21 octombrie 2011

Regionalizarea nu are vreo legătură cu absorbţia fondurilor comunitare


• Proiectele pot fi foarte bine promovate şi de la nivel de judeţ, pentru aceasta nefiind nevoie de o nouă structură administrativ-teritorială, susţine alesul PSD, Petru Ştirbu

Între controversata comasare a judeţelor şi organizare pe regiuni a României, pe de o parte şi creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, de cealaltă parte, nu există nicio o intercondiţionare. Cel puţin aceasta este poziţia consilierilor judeţeni PSD, exprimată, prin vocea alesului Petru Ştirbu, în ultima şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean. Ştirbu crede că o absorbţia banilor comunitari este doar un pretext de care se foloseşte actuala putere PDL, considerând că opinia publică ar trebui să fie informată despre acest lucru. Petru Ştirbu crede că proiectele pot fi foarte bine promovate şi de la nivel de judeţ, pentru aceasta nefiind nevoie de o nouă structură administrativ-teritorială. „Unii asociază regionalizarea cu absorbţia fondurilor. Eu vreau să fac precizarea că absorbţia fondurilor europene, indiferent cât de mare sau mică ar fi, nu are nimic cu regionalizarea. Chiar dacă vrem să facem 1000 de proiecte, acestea pot fi întocmite şi la judeţ, nu doar la regiune”, a subliniat consilierul PSD, Petru Ştirbu.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a ţinut să nu-l contrazică pe alesul social-democrat, declarând că un rol important îl au cei de la conducerea judeţului. „Nu vă contrazic deloc. Din contră, viaţa ne dă dreptate: legat de absorbţie, contează oamenii care conduc judeţul”, a spus Flutur. Preşedintele CJ este de părere că o nouă oportunitate de atragere a finanţărilor comunitare va fi valorificată prin modul în care a fost întocmită Strategia de dezvoltare economică şi socială a judeţului Suceava. „Vorbind de absorbţia fondurilor comunitare, ni s-a oferit o posibilitate, aceea ca elaborarea unei strategii de dezvoltare a judeţului să o facem pe fonduri europene şi nu pe buget, pentru că, în acest din urmă caz nu este de unde”, a explicat şeful executivului judeţean, Gheorghe Flutur.