14 octombrie 2011

Alertă la turbare
• Din cauza înmulţirii cazurilor de rabie, DSVSA cere prefectului de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, să convoace de urgenţă Centrul local de combatere a bolilor
• La Panaci, în doar 7 zile, au fost confirmate, la distanţă de numai 1,5 km, două cazuri mortale de turbare la bovine
• „Pericolul este foarte mare deoarece unii oameni sunt tentaţi să ascundă şi să pună în consum carnea de bovină bolnavă sacrificată”, relevă dr. Petrea Dulgheru, şeful DSVSA

Petrea Dulgheru, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare Suceava a cerut prefectului judeţului, Sorin Arcadie Popescu, convocarea Centrului local de combatere a bolilor.

Dulgheru este a fost nevoit să facă acest demers după ce la Panaci au fost confirmate, în doar 7 zile, la distanţă de numai 1,5 km, două cazuri mortale de turbare la bovine, în 2011, în judeţ fiind înregistrate 5 situaţii de infestare cu virusul rabic numai la această specie. „Este o situaţie fără precedent, pentru că nu am mai avut aşa ceva. Pericolul este foarte mare deoarece unii oameni sunt tentaţi să ascundă şi să pună în consum carnea de bovină bolnavă sacrificată. Aceasta întrucât, iniţial, simptomatologia este foarte ştearsă, apărând un muget mai deosebit, o uşoară salivare şi stare de nelinişte. Mai mult, unele animale pot muri fără simptoame deosebite”, evidenţiază dr. Dulgheru. Şeful DSVSA precizează că grav este şi faptul că numărul de bovine decedate din cauza rabiei este egal cu cel al vulpilor moarte în acest an din acelaşi motiv şi care au fost aduse pentru analize la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Petrea Dulgheru susţine că în pădurile sucevene există foarte multe vulpi bolnave de rabie şi reproşează gestionarilor fondurilor de vânătoare că nu vin cu probe la Suceava. Directorul executiv al DSVSA reliefează că pierderile pentru proprietari şi bugetul statului sunt foarte mari, de până la 5000 de lei de fiecare animal mort, suma reprezentând contravaloarea acestuia din umră, cât şi a incinerării cadavrului într-o unitate specializată autorizată. Dulgheru declară că în cadrul şedinţei Centrului local de combatere a bolilor va trebui să fie aprobat şi aplicat un program de vânare vulpilor care, din cauză că blana animalelor nu mai are căutare, în ultimii ani s-au înmulţit excesiv de mult. Despre aceeaşi prolificitate se poate vorbi şi la jderi, însă pentru suprimarea acestora se va înainta un memoriu către instituţiile abilitate, animalul fiind încă ocrotit de lege. „Trebuie să luăm măsuri energice pentru reducerea numărului de vulpi, jderi, carnasiere, virusul rabic prinzând aproape toate speciile. Situaţia este destul de gravă, judeţul Suceava neintrând în cele 10 judeţe în care se face vaccinarea la vulpi cu momeli vaccinale împrăştiate din avion”, relevă dr. Dulgheru, menţionând însă că, din cauza reducerii fondurilor pentru veccinare, o metodă sigură de combatere este vânarea animalelor în exces. Dulgheru a atras atenţia gestionarilor fondurilor de vânătoare că au obligaţia de a-şi proteja zonele din administrare, „o vulpe turbată putând face ravagii, pentru că acestora le pică pradă căprioarele, cerbii, ciutele şi chiar urşii”. De altfel, Petrea Dulgheru propune, ca măsură preventivă, adoptarea unei prevederi legale prin care gestionarii în cauză să fie obligaţi să suporte contravaloarea pagubelor produse de către animalele sălbatice vectori ai virusului rabic.

Anul acesta în judeţul Suceava au fost înregistrate 13 cazuri de turbare, dintre care 5 la bovine, 5 la vulpi şi câte unul la jder, dihor şi câine.