiectiv de siguranţă naţională şi de reformă administrativă”, se iterează în materialul citat. În ceea ce priveşte modernizarea administraţiei publice, una „eficientă şi mai puţin costisitoare”, Planul de acţiuni pe anul 2012 cuprinde ţinte precum creşterea transparenţei şi eficienţei actului administrativ; sporirea calităţii şi accesului la servicii publice; aplicarea unui management performant în administraţia publică, dar şi formarea continuă a funcţionarilor publici. Totodată, pentru realizarea reformei administrative se va insista şi pe furnizarea serviciilor publice axate pe nevoile cetăţenilor, prin simplificare, eficientizare şi diminuare a costurilor de funcţionare a instituţiilor publice de la nivel judeţean. La capitolul justiţie şi politicile anticorupţie, Planul de acţiuni al Prefecturii reliefează că se va urmări materializarea măsurilor cuprinse în Strategia naţională anticorupţie, care vizează prevenirea şi combaterea faptelor de corupţie.  „În acest scop se vor derula activităţi de instruire în domeniul prevenirii faptelor de corupţie,  destinate personalului din cadrul structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor şi vor fi efectuate teste de integritate personalului de la ghişeele de lucru cu publicul, unde riscul de comitere a faptelor de corupţie este ridicat”, se evidenţiază în proiecţia de acţiuni a Prefecturii Suceava. 

21 aprilie 2012


Speriaţi de amenda de 400 de lei la hectar, agricultorii suceveni au început să-şi cultive pârloagele  
·        Se estimează că, anul acesta, vor fi reintroduse în circuitul agricol până la 9000 de hectare de terenuri, adică 75% din cele lăsate de izbelişte 
Sensibilizaţi de mult vehiculata amendă de 400 de lei pe hectarul lăsat pârloagă, agricultorii suceveni au început să reintre cu plugurile în terenurile agricole abandonate. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Vasile Tofan, spune că mulţi dintre proprietari şi-au arat  respectivele parcele încă din toamnă, alţii cedându-le către arendaşi. „Lumea a fost sensibilizată de acea amendă de 400 de lei pe hectar vehiculată, anul trecut, de mass media. Agricultorii s-au speriat, iar unii au început să are, marea majoritatea a pârloagelor dispărând şi chiar fiind însămânţate, până acum”,  subliniază oficialul DADR.  Tofan spune că, până în prezent, nu a apărut niciun act normativ privind sancţiunile aplicate în cazul nelucrării pământului, totul rămânând la stadiul de propunere la nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Statistica pentru acest an este finalizată în luna iunie, după terminarea campaniei agricole de primăvară, însă, anul trecut, în judeţul Suceava au fost estimate drept rămase necultivate până la 12.000 de hectare, dintre cele circa 180.000  de  hectare de terenuri arabile existente. Anul aceasta se preconizează că vor fi re-lucrate aproximativ 9.000 de hectare, aceasta însemnând o recuperare şi reintroducere în circuitul agricol a 75% din întreaga suprafaţă a pacelelor abandonate. „O parte dintre agricultori, care erau reticenţi, au arendat suprafeţele nelucrate, unii au  arat şi le-au cultivat cu ce au putut, iar alţii le-au arat din toamnă şi urmează să le însămânţeze în perioada care vine”, a explicat purtătorul de cuvânt al DADR. Vasile Tofan subliniază că, spre surprinderea tuturor, există comune care mai au câte o pârloagă rătăcită, pe ici pe colo, faţă de cele multe întâlnite în anii anteriori.              

Portofolii de proiecte şi planuri de acţiune pentru fiecare membru al Zonei Metropolitane 
Consiliul Director al Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară „Zona Metropolitană” Suceava, întrunit în ultima şedinţă din actuala legislatură şi prezenta formulă, a adoptat caietul de sarcini privind organizarea licitaţiei deschise cu cerere de ofertă pentru desemnarea firmei de consultanţă care va întocmi studiul pentru Strategia de dezvoltare durabile a structurii din perioada 2013-2020. Preşedintele Asociaţiei, Ion Lungu, primar al municipiului Suceava, spune că societatea câştigătoare se va deplasa în fiecare unitate administrativ-teritorială componentă, iar în urma discuţiilor cu autorităţile şi alte oficialităţi locale, precum şi a dezbaterilor publice, vor realiza portofolii de proiecte şi planuri de acţiune. „În final, toate portofoliile vor fi incluse în această strategie, căutându-se compatibilităţi între localităţi. Astfel, pentru un drum între două unităţi-administrative vecine se va promova un singur proiect, la fel şi cazul proiectelor pe deşeuri, cei care vor întocmi de studiul de consultanţă urmând ale compatibiliza la faţa locului”, subliniază Lungu, menţionând că preţul de pornire la licitaţie este de maxim 150.000 de lei.   Edilul şef sucevean precizează că durata de întocmire studiului pentru  Strategia de dezvoltare durabilă a Zonei Metropolitane este de 7 luni, însă speră acesta să fie gata după doar 5 luni, astfel încât „lucrurile să fie grăbite”. Municipalitatea suceveană intenţionează să promoveze proiecte de realizarea de parcări supraterane în cartierele urbei reşedinţă de judeţ, reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, iar în comun cu Ipoteşti, Salcea şi Bosanci să treacă la realizarea celui de al doilea inel rutier de ocolire a Sucevei.   Din Asociaţia de dezvoltare intercomunitară „Zona Metropolitană” Suceava, fac parte, alături de municipiul reşedinţă de judeţ, oraşul Salcea şi comunele Adîncata, Ipoteşti, Mitocu Dragomirnei, Moara Pătrăuţi şi Bosanci. Consiliul Director este compus din cei 7 primari ai unităţilor administrativ-teritoriale componente. 

Paza celor 538 de secţii de votare din judeţ, acoperită de personalul MAI
Paza şi protecţia celor 538 secţii de votare care vor funcţiona la alegerile locale din 10 iunie, în judeţul Suceava,  sunt asigurate cu personal specializat din structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor. Prefectul Sorin Arcadie Popescu precizează, că în urma discuţiilor purtate ieri, Inspectoratul de Poliţie Judeţean va asigura paza şi protecţia în 262 de secţii de votare; Inspectoratul de Jandarmi Judeţean în 97 de secţii;  Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” în  110 secţii; Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră în 40 secţii, iar Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni în  29 secţii de votare. Prefectul subliniază că, în urma întâlnirii de la Palatul Administrativ, s-a stabilit că, pentru completarea necesarului de personal, la acţiunile specifice vor participa şi câte 15 funcţionari publici cu statut special din cadrul Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor şi al Serviciului Evidenţa şi Eliberarea Paşapoartelor Simple Suceava. „Până în prezent, la nivelul judeţului Suceava sunt realizate toate activităţile privind organizarea şi desfăşurarea în cele mai bune condiţii a alegerilor din data de 10 iunie”, a spus prefectul Sorin Arcadie Popescu. Întâlnirea cu şefii instituţiilor amintite a fost organizată în conformitate cu prevederile Planului general de măsuri privind menţinerea şi asigurarea ordinii şi siguranţei publice, premergător şi pe timpul desfăşurării alegerilor din anul 2012, pentru autorităţile administraţiei publice locale. 

19 aprilie 2012


Descoperire de peste 714 milioane de lei, la fondurile din care se plătesc pensiile sucevenilor
·        Deficitul, reprezentând diferenţa dintre încasările la bugetul asigurărilor sociale şi plăţile efectuate, s-a accentuat comparativ cu un an în urmă
·        Veniturile totale adunate în judeţul Suceava au fost de 428,98 milioane de lei, iar cheltuielile s-au ridicat la 1.143 milioane de lei, aproape de 3 ori mai mari
Pe an ce trece, încasările la bugetul sucevean al asigurărilor sociale, din care sunt achitate pensiile, precum şi alte prestaţii financiare, se înscriu pe un trend descendent. Aşa relevă datele Casei Judeţene de Pensii, potrivit cărora, anul trecut,  deficitul acestui buget, reprezentând diferenţa dintre încasările făcute şi plăţile efectuate, a ajuns la 714,37 milioane de lei. Descoperirea financiară este în creştere, în 2010 deficitul bugetul asigurărilor sociale fiind de 712.796 milioane de lei,  adică mai mic cu peste 1,5 milioane de lei. Informarea CJP Suceava relevă că, deşi, pentru 2011, s-au aprobat credite bugetare în valoare de circa 1.146 milioane de lei, cheltuielile efectuate au fost mai mici, respectiv de 1.143 milioane de lei.  Cheltuielile au sporit pe linia pensiilor de asigurări sociale, ajutoarelor de deces, materialelor, serviciilor şi celor de capital, în timp ce scăderi sunt înregistrate la cele cu personalul şi transmiterea drepturilor băneşti. La finele anului trecut, debitele din pensii, înregistrate la bugetul asigurărilor sociale de stat, erau de puţin peste 2 milioane de lei, iar o sumă de 306.873 de lei fusese dată în executare silită. Este vorba despre un total de 1.989 de datornici, 180 dintre ei fiind urmăriţi pentru executarea debitelor. De precizat este faptul că, începând din ianuarie 2004, veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat se realizează de către Agenţia Naţională a Finanţelor Publice. Instituţia transmite lunar, Casei Judeţene de Pensii,  anexa necesară întocmirii şi raportării execuţiei bugetului asigurărilor sociale de stat. Astfel, în 2011, veniturile totale adunate în judeţul Suceava, la bugetul asigurărilor sociale de stat, au fost de 428,98 milioane de lei. Pe de altă parte, Casa Judeţeană de Pensii colectează veniturile persoanelor asigurate prin contracte şi declaraţii de asigurare sociale, contribuţia pentru biletele de odihnă şi tratament, precum şi încasări din alte surse.